25/5/2023
Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν συμφωνήσει στα τέλη Μαρτίου στη νέα κατευθυντήρια γραμμή για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και η υιοθέτηση της ντιρεκτίβας αυτό τον μήνα , ήταν απλώς τυπική.
Ξαφνικά όμως η Γαλλία, μαζί με άλλα 10 κράτη μέλη, μπλόκαρε σήμερα το κείμενο την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα η Σουηδική προεδρία της ΕΕ, να αναβάλει την τυπική ψηφοφορία.
Μπλοκάροντας το κείμενο της ΕΕ, η Γαλλία θέλει να επιτύχει παραχωρήσεις για την πυρηνική ενέργεια. «Στην Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εν συντομία RED III, το Παρίσι θέλει να τονιστεί περισσότερο ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης ενέργειας», υποστηρίζει η γερμανική Handelsblatt.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει πάντως μέχρι στιγμής καμία επίσημη δήλωση. Σε κύκλους, ωστόσο, ειπώθηκε ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων, υποστηρίχθηκε η «τεχνολογική ουδετερότητα» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Το Παρίσι διατείνεται πάντως ότι υποστηρίζει τους συμφωνημένους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια από την πυρηνική ενέργεια και η ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς διακρίσεις.
Με την οδηγία RED III, η ΕΕ θέλει να θέσει νέους στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μερίδιό τους αναμένεται να αυξηθεί στο 42,5% της κατανάλωσης έως το 2030.
Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη βελτίωση των συνθηκών για το βιομηχανικό υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.
«Στροφή στον κόσμο μετά»
Το 2021, η Ευρώπη κατανάλωσε περισσότερα ορυκτά καύσιμα, παρά την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, η έκθεση EurObserv’ER υπογραμμίζει τα πρώτα σημάδια μιας «στροφής στον κόσμο μετά».
Το 2021, το μέσο μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ανήλθε σε 21,8%, έναντι 22,1% ,το προηγούμενο έτος. Η έκθεση σημειώνει ότι το 97% της νέας ηλεκτρικής δυναμικότητας ,προήλθε από τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι παρήγαγαν επίσης κέρδη ύψους 184,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (+13% σε ένα έτος) και δημιούργησαν, ιδίως λόγω της «έκρηξης» των αντλιών θερμότητας, 1,47 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ( +12%).
Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ωστόσο αρνητικό το 2021: η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στον εξωτερικό εφοδιασμό. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, εισήγαγαν από την Κίνα αγαθά και υπηρεσίες σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η δύναμη της Κίνας πηγάζει κυρίως από τα δυνατά της σημεία στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και, σε μικρότερο βαθμό, στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η Γερμανία, η Δανία και η Ισπανία μαζί αντιπροσώπευαν το 80% του παγκόσμιου μεριδίου εξαγωγικής αγοράς τεχνολογιών ανεμογεννητριών το 2021. Η Γαλλία, από την πλευρά της, ξεχώρισε μόνο για τις εξαγωγές βιοκαυσίμων»
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com