ΚεντρικήΥγεία

Η ζωή μετά το ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τι βιώνουν οι επιζώντες

21/4/2023

Υπάρχουν περιορισμένα προειδοποιητικά σημάδια ενός επικείμενου ανευρύσματος εγκεφάλου και αν σας συμβεί, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας με μυριάδες τρόπους, αν επιβιώσετε.

Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου, είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζετε με ανοιχτό πνεύμα και υπομονή, καθώς μπορεί να φαίνεται εντάξει εξωτερικά, αλλά εσωτερικά μπορεί να υποφέρει από μια σειρά από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Στιγμές απογοήτευσης ή παραλογισμού μπορεί να είναι συχνές, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε τον πόνο και τις προσαρμογές που βιώνουν σε τακτική βάση οι επιζώντες ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Τα συμπτώματα της εμπειρίας του να επιβιώσεις από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου

Οι επιζώντες αντιμετωπίζουν δυνητικά σωματικές, συναισθηματικές και γνωστικές αλλαγές που μπορεί να είναι μικρές ή σημαντικές, βραχυπρόθεσμες ή μακροχρόνιες. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο ζωής των επιζώντων εγκεφαλικών ανευρυσμάτων. Οι επιζώντες μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να ενεργούν με θυμό ή απογοήτευση σε μια στιγμή. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια “λογική εξήγηση” ή αφορμή γι’ αυτά τα ξεσπάσματα ούτε και προειδοποιητικά σημάδια μιας επερχόμενης έκρηξης συναισθημάτων. Οι αλλαγές στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ως αποτέλεσμα νέων σωματικών και ψυχικών περιορισμών είναι επίσης συχνές. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με την οικογένειά σας, τον γιατρό και τον θεραπευτή σας για το πώς νιώθετε και πώς να προσαρμοστείτε στον “νέο” σας εαυτό.

Η εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους μετά τη θεραπεία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου μπορεί να συμβεί σε 1 στους 5 ασθενείς. Δυστυχώς, συχνά δεν διαγιγνώσκεται και οι επιζώντες δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία για την κατάθλιψη, επειδή αντιμετωπίζουν πολλές άλλες προσαρμογές ταυτόχρονα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει κανένας μας εν σιωπή.

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο με πολλά κέντρα και τμήματα που ελέγχουν τα συναισθήματα. Το ανεύρυσμα εγκεφάλου συχνά διαταράσσει αυτά τα κέντρα και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των βασικών γαγγλίων, που βοηθούν πολύ στον έλεγχο των συναισθημάτων. Οι επιζώντες από ανευρύσματα εγκεφάλου και άλλους εγκεφαλικούς τραυματισμούς μπορούν ακόμα σαφώς να ζήσουν μια εντελώς φυσιολογική και υγιή ζωή, αν και πολλές φορές χρειάζεται να προσαρμοστούν με μεγάλους και δραματικούς τρόπους στον νέο τρόπο ζωής τους.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Υποστήριξη στον επιζώντα ασθενή

Συχνά, οι επιζώντες ενός ανευρύσματος εγκεφάλου θα αισθάνονται διαφορετικά και θα ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο στρες στην ζωή μας από την ξαφνική, απροσδόκητη και έκτακτη ανάγκη υγείας. Μετά από το σοκ του καθαυτού ανευρύσματος και της όποιας θεραπείας (π.χ. χειρουργική επέμβαση), οι επιζώντες είναι σοκαρισμένοι, μπερδεμένοι και αναζητούν έναν τρόπο να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, το 40-45% όσων έχουν υποστεί ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος δεν επιβιώνουν. Τα στατιστικά αυτά από μόνα τους μπορεί να είναι τρομακτικά, απομονωτικά και να προκαλούν μεγάλο άγχος. Έτσι οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να απομονωθούν λόγω της κατάστασής τους και να απομακρυνθούν από τη ζωή γενικότερα. Η εύρεση μιας ομάδας που κατανοεί τα συναισθήματά σας και την πορεία προς την ανάκαμψη είναι απαραίτητη όταν χρειάζεστε διέξοδο και υποστήριξη. Είναι επίσης σημαντικό να καλωσορίζουμε τους επιζώντες με ανοιχτή αγκαλιά και να φροντίζουμε να νιώθουν υποστήριξη και αποδοχή στην κοινότητά τους.

