ΚεντρικήΥγεία

Κάπνισμα: Η Βρετανία πρώτη χώρα που συνιστά στους θεριακλήδες να στραφούν στο άτμισμα

12/4/2023

Στο πλαίσιο αντικαπνιστικού προγράμματος που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, το βρετανικό υπουργείο Υγείας θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να αντικαταστήσουν το τσιγάρο με το άτμισμα.

Έως και ένα εκατομμύριο καπνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με πρόγραμμα στήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος, ανακοίνωσε το υπουργείο σύμφωνα με το Reuters.

Οι έγκυες καπνίστριες θα δικαιούνται επίσης κουπόνια για αγορές ως οικονομικό κίνητρο, ένα επιπλέον βήμα για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών σε κάτω από 5%, από 13% σήμερα.

«Μέχρι και δύο στα τρία άτομα που καπνίζουν όλη τη ζωή τους θα πεθάνουν από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα είναι το μόνο προϊόν που σε σκοτώνει αν το χρησιμοποιήσεις σωστά» θα δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Νιλ Ο΄Μπράιεν, σε ομιλία του που κοινοποιήθηκε νωρίτερα στους δημοσιογράφους.

Το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία είναι χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία ασθένειας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί, επισήμανε το υπουργείο Υγείας.

To διάστημα 2021-22 η κυβέρνηση διέθεσε 68 εκατ. λίρες (76 εκατ. ευρώ) σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που υλοποιήθηκαν από τοπικούς φορείς. Το σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν το τσιγάρο 100.000 άτομα, με την ανάλογη μείωση δαπανών για το επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Το άτμισμα συναντά ωστόσο επικρίσεις από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων προειδοποιούν ότι τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα εθίζουν τους νέους στη νικοτίνη και τους εκθέτουν σε χημικά των οποίων οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις παραμένουν άγνωστες.

Στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το 9% των παιδιών και εφήβων 11-15 ετών χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2021, συγκριτικά με 6% τρία χρόνια νωρίτερα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει πάντως να διαθέσει 3 εκατ. λίρες για νέο σώμα που θα προλαμβάνει την πώληση προϊόντων ατμίσματος σε ανηλίκους.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

xristiana

Μια Ακόμα Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Ηράκλειο

xristiana

Εξελιγμένη θεραπεία για τη λευχαιμία καταπολεμά και συμπαγείς όγκους. Τι δείχνει νέα μελέτη

xristiana