ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

8/4/2023

Ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από HPV (human papillomavirus, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων).

Ο ιός αποτελεί μια αιτία του καρκίνου, δεν είναι όμως η μοναδική.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα, η αλλαγή πολλών σεξουαλικών συντρόφων, μια ανοσοποιητική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να εξαρτάται από μια ταυτόχρονη μόλυνση από HIV, από μια προηγούμενη μεταμόσχευση ή από μια ασθένεια, όπως το λέμφωμα Hodgkin.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς είναι πιο πιθανό να αμελήσουν τις τακτικές γυναικολογικές τους εξετάσεις.

Η μελέτη παρατήρησης του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία, βασίστηκε σε δείγμα τεσσάρων εκατομμυρίων γυναικών, γεννημένων μεταξύ 1940–1995.

Οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες με διάγνωση ψυχικής ασθένειας, νευροψυχιατρικών διαταραχών και κατάχρηση ουσιών με γυναίκες χωρίς σχετική διάγνωση.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, καθώς και τη συμμετοχή αυτών των γυναικών σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Η έρευνά μας εντόπισε μια ομάδα υψηλού κινδύνου που χρειάζεται περαιτέρω προσοχή αν θέλουμε να επιτύχουμε την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», σημειώνει η Kejia Hu, μία από τις επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Institute of Environmental Medicine) του Ινστιτούτου Karolinska.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αφορούσε και τις τρεις προαναφερθείσες διαγνώσεις των γυναικών, αλλά συνδεόταν περισσότερο με όσες έκαναν κατάχρηση ουσιών.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι γυναίκες με αυτές τις διαγνώσεις «συμμετείχαν σπανιότερα στις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου ενώ έχουν υψηλότερη συχνότητα αλλοιώσεων στον τράχηλο», προσθέτει η Χου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη συνέπεια στις γυναικολογικές τους εξετάσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενέργεια: Καθοδικό σερί για ρεύμα και φυσικό αέριο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

ΔΩΡΕΑΝ ένα σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών που αφορά όλες τις οικογένειες, σχολεία και φορείς της χώρας

xristiana