ΚεντρικήΥγεία

Ξεχάσατε το χάπι σας; Οι καινοτόμες κάψουλες που δίνουν λύση

20/4/2023

Όλοι κάποια στιγμή θα ξεχάσουμε να πάρουμε την ημερήσια δόση της φαρμακευτικής αγωγής που μας έχει συστήσει ο γιατρός, χωρίς να παρατηρήσουμε κάποια άμεση δυσλειτουργία. Υπολογίζεται, όμως, ότι περίπου το 50% των ανθρώπων δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, και, όταν αυτό γίνεται συστηματικά, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για όσους πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια.

Αυτούς τους ανθρώπους υπόσχεται να βοηθήσει μιας νέας τεχνολογίας χάπι, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Ράις των Ηνωμένων Πολιτειών, που απελευθερώνει τις ουσίες του βραδέως και σταδιακά μέσα στο σώμα.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια

Αν και η τεχνολογία της βραδείας αποδέσμευσης των φαρμάκων δεν είναι καινούρια στον τομέα των φαρμάκων, οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες μέθοδοι που χρησιμοποίησαν ο συγγραφέας της μελέτης, Kevin McHugh, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του, Tyler Graf, κατέστησαν αυτή την τεχνολογία πιο όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και προηγμένη.

Με την ονομασία PULSED (Particles Uniformly Liquified and Sealed to Encapsulate Drugs), η τεχνολογία χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εκτύπωση υψηλής ανάλυσης και μαλακή λιθογραφία, παράγοντας πάνω από 300 μη τοξικούς, βιοδιασπώμενους μικροσκοπικούς κυλίνδρους, που θα μπορούν να εγχυθούν στο σώμα μέσω των συμβατικών υποδερμικών βελόνων.

Οι κύλινδροι αυτοί αποτελούνται από ένα υλικό που ονομάζεται PLGA, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε κλινικές συνθήκες. Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες μεθόδους χρήσης του υλικού, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα τα σωματίδια διαλύονται και απελευθερώνουν τα φάρμακα.

Οι ουσίες στα μικροσκοπικά φιαλίδια απελευθερώνονται στο σώμα σε ένα χρονικό περιθώριο μεταξύ των δέκα ημερών και των περίπου πέντε εβδομάδων. Οι επιστήμονες κατάφεραν επίσης να δημιουργήσουν έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να σφραγίσουν τους κυλίνδρους, ένα απαραίτητο βήμα για να δείξουν την δυνατότητα της κλιμάκωσης της τεχνολογίας.

Αποδεσμεύονται, όμως, έτσι ισόποσες δόσεις του φαρμάκου; Η νεότερη αυτή τεχνολογία επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν την ίδια ποσότητα θεραπείας στον οργανισμό τους, αποφεύγοντας τις παρατηρούμενες ανακολουθίες: «Το εμπόδιο που προσπαθούμε να προσπελάσουμε είναι η λεγόμενη απελευθέρωση πρώτης τάξης. Το σύνηθες μοτίβο αυτής της μορφής ενθυλάκωσης των φαρμάκων είναι να απελευθερώνεται μεγάλο μέρος του φαρμάκου νωρίς, την πρώτη κιόλας ημέρα. Συνεπώς, στη συνέχεια, τη δέκατη ημέρα για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα να λάβετε 10 φορές λιγότερες ουσίες του φαρμάκου από ό,τι την πρώτη ημέρα» εξηγεί ο δρ. McHugh και συνεχίζει προσθέτοντας ότι «τις περισσότερες φορές αυτό είναι πραγματικά προβληματικό, είτε επειδή η δόση της πρώτης ημέρας σας φέρνει κοντά στην τοξικότητα είτε επειδή το να πάρετε 10 φορές λιγότερη – ή ακόμη και τέσσερις ή πέντε φορές λιγότερη – δόση σε μεταγενέστερα χρονικά σημεία δεν είναι αρκετή για να είναι αποτελεσματική».

Το έναυσμα για τη δημιουργία του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος προήλθε από τον χώρο των εμβολίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με στόχο να αντικαταστήσει τις επαναληπτικές δόσεις τους. Υπέθεσαν, δηλαδή, ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τεχνολογία σαν βιοδασπώμενο κέλυφος, που θα περίκλειε την ουσία του εμβολίου, που θα ρύθμιζε τις δόσεις.

Εν τέλει, η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο σε όσους ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους, αλλά και για να βελτιστοποιηθούν τα χρονοδιαγραμμάτων δοσολογίας των εμβολίων, ακόμη και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σκληρών φαρμάκων, όπως οι χημειοθεραπείες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σε Δενδροφύτευση Του Άλσους Βώκου Προχωρά Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 7/12

xristiana

Συναισθήματα: Η επιστημονική μέθοδος για να απαλλαγείτε από τον θυμό

xristiana