ΚεντρικήΥγεία

Γιατί η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζονται την ίδια ώρα της ημέρας

3/4/2023

Ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας.

Οι χρόνιες ημικρανίες είναι μια πάθηση από την οποία ταλαιπωρούνται αρκετοί άνθρωποι. Συνήθως, όταν εμφανίζεται μια ημικρανία, το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, καθώς ο πόνος είναι ανυπόφορος. Μάλιστα, αν έχετε παρατηρήσει πως έχετε πάντα πονοκεφάλους την ίδια ακριβώς ώρα της ημέρας, τότε δεν είστε οι μόνοι.

Η εμφάνιση πονοκεφάλων κάθε ίδια ώρα, έχει να κάνει με το εσωτερικό ρολόι του σώματος, τον κιρκάδιο ρυθμό. Ερευνητές δημοσίευσαν μια ανάλυση, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία για την ημικρανία και τις αθροιστικές κεφαλαλγίες δείχνουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των πονοκεφάλων και της ώρας της ημέρας, με ένα κιρκάδιο μοτίβο να υπάρχει στο 71% των ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία και στο 50% των ασθενών με ημικρανία.

Ο συγγραφέας της μελέτης αναφέρει ότι τα ευρήματα βοηθούν να καταλάβουμε το γιατί οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν σε σταθερές ώρες και, ενδεχομένως, να ανοίξουν την πόρτα σε νέες θεραπευτικές επιλογές, με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό. «Είχαμε παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία έχουν πονοκεφάλους την ίδια ώρα κάθε μέρα», δήλωσε στο Healthline ο συγγραφέας της μελέτης, Mark Joseph Burish.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε αυτό που ο Burish και άλλοι είχαν υποψιαστεί. Οι πονοκέφαλοι συχνά ακολουθούν τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος. Ωστόσο, οι αθροιστικές κεφαλαλγίες και η ημικρανία ακολουθούσαν διαφορετικά μοτίβα. Διαπιστώθηκε ότι οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι ήταν πιο πιθανοί την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τις κρίσεις να συμβαίνουν γενικά μεταξύ αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί. Η ημικρανία, από την άλλη πλευρά, παρουσίασε σταθερά λίγες κρίσεις αργά τη νύχτα και μια ευρεία κορύφωση που κυμαίνεται από αργά το πρωί έως νωρίς το βράδυ.

Γυναίκα με πονοκέφαλο κάθεται στο γραφείο της

Τόσο οι αθροιστικές κεφαλαλγίες όσο και η ημικρανία συσχετίστηκαν με τα στα γονίδια του κιρκάδιου ρυθμού. Επιπλέον, τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη, μεταβλήθηκαν σε άτομα με αυτές τις διαταραχές πονοκεφάλου σε σύγκριση με εκείνα που δεν τις είχαν. Τα άτομα με αθροιστική κεφαλαλγία είχαν υψηλότερη κορτιζόλη και χαμηλότερη μελατονίνη, ενώ τα άτομα με ημικρανία είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης.

«Ίσως υπάρχουν άλλα γονίδια ή άλλα φάρμακα που μεταβάλλουν κάποια από αυτά τα βασικά γονίδια ή μεταβάλλουν τους κιρκάδιους ρυθμούς τους», εξήγησε. «Αυτό είναι ένα εντελώς νέο είδος θεραπείας που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς».

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εφαρμοστούν αυτά τα ευρήματα σε εφαρμόσιμες θεραπευτικές επιλογές, ο Burish λέει ότι τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανίζονται σαν ρολόι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι μπορεί να βοηθήσει στον πονοκέφαλο και την ημικρανία

https://twitter.com/Healthline/status/1642242678317359105?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1642242678317359105%7Ctwgr%5Ed2eafcb8184c39b6f3969f9e7fcb308ee91e1164%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fhealth%2Farthro%2F9545625%2Fgiati-i-imikrania-kai-i-athroistiki-kefalalgia-emfanizontai-tin-idia-ora-tis-imeras

Η διατήρηση ενός υγιούς προγράμματος ύπνου – και, με τη σειρά του, ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού – δε θα εξαφανίσει με μαγικό τρόπο τους πονοκεφάλους σας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντική η κατανόηση του πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία και πώς ένα υγιές πρόγραμμα μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας.

Ο Azizi Seixas, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μεταφραστικών Επιστημών Ύπνου και Κιρκαδιανών Επιστημών, δήλωσε στο Healthline ότι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος ελέγχει τη διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 24 ώρες.

Ο ίδος εξηγεί πως «όταν οι κιρκάδιοι ρυθμοί διαταράσσονται, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, οδηγώντας σε κόπωση, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις».

Για τους ανθρώπους που νιώθουν ότι το εσωτερικό τους ρολόι δεν είναι συγχρονισμένο, η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσουν είναι να ορίσουν – και να διατηρήσουν – ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. «Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα», συμβουλεύει ο Seixas.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι το πώς το φως μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς. Το έντονο φως το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του κιρκάδιου ρολογιού και να προάγει την εγρήγορση, ενώ η αποφυγή του έντονου φωτός το βράδυ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αισθάνεται πιο ξεκούραστο.

«Αποφύγετε τις διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και η άσκηση», δήλωσε ο Seixas. «Επίσης, βοηθά και η δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος ύπνου και ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ, ειδικά το βράδυ. Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, είναι δυνατόν να καθιερώσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη συνολική υγεία και ευεξία».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Βούτυρο: Η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει και ποτέ δεν περιμένατε

xristiana

Μία Πρόταση Για Οικολογική Και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση Στο Γάζι

xristiana

Εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για την έγκυο και γιατί;

xristiana