ΚεντρικήΥγεία

«Συναγερμός» ΠΟΥ για τα γλυκαντικά – Οι πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις τους

16/5/2023

Συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Την αποφυγή της χρήσης γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) για τον έλεγχο του σωματικού βάρους συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που δημοσίευσε σχετικές κατευθυντήριες γραμμές. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός: «Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής επανεξέτασης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ: «Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες».

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», τόνισε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους. Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει στη συγκεκριμένη λίστα: Την ακεσουλφάμη Καλίου, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

Ο Οργανισμός αφήνει ένα περιθώριο λάθους στην έρευνα αναφέροντας πως τα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα γλυκαντικά NSS και των νόσων που παρατηρήθηκαν σε όσους τα κατανάλωναν, ίσως να συγχέονται εξαιτίας των βασικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η σχετική σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες του ΠΟΥ για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών. «Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως» σημείωνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση Της Περιφέρειας Κρήτης Για Την Πρόληψη Του Καρκίνου Του Μαστού

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης: Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους

xristiana