ΚεντρικήΥγεία

Φροντίδα της επιδερμίδας στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

18/4/2023

Ποια συστατικά στα προϊόντα περιποίησης επιτρέπονται και ποια όχι.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγονται αλλαγές στο δέρμα και το σώμα. Μία μεγάλη μερίδα γυναικών εμφανίζουν δερματολογικά προβλήματα την περίοδο της εγκυμοσύνης όπως η υπερμελάγχρωση, οι ραγάδες και η ακμή. Το σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε ανά περίπτωση.

Δερματολογικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Ραγάδες. Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σωματικό βάρος αυξάνεται, το δέρμα τεντώνεται απότομα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ραγάδες, αυτές οι κοκκινωπές γραμμές στην κοιλιά, το στήθος ή τα πόδια. Συνήθως εμφανίζονται το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα πρόληψης, τα επιστημονικά δεδομένα για το τι πραγματικά είναι αποτελεσματικό και τι όχι είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι η συνεχής ενυδάτωση του σώματος. Σταδιακά ενδέχεται οι ραγάδες να γίνουν από κόκκινες, λευκές, ωστόσο το πιθανότερο είναι να μην εξαφανιστούν ποτές εντελώς.

Υπερμελάγχρωση. Το 90% των γυναικών παρατηρούν ότι ορισμένα σημεία του σώματός τους γίνονται πιο σκούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως οι μασκάλες, θηλές και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Στην υπερμελάγχρωση οφείλεται και αυτή η σκούρα γραμμή που εμφανίζεται σε πολλές μέλλουσες μαμάδες στην περιοχή της κάτω κοιλίας συνήθως τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γνωστή και ως linea nigra.

Ακμή. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή που ήδη έχει η μέλλουσα μαμά ή να προκαλέσουν ακμή ακόμα και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, ωστόσο συνηθίζεται περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

ragades-stin-egkimosini.jpg
Έγκυος σχηματίζει μία καρδιά από κρέμα στην κοιλιά.

Ποια συστατικά στα προϊόντα περιποίησης να αποφεύγετε

Αν και ακόμα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στο κομμάτι αυτό, αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά είναι:

Ρετινοεϊδή. Τα ρετινοεϊδή χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Η χρήση ρετινοεϊδων δια στόματος στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Η χρήση με εφαρμογή στο δέρμα από την άλλη είναι αμφιλεγόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ποσότητα που απορροφάται από το δέρμα είναι τόσο μικρή που δεν συνεπάγεται παρενέργειες, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση οι γενετικές ανωμαλίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Σαλικυλικό οξύ. Γενετικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσει και το σαλικυλικό οξύ σύμφωνα με μελέτες, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και κερατολυτικές ιδιότητες.

Υδροκινόνη. Η υδροκινόνη χρησιμοποιείται για την υπερμελάγχρωση του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες έχει υψηλά επίπεδα απορρόφησης, ωστόσο δεν έχει συνδεθεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση υδροκινόνης τους μήνες αυτούς.

ragades-egkymosynis-2.jpg
Έγκυος βάζει κρέμα στην κοιλιά της.

Συστατικά προϊόντων περιποίησης που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

Γενικά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε προϊόντα απαλά, χωρίς έντονα αρώματα και που δεν προκαλούν ερεθισμούς. Συστατικά που δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την έγκυο είναι:

Αζελαϊκό και γλυκολικό οξύ. Έχουν ήπιες ιδιότητες απολέπισης και μπορούν να βοηθήσουν στην υπερμελάγχρωση του δέρματος και στην πρόληψη των ραγάδων.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων στο δέρμα και θεωρείται ασφαλές για χρήση την περίοδο της εγκυμοσυνης.

Υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί το νερό στο δέρμα και μπορεί να διατηρήσει την επιδερμίδα ενυδατωμένη.

Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες και ορούς. Μπορεί να φωτίσει το δέρμα και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενώ θεωρείται χρήσιμο για την αντιμετώπισης υπερμελάγχρωσης ή ραγάδων.

Με πληροφορίες από healthnews.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

ΕΣΑμεΑ: Παράταση Αιτήσεων Στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων

xristiana

Ο Τοτός και το ρομπότ

xristiana

Ρεύμα: Εκτόξευση στα 319 ευρώ η μεγαβατώρα τη Δευτέρα

xristiana