ΚεντρικήΥγεία

Το αντανακλαστικό του Moro στα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

17/5/2023

Τι είναι το αντανακλαστικό του Moro και τι το προκαλεί.

Τα νεογέννητα αντιδρούν σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που δέχονται κάνοντας κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις. Αυτά είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά και είναι χρήσιμα μεταξύ άλλων για να διαπιστωθεί η υγιή ανάπτυξη του βρέφους.

Τι είναι το αντανκλαστικό του Moro

Το αντανακλαστικό του Moro είναι γνωστό και ως αντανκλαστικό του ξαφνιάσματος και είναι η αντίδραση του μωρού σε κάτι που το τρομάζει όπως ένας δυνατός θόρυβος ή μία κίνηση. Το μωρό ρίχνει πίσω το κεφάλι του, σφίγγει τις γροθιές του και τεντώνει τα χέρια και τα πόδια του για μερικά δευτερόλεπτα πριν τα ξαναμαζέψει. Μπορεί επίσης να κλάψει στιγμιαία.

Και αυτό το αντανακλαστικό αποτελεί ένδειξη ότι η νευρολογική ανάπτυξη του μωρού είναι υγιής και ο γιατρός θα το ελέγξει μόλις το μωρό γεννηθεί.

antanaklastiko moro neogennito
Νεογέννητο στην αγκαλιά του μπαμπά του.

Τι μπορεί να προκαλέσει το αντανακλαστικό του Moro

Το αντανακλαστικό Moro προκύπτει μετά από έναν δυνατό θόρυβο ή απότομη κίνηση για αυτό και λέγεται και αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Μπορεί να το παρατηρήσετε:

Όταν ανάψετε ένα δυνατό φως στο δωμάτιο. Εάν το δωμάτιο σκοτεινό και ξαφνικά ανάψετε ένα πολύ δυνατό φως, το μωρό θα ξαφνιαστεί και πιθανά να κάνει αυτήν την κίνηση.

Όταν ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος στο σπίτι. Εάν για παράδειγμα σας πέσει κάτι ή χτυπήσει δυνατά η πόρτα.

Αίσθηση της πτώσης. Εάν αφήσετε γρήγορα το μωρό στην κούνια ή στο κρεβάτι εκείνο πιθανά αισθανθεί κίνδυνο και αντιδράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Όταν κάνετε μία απροσδόκητη κίνηση. Εάν το μωρό κοιμάται και το σηκώσετε ξαφνικά μπορεί να ξυπνήσει και να κάνει την αντανακλαστική κίνηση του ξαφνιάσματος.

Πόσο διαρκεί το αντανακλαστικό του Moro

Το αντανακλαστικό Moro διαρκεί συνήθως μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Το μωρό γεννιέται με το συγκεκριμένο αντανακλαστικό το οποίο γίνεται πιο έντονο στις τέσσερις περίπου εβδομάδες και εξαφανίζεται από το τον τρίτο έως τον έκτο μήνα.

Εάν το βρέφος εξακολουθεί να κάνει την αντανακλαστική κίνηση του ξαφνιάσματος και μετά τον έκτο μήνα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βλάβες στον εγκέφαλο προκαλεί η υπνική άπνοια

xristiana

Απόδοσις της εορτής του Πάσχα

xristiana

Δ. Θηβαίων: Επιμορφωτικό Σεμινάριο Για Την Αντισεισμική Προστασία Των Σχολείων

xristiana