News ΑΜΕΑΚεντρική

Ζευγάρι στέλνει μηνύματα μέσω TikTok για ίση προσβασιμότητα ατόμων με αμαξίδιο και γίνεται viral

1/5/2023

Στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την ίση μεταχείριση ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Ραφαέλα Φουρναράκη και ο Κώστας Κριτζιλάκης με βίντεο στην διαδικτυακή πλατφόρμα TikTok έγιναν viral με τα μηνύματα, που θέλησαν να περάσουν για τα άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα στην μετακίνηση για όλους. Είναι ζευγάρι και μέσα στην καραντίνα αποφάσισαν να κάνουν χιουμοριστικά βιντεάκια, τα οποία πολύ γρήγορα αγαπήθηκαν από τον κόσμο και κοινοποιήθηκαν από αρκετές σελίδες στα social media. Πριν από ένα χρόνο δημοσίευσαν το πρώτο τους βίντεο και μέσα σε τρεις μήνες απέκτησαν 10.000 ακόλουθους στο TikTok.

Η Ραφαέλα και ο Κώστας κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, μένουν μαζί στην Αθήνα και μοιράζονται την εμπειρία τους από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους όταν συναντούν στο δρόμο τους κατειλημμένες ράμπες και παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις ερωτήσεις που δέχονται από τον κόσμο και αφορούν την αναπηρία τους, ενώ δεν διστάζουν να τους απαντήσουν με μεγάλη δόση χιούμορ μέσω ΤikTok.

@kostas_kritzilakisreal

Οι 10 πιο άκυρες ερωτήσεις που δέχεται ένας ανάπηρος part 3#kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #funfactory

♬ Christmas song “Let’s decorate” – 3KTrack

«Ο Κώστας γύριζε βίντεο με λούπες πάνω από διάφορα σίριαλ μέσα στην καραντίνα. Μία μέρα μου λέει πάρε το κινητό και βγάλε βίντεο. Γυρίσαμε ένα βίντεο, στο οποίο ο Κώστας μιλούσε για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και για τους ανθρώπους που κλείνουν τις ράμπες. Η απήχηση του κόσμου ήταν μεγάλη. Κοινοποιούσαν τα βίντεό μας διάφορες σελίδες. Μέσα σε τρεις μήνες είχαμε 10.000 ακόλουθους στο TikTok ενώ μέσα σε ένα χρόνο έχουμε φτάσει τους 56.500 ακόλουθους. Συνειδητοποιήσαμε την αγάπη του κόσμου και είπαμε ότι κάνουμε κάτι που μας αρέσει, έχει και απήχηση και αρχίσαμε να το «κυνηγάμε» πιο εντατικά. Κάναμε κάθε μέρα ένα βίντεο», αναφέρει στο thestival.gr η 25χρονη Ραφαέλα.

«Δεν έχω λόγια για αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης. Δεν το είχαμε προγραμματίσει, απλά συνέβη», τονίζει ο Κώστας. Ο 28χρονος κρατάει στη μνήμη του δύο περιστατικά τα οποία δεν θα ξεχάσει. Το ένα αφορά ένα νεαρό, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από τροχαίο και τους έστειλε μήνυμα ότι σκέφτεται να δώσει τέλος στη ζωή του. Τα βίντεο της Ραφαέλας και του Κώστα του έδωσαν κουράγιο και άλλαξε γνώμη. Το δεύτερο συμβάν αφορά ένα 10χρονο παιδάκι το οποίο σε έκθεση που είχε να ετοιμάσει για το τι θα άλλαζε στον κόσμο έγραψε ότι θα ήθελε να αλλάξει την ζωή του Κώστα, ώστε να μπορεί να πηγαίνει παντού όπως οι υπόλοιποι.

«Σε μία από τις πρώτες φορές που κάναμε live μετάδοση ένα παιδί μας έγραψε ότι είχε ένα σοβαρό τροχαίο με μηχανή, δεν μπορούσε να περπατήσει ξανά και σκεφτόταν να βάλει τέλος στη ζωή του. Είδε τα βίντεό μας και του έδωσαν δύναμη και τώρα αυτό το παιδί είναι όρθιο. Μας πήρε τηλέφωνο, μας είπε ευχαριστώ. Συγκλονιστήκαμε. Το άλλο είναι ότι ένας 10χρονος είχε να γράψει τι θα άλλαζε στον κόσμο και το παιδάκι έγραψε ότι ‘δεν θα ήθελα να αλλάξω πολλά πράγματα, θα ήθελα να αλλάξω την ζωή του Κώστα από το TikTok για να μπορεί και εκείνος να πηγαίνει παντού και να μπορεί να ζει όπως ζούμε οι υπόλοιποι’», τονίζει συγκινημένος ο Κώστας μιλώντας στο thestival.gr.

Ο Κώστας γεννήθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα  να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία και να γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση. Μπορεί να περπατήσει με την βοήθεια άλλων, αλλά δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Η Ραφαέλα γεννήθηκε με αναπηρία αλλά περπατούσε μέχρι τα 12 της έτη, οπότε έκανε ένα χειρουργείο για να ξεμπλεχτούν κάποια νεύρα. Έκτοτε σταμάτησε να περπατάει.

Η αναπηρία ποτέ δεν τους στάθηκε εμπόδιο να κάνουν πράγματα που αγαπούν. Η Ραφαέλα θέλει να σπουδάσει μακιγιάζ, ενώ ο Κώστας είναι στιχουργός. Είναι μαζί 3,5 χρόνια. Γνωρίστηκαν στο μετρό και από τότε είναι αχώριστοι.

Tα μόνα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους είναι οι ακατάλληλες υποδομές πχ σε ορισμένα καταστήματα και η ασυνειδησία ορισμένων ανθρώπων που αδιαφορούν για τις ράμπες ΑμεΑ. Οι υποδομές για τα άτομα με αναπηρία είναι «ακόμη σε εβρυϊκό στάδιο», σχολιάζει η Ραφαέλα, ενώ ο Κώστας σημειώνει ότι «υπάρχουν ορισμένοι που δεν θα σεβαστούν την προσβασιμότητα που σου δίνει ο δήμος. Στη Δάφνη που ζούμε εμείς η κατάσταση είναι άθλια όσον αφορά τις υποδομές».

Ο Κώστας Κριτζιλάκης είναι στιχουργός και ασχολείται επαγγελματικά από το 2016. Συνεργάζεται με συνθέτη τραγουδιών ενώ έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 28 τραγούδια που έχει γράψει. Το τελευταίο τραγούδι που έχει γράψει είναι με τον τραγουδιστή Στάθη Ξένο, ενώ αναφέρει ότι έρχονται μεγαλύτερες συνεργασίες, τις οποίες δεν θα ήθελε να αποκαλύψει.

Ο Κώστας και η Ραφαέλα μέσα από τα βίντεο τους έχουν δώσει κουράγιο σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Τους έχουν πείσει ότι όλοι μπορεί να έχουν ίσες ευκαιρίες με άλλους και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή βίντεο: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφιών: http://www.thestival.gr

Related posts

Οι 65αρηδες που κινδυνεύουν 50% λιγότερο να καταπέσουν – Τι τους σώζει

xristiana

Γερμανία: Οι πωλήσεις μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για το σπίτι μπορεί να αυξηθούν κατά 59% φέτος

xristiana

ΠΚΜ: Δεν βρέθηκαν μικρόβια σε αλιεύματα στον Θερμαϊκό μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

xristiana