ΚεντρικήΥγεία

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή την περίοδο των σχολικών εξετάσεων;

22/5/2023

Τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές και τι να αποφεύγουν την περίοδο των εξετάσεων.

Oι σχολικές εξετάσεις πλησιάζουν και πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές περιόδους για τα παιδιά που θα χρειαστούν την κατάλληλη υποστήριξη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της περιόδου.

Ο καλός ύπνος και η διατροφή μαζί με το σωστό προγραμματισμό είναι οι κυριότεροι παράγοντες επιτυχίας στις εξετάσεις. Άλλωστε η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική απόδοση και στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσω της διατροφής.

Bored School Kids At Lesson. Back To School And Home Schooling. Friendship Of Small Sisters In Class
Κορίτσια δεν έχουν διάθεση για διάβασμα.Bigstock
  • Δίνουμε έμφαση σε ένα θρεπτικό πρωινό. Η σχέση του πρωινού με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και συγκέντρωση είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά, ενώ φαίνεται να συσχετίζεται θετικά και με την πνευματική απόδοση. Προσφέρουμε λοιπόν στα παιδιά ένα πρωινό που να περιέχει υδατάνθρακες καλής ποιότητας (ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης), πρωτεΐνες (γιαούρτι, γάλα, τυρί, αυγό) και λιπαρά καλής ποιότητας (ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο).
  • Ακολουθούμε ένα σταθερό πλάνο διατροφής οικογενειακώς. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε και τα παιδιά να έχουν συχνά γεύματα στη διατροφή τους. Προετοιμάζουμε λοιπόν 5 γεύματα μέσα στην ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο), έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για την πολύωρη μελέτη.
  • Ενισχύουμε τη διατροφή των παιδιών με ω- λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθώντας παράλληλα στη βελτίωση της μνήμης. Κύρια πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα, τόνος, πέστροφα, σκουμπρί), τα οποία καλό είναι να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (π.χ. καρύδια, λιναρόσπορος) αποτελούν καλές πηγές αυτών των λιπαρών.
  • Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης παρέχουν στον οργανισμό υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη, το απαραίτητο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες γεγονός το οποίο βοηθά στη σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα προσφέροντας σταθερά ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσφέρουμε φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών. Η συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά είναι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για να εξασφαλίζουν βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να φτάσετε το στόχο η προσθήκη σαλάτας σε κάθε κυρίως γεύμα και φρούτων στο πρωινό ή στα σνακ των παιδιών μπορεί να βοηθήσει.

Να επιτρέπουμε στα παιδιά να πίνουν καφέ;

Καλό είναι να αποθαρρύνουμε την κατανάλωση καφεΐνης η οποία παρόλο που μας δίνει ένα παροδικό αίσθημα τόνωσης, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και να διαταράξει τον ύπνο. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διατηρούν ένα σταθερό ωράριο με επαρκείς ώρες ύπνου, προκειμένου να μην αισθάνονται την ανάγκη για κατανάλωση καφεΐνης.

School Child Student Learning In Class, Study English Language At School. Elementary School Child. P
Μαθητής μπροστά στην υδρόγειο σφαίρα.Bigstock

Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά συμπληρώματα διατροφής;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν η διατροφή των παιδιών αποτελείται από ποικιλία τροφίμων και δεν υπάρχει διαγνωσμένη ανεπάρκεια σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, όπως ο σίδηρος, τότε τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα.

Τι είδους σνακ μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά;

Τα σνακ είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος ωστόσο πρέπει να είναι θρεπτικά αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες.

  • Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
  • Μπάρα δημητριακών
  • Γιαούρτι με φρούτα
  • Παστέλι
  • Τοστ με γαλοπούλα και τυρί
  • Ψωμί με ταχίνι και μέλι
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Σπιτικό κέικ
  • Σπιτική πίτα

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Δυσκοιλιότητα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

xristiana

ΥΠΕΝ: Στο κάδρο δημάρχων οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

xristiana

Σδούκου: «Απαραίτητη η δημόσια χρηματοδότηση για τις υπεράκτιες ΑΠΕ»

xristiana