3/4/2023
Το σύνδρομο post Covid αφορά στην εμμένουσα συμπτωματολογία της λοίμωξης από κορονοϊό, όταν δηλαδή τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες και δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλο αίτιο.
Νέα μελέτη Γερμανών πνευμονολόγων έδειξε ότι οι ασθενείς με σύνδρομο post Covid έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει με κορονοϊό.
Yπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με Covid-19, ειδικά σε ότι αφορά στην πρόληψη του συνδρόμου post Covid.
Τα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και ύπνου, επίμονο βήχα, μυϊκό πόνο και κατάθλιψη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε ομάδα ασθενών με σύνδρομο post Covid. Οι ασθενείς δεν είχαν νοσηλευτεί για τα συμπτώματα, ενώ τα τα δείγματα αίματος ελήφθησαν στο πλαίσιο εξέτασης ρουτίνας.
Διαπιστώθηκε ότι το αίμα όσων είχαν σύνδρομο post Covid περιείχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν συμπτώματα του συνδρόμου. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα επίπεδα της βιταμίνης D εντός της ομάδας που δεν εμφάνιζε σύνδρομο Covid.
Οι 75 ασθενείς με σύνδρομο post Covid είχαν κατά μέσο όρο 17,4 ± 8,0 ng/ml βιταμίνης D στο αίμα τους (2021). Σε 76 ελέγχους το 2019 είχαν 23,5 ± 14,7 ng/ml (p<0,05), σε 73 ελέγχους το 2020 είχαν 21,9 ± 13,7 ng/ml (p<0,05) και σε 64 ελέγχους το 2021 είχαν 21,2 ± 21,2 ng/ml (p<0,05).
Ο αριθμός των ασθενών των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν κάτω από 20 ng/ml ήταν επίσης αυξημένος: 65% έναντι 42% (2019), 51% (2020) και 48% (2021).
«Τα ευρήματά μας δείχνουν, για πρώτη φορά, μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με σύνδρομο post Covid σε σύγκριση με άτομα χωρίς Covid 19», δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια της μόλυνσης με Covid 19. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί συνέπεια μη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και φτωχής διατροφής.
Η μείωση των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων που σχετίζεται με την πανδημία θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Ένας άλλος λόγος τέλος, είναι η μειωμένη σωματική δραστηριότητα λόγω των συμπτωμάτων post Covid, όπως η κόπωση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής στο Ντίσελντορφ.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://www.onmed.gr