ΚεντρικήΥγεία

Διάρκεια κύκλου: Πώς συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις

26/5/2023

Οι γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και κολπική μαρμαρυγή.

Τόσο η μεγάλη όσο η σύντομη διάρκεια του κύκλου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μια γυναίκα να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο και κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η Chensihan Huang, από το Νοσοκομείο Nanfang στο Guangzhou της Κίνας και οι συνεργάτες της, εξέτασαν εάν τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού κύκλου σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 58.056 γυναίκες που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξή της.

Στη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11,8 ετών, καταγράφηκαν συνολικά 1.623 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους οι αναλογίες κινδύνου ήταν 1,19 για συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου και 1,40 για κολπική μαρμαρυγή.

Οι πολυμεταβλητές προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου ήταν 1,29 και 1,11 για συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου σε συνδυασμό με σύντομους (≤21 ημέρες) ή μεγάλους (35 ημέρες) εμμηνορροϊκούς κύκλους, αντίστοιχα.

Η μεγάλη και η σύντομη διάρκεια κύκλου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (αναλογίες κινδύνου, 1,30 και 1,38, αντίστοιχα), ενώ η σύντομη διάρκεια κύκλου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δυσλειτουργίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών και υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του εμμηνορροϊκού κύκλου καθ’ όλη την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και της κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Είναι το πλούσιο πρωινό γεύμα η λύση για το αδυνάτισμα; Τι δείχνει νέα μελέτη

xristiana

Θεσσαλονίκη: Φυτεύονται πάνω από 700 δέντρα στο Σέιχ Σου – Αποκατάσταση των πληγών που άφησε το φλοιοφάγο έντομο

xristiana

Δήμος Γρεβενών: Δημοπρατείται η Παιδική Χαρά για Άτομα με Αναπηρία στο Πάρκο των Μανιταριών

xristiana