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές κοινότητες υποστήριξης αφιερωμένες στο να κάνουν τους επιζώντες να νιώθουν αποδεκτοί και μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας. Οι εναλλαγές της διάθεσης και η αστάθεια είναι συχνές μετά από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου και δεν πρέπει να τις αποφεύγετε ή να τις φοβάστε, αλλά να τις αποδεχτείτε και να τις αντιμετωπίσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Θα νιώσετε αλλοιωμένοι ή απομονωμένοι ως αποτέλεσμα της θεραπείας του ανευρύσματος. Αλλά δεν είστε μόνοι.

Κατανόηση της θλίψης για τη νέα πραγματικότητα

Ένα από τα πιο ύπουλα στοιχεία των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου είναι η εσωτερική αναταραχή που βιώνουν οι επιζώντες. Ο εγκέφαλός μας έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθά να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει και να αποδίδει νοήματα στα γεγονότα. Κατά τη διάρκεια περιόδων θλίψης και αγωνίας, το μυαλό μας συχνά δημιουργεί παράλογες σκέψεις που μπορεί να προκαλέσουν ενοχές, θυμό ή αυτοκριτική, συναισθήματα που επιδεινώνουν και παρατείνουν τη θλίψη. Μερικοί είναι συχνά μπερδεμένοι και υφίστανται ριζικές αλλαγές στην αυτοεκτίμηση και την όρεξή τους, καθώς και αλλοιωμένα πρότυπα ύπνου και αίσθημα ενοχής. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αλλάξουν τις σχέσεις με τους γύρω τους και να προκαλέσουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Ταυτόχρονα, πιθανότατα δεν θα υπάρχουν εξωτερικά σημάδια αυτής της πάλης. Η θλίψη και ο πόνος που νιώθουν πολλοί επιζώντες από ανεύρυσμα εγκεφάλου συχνά καταπιέζεται στο εσωτερικό της ψυχής και του ψυχολογικού τους προφίλ. Εν ολίγοις, είναι σημαντικό να κατανοούμε τον πόνο και να συμπονέσουμε με τη θλίψη που βιώνουν οι επιζώντες σε τακτική βάση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι σκέψεις που σας συμβαίνουν όταν είστε αγχωμένοι δεν είναι πάντα ακριβείς αναπαραστάσεις της πραγματικότητας. Παρακολουθήστε τις σκέψεις σας και τεστάρετε το αν έχουν νόημα ή όχι συζητώντας τις με άλλους και αμφισβητήστε τις μόνοι σας. Μιλήστε στους άλλους ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας που έχετε κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης από το συμβάν.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Φροντίδα για τον επιζώντα

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε ως φροντιστής είναι ότι οι εναλλαγές της διάθεσης και η αλλαγή συμπεριφοράς είναι απολύτως φυσιολογικά. Εάν ο επιζών παρουσίασε αιμορραγία και πρήξιμο πριν ή μετά την επέμβαση, τότε τα συμπτώματά του μπορεί να είναι πιο βαθιά και έντονα. Η γνώση της ψυχικής και ιατρικής τους κατάστασης είναι υψίστης σημασίας όταν τους φροντίζετε, ώστε να ξέρετε όλα όσα τους συμβαίνουν.

Οι πρώτοι μήνες της ανάκαμψης είναι συχνά οι πιο απαιτητικοί, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται για πολλούς ακόμα και χρόνια μετά. Οι επιζώντες θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που σημαίνει όχι κάπνισμα, διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο και αποφυγή τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ως φροντιστής μπορεί να φαίνεται ότι είναι πλήρης ευθύνη σας να παρακολουθείτε τον τρόπο ζωής τους, όταν τους υποστηρίζετε και όταν έχετε μια υγιή γραμμή επικοινωνίας σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες. Το να βασίζεστε σε εξωτερική υποστήριξη και πόρους και να στηρίζεστε στην κοινότητά σας μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επωφελές. Η διατήρηση της δικής σας ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με την παροχή βοήθειας στον επιζών. Θα υπάρξει καλύτερη πιθανότητα ανάκαμψης εάν ο επιζών και η οικογένεια διατηρήσουν την ελπίδα, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν μια μακρά διαδικασία ανάρρωσης.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Σημειωματάριο Mουσικής» παρέα με τον… Τζον Λένον στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ι. Ρέντη

xristiana

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει ουσιαστικά σε δράσεις για τα ΑμεΑ

xristiana

1ο Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ανδρών «Αθλητισμός: Πράξη Αλληλεγγύης»

xristiana