ΚεντρικήΥγεία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η μη φαρμακευτική λύση για καλύτερη αποκατάσταση – Σε 6 μήνες φαίνεται η διαφορά

6/5/2023

Στην εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου, που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη και αποκατάσταση των ασθενών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ερευνητές από τη Σουηδία κατέληξαν σε μια απλή μέθοδο χωρίς παρενέργειες και πρόσθετες χημικές ουσίες: την άσκηση.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αύξησαν ή διατήρησαν τα επίπεδα της άσκησης κατά τους έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν καλύτερη κινητικότητα από εκείνους που δεν ακολούθησαν αυτή την πιο αθλητική ρουτίνα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, οι άνδρες και οι ασθενείς με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου τους.

«Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να αποκομίσουν λειτουργικά οφέλη από την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε σχετικά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Dongni Buvarp του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια, τουλάχιστον τέσσερις ώρες ήπιας άσκησης την εβδομάδα θεωρείται η ιδανική συχνότητα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές θα μπορούσαν να καλυφτούν κάνοντας ποδήλατο, περπάτημα ή και με την ενασχόληση με την κηπουρική, αλλά και σηκώνοντας ελαφριά βάρη.

Επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλο

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία που αφορούσαν σε περίπου 1.400 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη, που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και συμμετείχαν σε σουηδική φαρμακευτική δοκιμή μεταξύ του Οκτωβρίου 2014 και του Ιουνίου 2019.

Το 53% των συμμετεχόντων αύξησε τη σωματική του δραστηριότητα και το 47% τη μείωσε. Οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη δραστηριότητά τους σε διάστημα έξι μηνών είχαν καλύτερη αποκατάσταση της σωματικής λειτουργίας, σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν αδρανείς, σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο δρ. Rohan Arora, νευρολόγος στο νοσοκομείο Long Island Jewish Forest Hills που εξέτασε τα ευρήματα, μέσω της άσκησης επαναπρογραμματίζεται ο εγκέφαλος: «Όταν γυμνάζεστε, στέλνονται σήματα στα φυσιολογικά μέρη του εγκεφάλου που αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί.

Αν και ορισμένοι ασθενείς ενδεχομένως να μην έχουν το κίνητρο να ασκηθούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω της δύσκολης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, είναι στο χέρι του γιατρού να ενθαρρύνει τους ασθενείς να είναι δραστήριοι, πρόσθεσε ο δρ. Rohan Arora.

«Όταν γυμνάζεστε, αυξάνετε τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλο και αυτές θα παρέχουν τα επιθυμητά κίνητρα και την καλύτερη ανάρρωση» σημειώνει ο ειδικός.

Εκτός από την άσκηση, οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και την υγιεινή διατροφή.

Τέλος, η άσκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας: «Η μακροχρόνια σωματική δραστηριότητα όχι μόνο βοηθά στην αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης νέου εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο» καταλήγει ο δρ. Rohan Arora.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μια συμπαθητική γιαγιά στα γραφεία του ΙΚΑ

xristiana

Αυτή είναι η σωστή ποσότητα ρετινόλης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

xristiana

Παθητικο-επιθετική συμπεριφορά: 15 σημάδια για να την αναγνωρίσετε και πώς να τη διαχειριστείτε

xristiana