ΚεντρικήΥγεία

Μωρό 4 μηνών: Συμβουλές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική του ανάπτυξη

31/5/2023

Τι κάνει ένα μωρό τον τέταρτο μήνα και πώς μπορείτε να ενισχύσετε την εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Μετά τον τοκετό το μωρό αλλάζει μέρα με τη μέρα. Μεγαλώνει και σταδιακά μαθαίνει να εκφράζει τις ανάγκες του.

Στον τέταρτο μήνα είναι σε θέση να κρατά πράγματα με τα χέρια του, αντιγράφει κινήσεις, γελάει συνειδητά με ό,τι το ευχαριστεί και το κλάμα του διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί.

Η ανάπτυξή του, σωματική και εγκεφαλική, εξακολουθεί να είναι ραγδαία.

Τι να κάνετε για να ενισχύσετε την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Η εγκεφαλική του ανάπτυξη σε αυτήν την ηλικία βασίζεται στη μεταξύ σας επικοινωνία:

Μιλήστε στο μωρό σας. Όταν το αλλάζετε ή το κάνετε μπάνιο περιγράψτε του τις κινήσεις που κάνετε, δείξτε του τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε.

Διαβάστε του. Το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο ακόμα για τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι τα βιβλία. Διαβάστε στο μωρό ένα παραμύθι με απλή ιστορία και εικόνες με έντονα χρώματα. Εάν έχει ήδη ξεκινήσει να βάζει στο στόμα ό,τι πιάνει με τα χέρια του, προτιμήστε τα πλαστικοποιημένα και με σκληρά φύλλα βιβλία.

Ακούστε μουσική μαζί. Τραγουδήστε, χορέψτε. Η μουσική ηρεμεί το μωρό και ταυτόχρονα αποτελεί ένα εξαιρετικό ερέθισμα για τον εγκέφαλό του. Οι στίχοι των τραγουδιών βοηθούν στην γλωσσική ανάπτυξη του βρέφους και ο χορός στον ρυθμό της μουσικής βοηθά το παιδί να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες.

Δώστε του να περιεργαστεί αντικείμενα με διαφορετικές υφές.

Η ανάπτυξη του παιδιού τον τέταρτο μήνα

Όταν γεννιούνται τα μωρά δεν μπορούν να διακρίνουν τίποτα που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 με 20 εκατοστών. Στον τέταρτο μήνα:

  • Βλέπουν πιο καθαρά, πιο μακριά και είναι σε θέση να ακολουθήσουν με το βλέμμα τους αντικείμενα που κουνιούνται.
  • Απολαμβάνουν να περιεργάζονται πρόσωπα και μπορούν να ακολουθήσουν με το βλέμμα τους το πρόσωπό σας γυρνώντας το κεφάλι τους μέχρι και 180 μοίρες.
  • Διακρίνουν καλύτερα τα χρώματα. Προτιμούν τα πιο έντονα σε σχέση με τα απαλά τα οποία ακόμα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν με ευκολία.

Tip: Το βράδυ αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο στο δωμάτιο του μωρού. Το φωτάκι αυτό όχι μόνο δεν θα εμποδίσει τον ύπνο του, αλλά θα ενισχύσει την ανάπτυξη της όρασής του.

Άλλα πράγματα που θα παρατηρήσετε τον τέταρτο μήνα:

Περισσότερα δάκρυα. Όλα τα μωρά κλαίνε, αλλά εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό μοιάζει συνεχώς κλαμένο ή με μάτια πρησμένα είναι πιθανό να έχει κλειστό δακρυϊκό πόρο ή κάποια μόλυνση στο μάτι. Μία ζεστή κομπρέσα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Παλινδρόμηση ύπνου. Η παλινδρόμηση ύπνου του μωρού είναι μία περίοδος κατά την οποία το μωρό ενώ είχε αρχίσει να κοιμάται καλά το βράδυ, ξαφνικά ξυπνά στον ύπνο του και δυσκολεύεται να ηρεμήσει. Είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στον ύπνο κατά τη βρεφική ηλικία, θεωρείται ωστόσο ένδειξη της νευρολογικής ανάπτυξης του μωρού.

Στερεές τροφές. Ο παιδίατρός σας είναι πιθανό να σας συμβουλεύσει να ξεκινήσετε σιγά σιγά τις στερεές τροφές προς το τέλος του τέταρτου μήνα.

Με πληροφορίες από webmd.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Συννεφιασμένος ο καιρός – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

xristiana

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης επενδύει σε προγράμματα ενημέρωσης για τoν ΗIV

xristiana

Αιματολογικό Διήμερο Κεντρικής Ελλάδας – Αναδυόμενες Θεραπευτικές Επιλογές στην Αιματολογία και Post-ASH

xristiana