16/5/2023
Η ασφάλεια τροφίμων γίνεται ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της κύησης και της γέννας.
Η ασφάλεια τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων και είναι πάντα σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας και αποθήκευσης των τροφίμων στο σπίτι για να αποφύγουμε δυσάρεστα λάθη.
Η ασφάλεια τροφίμων γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν είστε έγκυος ή έχετε μόλις γεννήσει και ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
Παρακάτω θα δείτε τέσσερα βασικά σημεία που χρειάζονται προσοχή.
Καθαρισμός
- Πλένετε με σαπούνι και ζεστό νερό και στεγνώνετε τα χέρια σας πριν από το χειρισμό και την προετοιμασία φαγητού, αφού αγγίξετε ωμές τροφές (κυρίως κρέας), πηγαίνετε στην τουαλέτα ή αλλάζετε πάνες και κάδους σκουπιδιών.
- Καθαρίστε σχολαστικά τις επιφάνειες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών κοπής και των σκευών σας, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικά εάν ετοιμάζετε ωμά τρόφιμα, όπως ωμό κρέας.
- Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά με τρεχούμενο νερό.
Διασταυρούμενη μόλυνση
- Έχετε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά τρόφιμα (κυρίως κρέας) και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ή πλύνετε καλά τις σανίδες κοπής ενδιάμεσα στην προετοιμασία διαφορετικών ειδών τροφίμων, για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων από τα ωμά τρόφιμα. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε σχολαστικά τα μαχαίρια και άλλα σκεύη αφού τα χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία του φαγητού.
- Αποθηκεύστε τα ωμά τρόφιμα (ιδίως το κρέας) και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα χωριστά και μην τα αφήνετε να έρθουν σε επαφή ή να τοποθετηθούν στην ίδια επιφάνεια χωρίς να τα πλύνετε. Τα βακτήρια στα ωμά τρόφιμα μπορούν να καταστραφούν όταν τα μαγειρεύετε, αλλά όχι εάν έχουν μεταφερθεί πριν το μαγείρεμα σε τρόφιμα όπως σαλάτες, φρούτα ή ψωμί.
- Φροντίστε να καλύψετε το ωμό κρέας ή να το διατηρήσετε σε ένα σφραγισμένο δοχείο και να το φυλάξετε στο κάτω ράφι του ψυγείου ώστε να μην μπορεί να αγγίξει ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
- Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο (ή άλλα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα) πριν το μαγειρέψετε, καθώς το πλύσιμο μπορεί να γεμίσει με επιβλαβή βακτήρια τις επιφάνειες της κουζίνας.
Μαγείρεμα
- Όταν μαγειρεύετε βεβαιωθείτε ότι φαγητό έχει μαγειρευτεί καλά και ιδιαίτερα το κρέας θα πρέπει να είναι καλά ψημένο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα τα medium ή rare κρέατα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριλαμβανομένου του αρνιού και του βόειου κρέατος. Αν το κρέας σας έχει ροζ χρώμα σημαίνει ότι χρειάζεται και άλλο ψήσιμο.
- Όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί καλά. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να επαναθερμαίνονται περισσότερες από μία φορές, καθώς η ψύξη και το ζέσταμα των τροφίμων περισσότερες από μία φορές αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Ψύξη
- Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας και βεβαιωθείτε ότι κυμαίνεται μεταξύ 0 και 5oC.
- Αν έχετε υπολείμματα ή φαγητό που δεν πρόκειται να καταναλώσετε αμέσως, είναι σημαντικό να το βάλετε άμεσα στην ψύξη ή την κατάψυξη. Φροντίστε να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο, διαφορετικά μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου. Καταναλώστε τροφές που έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο εντός δύο ημερών.
- Μην καταναλώνετε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης.
- Μην καταψύχετε ξανά ωμά ή κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί. Τα αποψυγμένα ωμά τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες πριν μαγειρευτούν. Τα αποψυγμένα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να ξαναζεσταθούν και να καταναλωθούν αμέσως.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr