ΚεντρικήΥγεία

AIDS: Συμπλήρωμα διατροφής ίσως «αναστρέφει» τη βλάβη οργάνων που σχετίζεται με τον HIV

29/5/2023

Δεν υπάρχουν θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με τον HIV και επηρεάζουν όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ.

Το MitoQ, ένα συμπλήρωμα διατροφής που δρα ως μιτοχονδριακό αντιοξειδωτικό, βρέθηκε μέσω μιας μελέτης σε ποντίκια ότι εξουδετερώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις που προκαλούν ο HIV και η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) στα μιτοχόνδρια στον εγκέφαλο, την καρδιά, την αορτή, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το ήπαρ και το εντερικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια μοριακή τεχνική για τον υπολογισμό της αναλογίας του μιτοχονδριακού (mtDNA) και του πυρηνικού DNA (ntDNA), ένας βασικός δείκτης της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας. Μια μείωση αυτής της αναλογίας σηματοδοτεί εξασθενημένη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Σε σχέση με τα υγιή ποντίκια (πομάδα ελέγχου) εκείνα που είχαν μολυνθεί με HIV και έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία επέδειξαν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία σε ανθρώπινα ανοσοκύτταρα σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος, των πνευμόνων και του εντέρου. Η καθαυτή αντιρετροϊκή θεραπεία επηρέασε επίσης την μιτοχονδριακή λειτουργία στα καρδιακά κύτταρα των ποντικών.

Όταν έλαβαν θεραπεία με το συμπλήρωμα διατροφής MitoQ για 90 ημέρες, τα μολυσμένα με HIV ποντίκια είχαν μειωμένη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στα όργανα σε σύγκριση με τα μολυσμένα με HIV ποντίκια που υποβλήθηκαν μόνο σε αντιρετροϊκή θεραπεία.

HIV και μιτοχόνδρια

Τα μιτοχόνδρια είναι οι βασικές κυτταρικές δομές που είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ήπαρ και οι νεφροί. Ο HIV προκαλεί μια χρόνια κατάσταση φλεγμονής και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που συμβάλλει σε βλάβες στα όργανα. Οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά είναι γνωστό ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συμβάλλει στη βλάβη των οργάνων και είναι παρούσα στον χρόνιο HIV. Δεν υπάρχουν θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με τον HIV και επηρεάζουν όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ.

Μεθοδολογία της έρευνας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και μόλυναν τα πειραματόζωα με τον ιό HIV. Τα μόλυναν με τον ιό, τους παρείχαν αντιρετροϊκή θεραπεία με disoproxil fumarate, emtricitabine και raltegravir και στη συνέχεια τα τάισαν με το συμπλήρωμα διατροφής MitoQ μαζί με πόσιμο νερό για τρεις μήνες. Στα ποντίκια ελέγχου δεν δόθηκε MitoQ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ποντίκια με ανθρώπινα ανοσοκύτταρα δεν αναδημιουργούν ακριβώς την μόλυνση από τον ιό HIV όπως συμβαίνει στους ανθρώπους. Επίσης, τα μολυσμένα ποντίκια εκτέθηκαν τόσο στον HIV όσο και στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Έτσι, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν την ακριβή συμβολή της κάθε μίας “θεραπείας” (ART και MitoQ) στη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στα ανθρώπινα κύτταρα.

Επίπτωση

Αυτά τα προκλινικά ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με HIV.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Το MitoQ είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και είναι άμεσα διαθέσιμο για χρήση”, δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας, δρ. Θεόδωρος Κελεσίδης, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών στο David Geffen School of Medicine στο UCLA.

Αλλά εφιστά μεγάλη προσοχή σε κάτι σημαντικό:

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν κλινικές δοκιμές του MitoQ σε άτομα με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, για να προσδιορίσουν εάν μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για συννοσηρότητες που σχετίζονται με χρόνια λοίμωξη HIV. Μέχρι τότε τα άτομα με HIV πρέπει να μην λαμβάνουν αυτό το συμπλήρωμα διατροφής για τη θεραπεία οποιωνδήποτε καταστάσεων που σχετίζονται με την μόλυνση από τον HIV”.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί πρέπει να προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη στο σαμπουάν (video)

xristiana

Κακοκαιρία: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

xristiana

Νίκος Νικολαΐδης

xristiana