ΚεντρικήΥγεία

Σύνδρομο ευθραυστότητας ηλικιωμένων: Συμπτώματα & πώς μπορεί να προληφθεί

18/4/2023

Το σύνδρομο ευθραυστότητας αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και χαρακτηρίζεται από μειωμένη σωματική δύναμη, ανθεκτικότητα και κινητική λειτουργία.

Η διαδικασία της γήρανσης ταυτίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου ευθραυστότητας, οι δύο έννοιες εν τούτοις δεν είναι ταυτόσημες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνδρομο ευθραυστότητας παρουσιάζεται με πιο έντονες εκδηλώσεις από αυτές της φυσιολογικής γήρανσης.

Άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να νοσηλεύονται επανειλημμένως, κάθε φορά με διαφορετικό πρόβλημα. Μπορεί π.χ. να έχουν στεφανιαία νόσο ή μια λοίμωξη αλλά επανέρχονται με εγκεφαλική αιμορραγία, κάταγμα και γενικά με παθήσεις οι οποίες ακολουθούν η μία την άλλη και αποτελούν τελικές εκδηλώσεις του συνδρόμου.

Συμπτώματα του συνδρόμου ευθραυστότητας

  • Μεγάλη μείωση της ταχύτητας βάδισης
  • Μειωμένη δύναμη λαβής (που μπορεί να μετρηθεί) όπως π.χ. κατά την χειραψία
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Γενικευμένη εξάντληση

Η συνύπαρξη τριών ή όλων των παραπάνω συμπτωμάτων θέτει τη διάγνωση.

Περίπου το 8% των ατόμων από 65 ετών και άνω εμφανίζουν ένα είδος ευθραυστότητας, δηλαδή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται καθώς περνούν τα χρόνια και γίνεται 25% από τα 75 έτη και άνω, δηλαδή αφορά 1 στα τέσσερα άτομα, διαμορφώνοντας ανάλογα και τον τρόπο ζωής τους.

Αυτά τα άτομα παθαίνουν κατάγματα γιατί κινούνται πολύ πιο αργά από όσο σε νεότερες ηλικίες, έχουν διαταραχές άνοιας (μνήμης) και γενικά νοσηρότητα που επεκτείνεται σε όλα τα συστήματά τους: ορμονικό (χαμηλή τεστοστερόνη/χαμηλά οιστρογόνα), μυοσκελετικό (εύθραυστα οστά, οστεοπόρωση) καρδιαγγειακό, με αποτέλεσμα νοσηλείες αυξημένου ρυθμού και όγκου.

Πρόληψη

H ευθραυστότητα είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία. Πρώτο βήμα είναι η έγκαιρη ανίχνευσή της και η παρέμβαση που συνίσταται συνήθως σε:

  • αποφυγή της πολυφαρμακίας και του στρες
  • μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D
  • σωστή διατροφή − η μεσογειακή διατροφή βοηθάει πολύ, γιατί περιλαμβάνει ψάρια και κρέας υψηλής βιολογικής αξίας και άλλες θρεπικές τροφές
  • αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες (περπάτημα, ήπιες ασκήσεις με βάρη, δηλαδή ασκήσεις που δυναμώνουν το μυοσκελετικό σύστημα)
  • θωράκιση του εγκεφάλου μέσω της πνευματικής εγρήγορσης και ασκήσεων διέγερσης της εγκεφαλικής λειτουργίας
  • αντιμετώπιση των νοσογόνων καταστάσεων που συνδέονται με το σύνδρομο ή τη γήρανση.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το φιλί και η ιστορία του

xristiana

Λάδι καρύδας: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για την υγεία των δοντιών σας

xristiana

Στερεύουν οι λίμνες σε όλο τον κόσμο – Ποιες ελληνικές βρίσκονται «στο κόκκινο»

xristiana