20/4/2023
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, ίσως η μελατονίνη να είναι η απάντησή σας.
- Τι είναι η μελατονίνη;
- Μελατονίνη και γονιμότητα
- Συμβουλές για την υποστήριξη υγιών επιπέδων μελατονίνης
- Μελατονίνη και ινοσιτόλη: Τα οφέλη στο σύνδρομο πολυκυτικών ωοθηκών
- Τροφές για την υποστήριξη της παραγωγής μελατονίνης
Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μελατονίνη για να κοιμηθούν καλύτερα και πιο εύκολα. Παραδόξως, ωστόσο, έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της μελατονίνης και της γονιμότητας.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τη σύνδεση μεταξύ μελατονίνης και γονιμότητας.
Τι είναι η μελατονίνη;
Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο και φτάνει στη μέγιστη παραγωγή της κατά τη μέση της νύχτας δηλαδή στον βαθύ ύπνο. Βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας και είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία των κυττάρων σας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα σας παράγει και απελευθερώνει περισσότερη μελατονίνη από ό,τι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Το τεχνητό φως από τον υπολογιστή, το tablet, την τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας.
Μελατονίνη και γονιμότητα
Έρευνα δείχνει ότι τα υγιή επίπεδα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα και γενικότερα την υγιή εγκυμοσύνη για ορισμένες γυναίκες.
Πώς το καταφέρνει αυτό η μελατονίνη; Εκτός από την υποστήριξη του ξεκούραστου ύπνου, η μελατονίνη έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι σαν φύλακες μέσα στο σώμα σας – προστατεύουν τα κύτταρα σας (συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων) και τα διατηρούν υγιή. Έτσι, ως αντιοξειδωτικό, η μελατονίνη συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων, ενώ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Συμβουλές για την υποστήριξη υγιών επιπέδων μελατονίνης
Φως του ήλιου: Η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών κιρκάδιων ρυθμών και του ποιοτικού ύπνου το βράδυ.
Ρουτίνα ύπνου: Αποφύγετε τα έντονα φώτα και περιορίστε την τηλεόραση, τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή πριν τον ύπνο.
Μιλήστε στον γιατρό σας: Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η μελατονίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Η χαμηλή δόση μελατονίνης φαίνεται ασφαλής και μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Ο γιατρός σας θα σας πει εάν η μελατονίνη θα είναι κατάλληλη για εσάς ή τον σύντροφό σας και πόση ποσότητα πρέπει να πάρετε.
Μελατονίνη και ινοσιτόλη: Τα οφέλη στο σύνδρομο πολυκυτικών ωοθηκών
Έρευνα επίσης αναφέρει ότι η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση υγιών εμμηνορροϊκών κύκλων σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει φανεί ότι βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των ωοκυττάρων.
Τροφές για την υποστήριξη της παραγωγής μελατονίνης
9 τροφές που περιέχουν μελατονίνη και που σίγουρα έχετε τις περισσότερες από αυτές στην κουζίνα σας.
Γάλα: Το γάλα είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές μελατονίνης.
Φιστίκια Αιγίνης: Πολλοί ξηροί καρποί, όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα, περιέχουν μελατονίνη, αλλά τα φιστίκια Αιγίνης έχουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα.
Βύσσινα: Όχι μόνο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, αλλά τα βύσσινα είναι επίσης πλούσια σε ενώσεις που είναι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις.
Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος δεν είναι μόνο τροφές πλούσιες σε μελατονίνη, αλλά είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β6, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνη D – όλα αυτά είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της σεροτονίνης και την προώθηση του υγιούς ύπνου.
Ρύζι: Η περιεκτικότητα του ρυζιού σε υδατάνθρακες ευνοεί πραγματικά τον ύπνο, καθώς και η περιεκτικότητά του σε μελατονίνη και τρυπτοφάνη.
Goji Berries: Σύμφωνα με έρευνες, τα Goji Berries έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μελατονίνης απ’ όλα τα κοινά αποξηραμένα φρούτα.
Βρώμη: Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή μελατονίνης, καθώς και τρυπτοφάνης. Η βρώμη είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά μέταλλα.
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε μελατονίνη και περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
Καλαμπόκι: Το καλαμπόκι είναι ακόμη μια τροφή πλούσια σε μελατονίνη. Περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, η οποία, φυσικά, ευνοεί και τον ύπνο, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
Μπανάνα: Οι μπανάνες περιέχουν μελατονίνη, τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, τα οποία είναι όλα εξαιρετικά για την παραγωγή σεροτονίνης και σας βοηθούν να κοιμηθείτε.
Mε πληροφορίες από theralogix.com / ncbi.nlm.nih.gov / thesleepdoctor.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr