ΚεντρικήΟμορφιά

Πρέπει να κάνουμε ντους κάθε μέρα;

25/5/2023

Πρόσφατα, έχει αρχίσει να αμφισβητείτε ένας ακόμη πολύ κοινός μύθος ομορφιάς και υγιεινής: Όντως πρέπει να κάνουμε ντους κάθε μέρα; Πιθανόν έχετε κι εσείς αναρωτηθεί! Είναι τελικά το καθημερινό ντους τόσο σημαντικό, όσο μας έλεγαν οι μαμάδες μας από τότε που ήμασταν παιδιά; Τι λένε σήμερα οι δερματολόγοι;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα τελευταία χρόνια πολλοί μύθοι ομορφιάς που μας έλεγαν μία ζωή έχουν καταρριφθεί! «Δεν χρειάζεσαι αντηλιακό στους εσωτερικούς χώρους!» Απομυθοποιημένος. «Πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα!» Απομυθοποιημένος. «Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από ένα σπυράκι είναι να το σκάσεις!» Απομυθοποιημένος

Για να είμαστε ξεκάθαροι, αν μυρίζετε και έχετε λερωθεί, φυσικά θα κάνετε  ντους. Αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη ρουτίνα του ντους κάθε μέρα, ακόμη κι αν νιώθουμε καθαροί και μοσχοβολάμε; Η πρώτη εικασία: μάλλον όχι. Αλλά τελικά τι είναι καλύτερο;

Πρέπει πραγματικά να κάνετε ντους κάθε μέρα;

Σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, η απάντηση είναι όχι! Το ντους αφαιρεί τη βρωμιά, τους ρύπους, τη λιπαρότητα και τον ιδρώτα από το δέρμα μας, επομένως το πόσο συχνά κάνετε ντους εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητάς σας και τον τύπο του δέρματός σας.

Εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, συνιστούν να κάνετε ντους κάθε 2-3 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε πιο λιπαρό τύπο δέρματος και είστε επιρρεπείς στην ακμή, είναι σημαντικό να κάνετε συχνό ντους για να αποφύγετε τα σπυράκια. Συνήθως, το ντους κάθε δεύτερη μέρα θα πρέπει να είναι αρκετό για να διατηρείται το δέρμα σας καθαρό και χωρίς ερεθισμούς.

Τι να κάνετε μετά την άσκηση

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε ντους οποιαδήποτε στιγμή μετά από υπερβολική εφίδρωση για να αποφύγετε τα σπυράκια ή τον ερεθισμό του δέρματος. Ωστόσο, προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση πολύ σαπουνιού.

Εάν ξέρετε ότι θα γυμναστείτε στις 6 το απόγευμα απόψε, προσπαθήστε να μην κάνετε ντους εκείνο το πρωί πριν τη δουλειά. Τα πολλά ντους μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα σας, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα, αν μένετε κάτω από το νερό για πολλή ώρα ή αν το νερό είναι πολύ ζεστό.

Και φυσικά, αν είστε εμφανώς βρώμικοι, κάντε ντους. Είναι καλύτερα να έχετε λίγη ξηρότητα παρά να μυρίζετε, φυσικά.

Πώς να περιορίσετε τον ερεθισμό του δέρματος

  • Αποφύγετε το πραγματικά ζεστό νερό. Αντίθετα, κάντε ντους με χλιαρό ή δροσερό νερό.
  • Περιορίστε τη διάρκεια του ντους σας σε 5-10 λεπτά, ώστε να μην μένετε στο νερό για πολλή ώρα.
  • Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε αφρό και απλώστε σαπούνι στο σώμα αντί για σφουγγάρι ή λούφα. (Εάν δεν είναι καινούργια ή πραγματικά καθαρά κάθε φορά, μπορεί να φιλοξενούν πολλά βακτήρια, τα οποία απλώς να εξαπλωθούν στο δέρμα σας, ειδικά αν δεν ξεπλύνετε πολύ σωστά).
  • Προτιμήστε ένα απαλό, χωρίς άρωμα ή με φυσικά συστατικά και αρώματα σαπούνι ή αφρουντούς.
  • Μετά το ντους, σκουπίστε το δέρμα σας ταμπονάροντας με μια πετσέτα αντί να το τρίψετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον απολέπιση που δεν θέλετε όταν το δέρμα σας είναι υγρό και ευάλωτο. Αν έχετε πετσέτα μικροϊνών, ακόμα καλύτερα.
  • Ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα ελαφρώς υγρό, εφαρμόστε κάποια ενυδατική λοσιόν ή κρέμα.

Και μία συμβουλή ακόμη: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σαπούνι σε όλο το σώμα. Και πάλι, αν είστε εμφανώς βρώμικες, θα θέλετε να κάνετε αφρό παντού. Αλλά διαφορετικά, χρειάζεστε σαπούνι στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Εάν το δέρμα σας ξηραίνεται και ερεθίζεται εύκολα, δοκιμάστε αυτήν την τεχνική κατά τη διάρκεια των τακτικών ντους, όχι μετά την προπόνηση ή αν έχετε ιδρώσει και λερωθεί πολύ.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι Ψυχολόγοι Στο Πλευρό Γονέων Και Παιδιών – Διαχείριση Συναισθημάτων

xristiana

«Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» – Hμερίδα από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

xristiana

33 νοσήματα θα περιληφθούν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών

xristiana