ΚεντρικήΟμορφιά

Νέα τάση: Πώς το ρυζόνερο μπορεί να χαρίσει λάμψη υγείας στα μαλλιά μας!

28/4/2023

Αρκετές φορές έχουμε δοκιμάσει συνταγές από τα χεράκια μας, για να αποκτήσουμε δυνατά και υγιή μαλλιά. Από μάσκες μαλλιών βαθιάς περιποίησης έως θεραπείες με ζεστό ελαιόλαδο…

Τώρα, που η χρήση του απλού νερού από ρύζι (ρυζόνερο) στα μαλλιά μας, έρχεται και κάνει τη διαφορά, θα μείνουμε αδιάφορες; Πώς θα χρησιμοποιήσουμε το ρυζόνερο στα μαλλιά μας, ώστε να εκμεταλλευθούμε με τη σειρά μας, τα θετικά του οφέλη; Ποια είναι τα οφέλη; Απαντήσεις σε κάθε απορία για τη νέα τάση!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Με στόχο να αποκτήσουμε ένα ακόμα πλεονέκτημα στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών μας, έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές συνταγές DIY με πληθώρα υλικών που βρίσκουμε στην κουζίνα μας!

Πώς, όμως, θα χρησιμοποιήσουμε το ρυζόνερο; Στην πραγματικότητα αφορά μία πολύ γνωστή πρακτική σε πολλούς πολιτισμούς. Αλλά λειτουργεί πραγματικά; Και γιατί είναι τόσο δημοφιλές; Όλες οι ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους, για να επωφεληθούμε και να αποκτήσουμε ακόμα πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά!

Η μαγεία του ρυζόνερου

Η χρήση του ρυζιού δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, πρόσφατη ανακάλυψη! Οι γυναίκες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη νότια Ασία το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για την ομορφιά των μαλλιών τους.

Στην πραγματικότητα, η χρήση του ρυζόνερου για τα μαλλιά χρονολογείται από την περίοδο Hein στην Ιαπωνία (794-1185 μ.Χ), όπου οι γυναίκες της Αυτοκρατορικής Αυλής διατηρούσαν τα μαλλιά τους μέχρι το πάτωμα, ως ένδειξη υγείας και ζωτικότητας! Αυτό που έκαναν ήταν να λούζονται και να περιποιούνται τα μαλλιά τους με ρυζόνερο κάθε μέρα!

Ένα ανάλογο σύγχρονο παράδειγμα έρχεται από την Κίνα και της γυναίκες της φυλής Yao women, οι οποίες ζουν στο χωριό Huangluo και είναι διάσημες για τα πολύ μακριά και γερά μαλλιά τους. Και σαν να μην φτάνει το απίστευτο μήκος τους, καταφέρνουν και να διατηρήσουν αναλλοίωτο και το χρώμα των μαλλιών τους, τα οποία ξεκινούν να γκριζάρουν μετά τα 80 τους χρόνια! Το μυστικό τους; Απλά λούζονται με ρυζόνερο!

Τον τελευταίο καιρό, αυτή η ανατολική παράδοση γίνεται δημοφιλής παντού και αποκτά τα χαρακτηριστικά μίας δυνατής τάσης. Πώς θα χρησιμοποιήσουμε το ρυζόνερο στα μαλλιά μας, ώστε να εκμεταλλευθούμε με τη σειρά μας, τα θετικά του οφέλη;

Φτιάχνουμε το δικό μας νερό από ρύζι!

Το νερό που έχει υποστεί ζύμωση, θα ενισχύσει τις φυσικές πρωτεΐνες στα μαλλιά μας. Και το ρυζόνερο αποτελεί μια πρόκληση, για να φροντίσουμε τα μαλλιά μας απλά, αλλά και αποτελεσματικά! Τι κάνουμε;

Βήμα 1ο : Καθαρίζουμε το ρύζι

Είναι σημαντικό να καθαρίσουμε το ρύζι, ώστε να απομακρύνουμε  τυχόν βρομιές ή ακαθαρσίες, που μπορεί να καταστρέψουν την ποιότητά του. Αφού το καθαρίσουμε, το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι με τρεχούμενο νερό, ωσότου τρέξει διαυγές και καθαρό.

Βήμα 2ο : Εξάγουμε το νερό

Μετά το πλύσιμο, είναι ώρα να εξάγουμε το ρυζόνερο. Δεν έχουμε παρά να ανακατέψουμε το πλυμένο ρύζι σε ένα μπολ με καθαρό νερό, ωσότου θολώσει το νερό.  Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το ρύζι και αποθηκεύουμε το ρυζόνερο σε καθαρά μπουκάλια, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.

Βήμα 3: Η σημασία της ζύμωσης

Αφού αποθηκεύσουμε το ρυζόνερο σε ένα γυάλινο δοχείο και το κλείσουμε με καπάκι, το αφήνουμε να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες. Η διαδικασία της ζύμωσης είναι αυτή που θα αναδείξει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που θα θρέψουν τα μαλλιά μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι σκόπιμο να μην το αφήσουμε περισσότερο από 24 ώρες, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η σύνθεσή του.

Βήμα 4: Εφαρμογή

Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, ώστε να απολαύσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν, όμως, θέλουμε να το αποθηκεύσουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε σε ένα άδειο και καθαρό μπουκάλι σαμπουάν ή σε ένα δοχείο με σπρέι και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Τρόποι χρήσης

Αφού έχουμε βεβαιωθεί πως το έχουμε αποθηκεύσει σε ένα εύχρηστο και αεροστεγές σκεύος, ας δούμε πώς το χρησιμοποιούμε:

  • Μετά το λούσιμο, ως μυστικό συστατικό στο τελευταίο ξέβγαλμα, για να αποκτήσουν τα μαλλιά μας απίστευτη λάμψη.
  • Ως μάσκα μαλλιών αναμειγνύοντας το με αλόη βέρα και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο, για πρόσθετα οφέλη, πριν το λούσιμο.
  • Μια ιδέα που θα κάνει τα μαλλιά μας ακόμα πιο ευκολοχτένιστα είναι να τα ψεκάζουμε με ρυζόνερο σε καθημερινή βάση, ως μαλακτικό.
  • Το ρυζόνερο αναδεικνύει κάθε τύπο μαλλιών, αλλά στα σγουρά μαλλιά προσφέρει ακόμα μια μοναδική υπηρεσία: Υπέροχες μπούκλες, χωρίς φριζάρισμα!

Προσοχή! Αν και το ρυζόνερο είναι απαλλαγμένο από παρενέργειες είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε κάθε χρήση. Καθώς έχει υποστεί ζύμωση είναι πιθανόν να αποκτήσει μια ξινή μυρωδιά, με την πάροδο των ημερών. Για αυτόν τον λόγο, πριν το χρησιμοποιήσουμε είναι απαραίτητο να το μυρίσουμε!

Ποια είναι τα θετικά του οφέλη, τελικά;

Ξεμπερδεύει τα μαλλιά: Χάρη στις πολλές βιταμίνες που περιέχει, το ρυζόνερο απαλύνει τις ίνες και κάνει τα μαλλιά μας ευκολοχτένιστα, χωρίς να επιτρέπει το σπάσιμο!

Τα κάνει πιο λεία: Το ρυζόνερο, γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες των αμινοξέων, ενισχύει τους δεσμούς σύνδεσης της τρίχας και προσφέρει εντατική θρέψη εκ των έσω!

Πιο λαμπερά μαλλιά: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, προσδίδει ένα λαμπερό άγγιγμα ακόμα και σε φριζαρισμένα ή θαμπά μαλλιά!

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο νερό του ρυζιού βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς των μαλλιών μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και στην απομάκρυνση των περιβαλλοντικών επιθέσεων, όπως η σκόνη και η ρύπανση. Δηλαδή, τα προφυλάσσουν και από το πρόωρο γκριζάρισμα, ενώ προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων!

Βοηθά στην υγιή τους ανάπτυξη: Η τακτική χρήση του ρυζόνερου θα τροφοδοτήσει τα μαλλιά μας με τα κατάλληλα μεταλλικά στοιχεία, ώστε να μακραίνουν γρηγορότερα, προσδίδοντας ταυτόχρονα απόλυτη ασφάλεια και κάνοντας τα πιο πυκνά και πιο δυνατά!

Ερωτήσεις και απορίες

Για υγιή και λαμπερά μαλλιά μπορούμε να κάνουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών μας. Έχουμε απορίες; Χάρη στο ρυζόνερο δεν θα είναι ποτέ πια δύσκολο ή ακατόρθωτο για να αποκτήσουμε τα μαλλιά των ονείρων μας!

– Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ρυζόνερο στα μαλλιά μου όλη τη νύχτα;

Ναι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μάσκα μαλλιών, για μια νύχτα. Θα πρέπει να φροντίσουμε, όμως, να μην το αφήσουμε να δράσει για περισσότερο από 18 ώρες, καθώς υπάρχουν πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κνησμό και  ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής.

– Διατηρείται σε δοχείο ψεκασμού, ώστε να το χρησιμοποιώ καθημερινά;

Το ρυζόνερο μπορεί να αποθηκευτεί έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο. Όπως αναφέραμε, το μυρίζουμε πριν από κάθε χρήση. Δεν το χρησιμοποιούμε περισσότερο, από μία φορά την ημέρα.

– Αφού ξεπλύνω τα μαλλιά με ρυζόνερο, χρησιμοποιώ μαλακτικό;

Όχι, αν ξεπλύνουμε τα μαλλιά μας με ρυζόνερο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κοντίσιονερ. Εάν, όμως, χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα μαλλιών με ρυζόνερο για 10 ή περισσότερα λεπτά πριν το λούσιμο, ένα μαλακτικό βαθιάς ενυδάτωσης στο τέλος της ρουτίνας θα επαναφέρει την υγρασία.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μάσκα προσώπου με μέλι και κεφίρ για λαμπερό πρόσωπο το καλοκαίρι

xristiana

Δευτερογενής υπογονιμότητα – Γιατί συμβαίνει;

xristiana

Σκρέκας: Εθνικός πρωταθλητής η ΔΕΗ – Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

xristiana