ΚεντρικήΟμορφιά

Περιποίηση μαλλιών στην εμμηνόπαυση | Πώς αλλάζουν οι ανάγκες τους και τι χρειάζεται να κάνεις για να είναι λαμπερά και υγιή

4/5/2023

Είναι γεγονός ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές στην ποιότητα της τρίχας και στην εμφάνιση των μαλλιών μετά τα 50, εν γένει. Κάποιες γυναίκες, καθώς πλησιάζουν την ηλικία αυτή, παρατηρούν αλλαγές ακόμα και στην αντοχή των μαλλιών τους.

Οι λόγοι που ευθύνονται για αυτές τις αλλαγές

Η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων ανδρογόνων στο σώμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον βραχύτερο κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και την αποδυνάμωση των μαλλιών. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο ζωής αλλά και με διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική τη σωστή φροντίδα εν όψει της εμμηνόπαυσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε λόγους όπως η κληρονομικότητα και το DNA, η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, το άγχος αλλά και η κακή φροντίδα των μαλλιών. Που αυτή με τη σειρά της σημαίνει τη συχνή χρήση εργαλείων styling και σεσουάρ με υψηλές θερμοκρασίες, τις συχνές βαφές ή τη φροντίδα μαλλιών με σαμπουάν, conditioner και προϊόντα περιποίησης που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες των μαλλιών μας.

Για τι ΔΕΝ ευθύνεται η εμμηνόπαυση

Η ηλικία των 50+ δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμο της αραίωσης ή της τριχόπτωσης, όσο διαδεδομένη κι αν είναι αυτή η άποψη. Είναι αλήθεια ότι οι μεταβολές των ορμονικών επιπέδων ενδέχεται να επηρεάσουν το μήκος και τη διάμετρο των τριχοθυλακίων. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και ο προσεγμένος τρόπος ζωής μπορούν να ασκήσουν θετική επίδραση και να επηρεάσουν προς το καλύτερο την ποιότητα της τρίχας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Εντούτοις, όπως προαναφέρθηκε, οι γυναίκες ενδέχεται μεν να παρατηρήσουν αποδυνάμωση των μαλλιών τους ή αλλαγές στην ποιότητά τους κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να παρουσιάσουν οπωσδήποτε και τριχόπτωση. Παρ’ όλα αυτά, η κόπωση ή το στρες μπορεί επίσης να επιφέρουν αλλαγές στην ποιότητα της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της σποραδικής ή της μακροχρόνιας τριχόπτωσης.

Όπως είναι κατανοητό, οι ανάγκες αλλάζουν οπότε χρειάζεται να αλλάξουμε κι εμείς ορισμένες συνήθειες ώστε τα μαλλιά να συνεχίσουν να είναι λαμπερά και υγιή, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Τι μπορείς να κάνεις για υγιή μαλλιά μετά τα 50

#1. Σωστή διατροφή και γυμναστική

Τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι εξαιρετικές πηγές φολικού οξέος και Βιταμίνης A – απαραίτητων για την υγεία των μαλλιών. Επίσης, η Βιταμίνη D, η οποία απαντάται σε τροφές όπως τα αυγά και τα μανιτάρια, συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης. 

#2. Λιγότερο άγχος, περισσότερη χαλάρωση

Αφιέρωσε χρόνο στο να χαλαρώνεις λίγη ώρα μέσα στη μέρα σου καθημερινά. Λίγη γυμναστική ή κάποιες χαλαρωτικές ασκήσεις θα βοηθήσουν εξίσου.

#3. Λιγότερο styling, περισσότερη (σωστή) περιποίηση

Απόφυγε να κάνεις κατάχρηση των εργαλείων styling και του σεσουάρ αλλά και διάφορων προϊόντων περιποίησης που βαραίνουν τα μαλλιά. Αν πάλι δεν μπορείς να τα παραλείψεις, φρόντισε τουλάχιστον να μην χρησιμοποιείς υψηλές θερμοκρασίες στις ισιωτικές και εφάρμοζε πάντα ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν. Τέλος, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού ή του δερματολόγου σου σχετικά με τις ανάγκες των μαλλιών σου ώστε να επιλέξεις τα κατάλληλα για εσένα σαμπουάν, conditioner και λοιπά προϊόντα περιποίησης.

#4. Το σωστό κούρεμα

Όπως ακριβώς ένα σωστό κούρεμα μπορεί να απογειώσει τα μαλλιά μας, έτσι και το λάθος haircut μπορεί να τα κάνει να φαίνονται φλατ, λίγα και χωρίς όγκο. Γι’ αυτό προτείνουμε να προτιμάς κουρέματα που έχουν μύτες ή έντονο φιλάρισμα, καθώς τέτοιου είδους τεχνικές δίνουν την ψευδαίσθηση του όγκου και κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν εξαιρετικά πλούσια. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγεις να τα αφήνεις να μακραίνουν πολύ, καθώς το υπερβολικό μήκος τα κάνει να δείχνουν φλατ, βαριά και μονότονα.

Πηγή: https://www.madamefigaro.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

New Year’s Eve Street Party

xristiana

Αντιοξειδωτικά: Τι είναι & γιατί είναι σημαντικά για τη ρουτίνα ομορφιάς σου; Πότε & πως λειτουργούν;

xristiana

Πόνος στον αυχένα: Πρέπει να τον θεωρούμε συνέπεια της γήρανσης;

xristiana