ΚεντρικήΥγεία

Πώς επηρεάζει η τηλεόραση τις γλωσσικές δεξιότητες των μωρών

23/5/2023

Η γλωσσική ανάπτυξη των μωρών σε βαθμό μπορεί να επηρεαστεί από την τηλεόραση.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην παρακολουθούν τηλεόραση .

Αλλά στην πράξη αρκετές φορές αυτό δεν ακολουθείται από πολλούς γονείς καθώς η τηλεόραση είναι η εύκολη λύση για να κάνουν ορισμένες δουλειές ή απλά για να ηρεμήσει όταν το μωρό είναι ανήσυχο.

Πόσο «κακή» είναι η τηλεόραση για τα μωρά

Οι ειδικοί δεν εστιάζουν μόνο στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα μικρά παιδιά η παθητική τηλεθέαση αλλά και η παθητική ακρόαση.

Για να γίνει πιο κατανοητό, εσείς μπορεί να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση και το μωρό να μην παρακολουθεί. Ωστόσο οι ήχοι που ακούγονται (από διαφημίσεις, παιδικές σειρές) έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τις γλωσσικές δεξιότητές του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βρέφη δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τους ήχους και ο θόρυβος της τηλεόρασης συχνά προκαλεί σύγχυση.

moro-vlepei-tileorasi.jpg
Μωρό κάθεται στον καναπέ και παρακολουθεί παιδικά.

Ανάπτυξη του εγκεφάλου και τηλεόραση

Στην πρώτη διαχρονική μελέτη αυτού του είδους, οι ερευνητές παρακολούθησαν και μελέτησαν μια ομάδα παιδιών ηλικίας 2, 3, 5 και 6 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όταν τα παιδιά εκτέθηκαν στον θόρυβο της τηλεόρασης στην ηλικία των 2 ετών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βίωσαν μια στατιστικά σημαντική πτώση στο λεκτικό IQ μέχρι την ηλικία του νηπιαγωγείου.

Η APA δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι τα παιδιά της Αμερικής εκτίθενται κατά μέσο όρο 232,2 λεπτά σε τηλεοπτικό παρασκηνιακό ήχο κάθε μέρα και τα περισσότερα τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς τους ήχους ήταν μωρά και νήπια.

Τα μωρά χρειάζονται τη λεκτική επικοινωνία

Η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων δεν είναι μονοδιάστατη καθώς περιλαμβάνει επίσης την γλώσσα του σώματος, τον φωνητικό τόνο, τις εκφράσεις του προσώπου και πολλά άλλα. Όταν λοιπόν τα μωρά και τα μικρά παιδιά συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις τύπου ερωτήσεων και απαντήσεων ή σχολίων με τους γονείς, ο εγκέφαλός τους εργάζεται σκληρά για να μάθουν περισσότερα. Αντίθετα, η ακρόαση πολυμέσων είναι μια παθητική δραστηριότητα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Με πληροφορίες από το parents.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα 9 πιο υγιεινά τυριά – Πρώτο στη λίστα ένα ελληνικό

xristiana

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στον έλεγχο της Ήρων ΙΙ θυγατρικές των Βαλκανίων και η Optimus Energy

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana