24/5/2023
Τα μήλα και τα βατόμουρα είναι μεταξύ των φρούτων που περιέχουν ένα συγκεκριμένο φλαβονοειδές, την κερσετίνη, το οποίο μπορεί να είναι το πιο σημαντικό για την πρόληψη της ευθραυστότητας, τονίζουν οι ερευνητές.
Το σύνδρομο ευθραυστότητας οφείλεται στη συσσωρευτική φθορά που υφίστανται λόγω αύξησης της ηλικίας τα συστήματα του οργανισμού.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για κάθε 10 mg (χιλιοστόγραμμα) υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών την ημέρα, οι πιθανότητες ευθραυστότητας μειώνονταν κατά 20%.
Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να προσλαμβάνουν 10 mg φλαβονολών την ημέρα, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει αυτή την ποσότητα» υποστηρίζουν οι ερευνητές από το τμήμα ιατρικής στο Beth Israel Deaconess Medical Center, στη Βοστώνη.
Περίπου το 10% έως 15% των ηλικιωμένων αναπτύσσουν σύνδρομο ευθραυστότητας, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θανάτου.
Οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του συνδρόμου επικεντρώνονται συνήθως στην κατανάλωση πρωτεΐνης, πολλά ακόμη τρόφιμα όμως, έχουν οφέλη για την υγεία, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Αν και δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών και της ευθραυστότητας, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών (μία από τις υποκατηγορίες των φλαβονοειδών) συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου», σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη κερσετίνης είχε την ισχυρότερη επίδραση στην πρόληψη της αδυναμίας», εξήγησαν οι ειδικοί.
Τα δεδομένα προήλθαν από τη μελέτη Framingham Heart και αφορούσαν περίπου 1.700 συμμετέχοντες. Κανείς δεν είχε αδυναμία κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, ενώ μετά από αυτό το διάστημα, λίγο περισσότεροι από το 13% των συμμετεχόντων εμφάνισαν αδυναμία.
Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διατροφικές παρεμβάσεις με φλαβονόλες ή κερσετίνη για τη θεραπεία της αδυναμίας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com