ΚεντρικήΜαγειρική

Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο

11/4/2023

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 350 γρ. αλεύρι ζυμωτό [*]
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.γ. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 150 ml νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 800 γρ. σπανάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα 
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, σε μικρές ροδελίτσες
  • 3/4 ματσάκι άνηθο
  • 3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια ή και τα δύο (προαιρετικά)
  • 1 χούφτα ρύζι ή φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλλειμα ταψιού και φύλλων
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ τουλάχιστον. 
  2. Για τη γέμιση: Πλένετε καλά το σπανάκι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.
  3. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν. Στύβετε με τα χέρια σας το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα μυρώνια ή καυκαλήθρες και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, τα αλατοπιπερώνετε και τα “μαραίνετε” σοτάροντάς και αυτά ανακατεύοντας για 2 λ περίπου.
  4. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε, το δυόσμο τον άνηθο και το ρύζι ή τη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον ρύζι ή φρυγανιά,  προκειμένου να έχετε μια στεγνή γέμιση για να γίνει τραγανό το φύλλο). Ανακατεύετε τη γέμιση και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Μοιράζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 2 φύλλα τα οποία να χωράνε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ., φροντίζοντας ώστε το 1 φύλλο για κάτω να είναι μεγαλύτερο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. 
  6. Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε από κάτω, στη βάση και τα τοιχώματα το μεγαλύτερο φύλλο. Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο των τοιχωμάτων περιμετρικά, σκεπάζοντας τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο, μικρότερο, φύλλο, σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας και κολλάτε καλά τις άκρες.
  7. Βουρτσίζετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και το τρυπάτε σε διάφορα σημεία, ή κόβετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55-60 λ ή μέχρι και το κάτω φύλλο γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο. 

Σημείωση 1: Ανάλογα πόσο “λεπτή” θέλετε τη πίτα σας, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερο ταψί. Σε αυτή τη περίπτωση θα διαμορφώσετε ανάλογα και τις διαστάσεις του φύλλου.

Σημείωση 2: Μπορείτε να μη σοτάρετε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες ή τα μυρώνια και απλά αφού τα σουρώσετε, να τα στύψετε πολύ καλά, ζυμώνοντάς τα με τα χέρια σας, ώστε να μειωθούν στο μισό και να τα προσθέσετε στο μείγμα χωρίς να τα σοτάρετε. Η διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα ισχύει ως έχει. [*] Το φύλλο “ζυμωτό” είναι από “Μύλοι Αγίου Γεωργίου” ειδικό για τη παρασκευή φύλλων. Μπορείτε φυσικά να το αντικαταστήσετε με άλλο αντίστοιχο, επιλογής σας.

Capture

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Διοργάνωση προληπτικής εξέτασης Μαστού από το Δημοτικό Πολυϊατρείο Διονύσου

xristiana

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις Δημοσιογράφοι Εκθέτουν 84 Φωτογραφίες Για Καλό Σκοπό

xristiana

Αμυράς: Μείωση των πλαστικών και προστασία του 30% της ελληνικής επικράτειας

xristiana