9/4/2023
Στα τέλη του 17ου αιώνα στον ουρανό της Γης έφθασε το φως μιας αστρικής έκρηξης η οποία διαπιστώθηκε ότι συνέβη στον αστερισμό της Κασσιόπης σε απόσταση περίπου 11 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς.
Αυτή η έκρηξη σουπερνόβα που ονομάστηκε Cassiopeia A (Cas A) αποτελεί διαχρονικό στόχο μελέτης των αστρονόμων με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και ήρθε η σειρά του πιο ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος για να στρέψει στο σουπερνόβα τα όργανα του και να καταγράψει τις πιο λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες.
«Το Cas A αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία μας να κοιτάξουμε το πεδίο των συντριμμιών ενός άστρου που εξερράγη και να πραγματοποιήσουμε ένα είδος αστρικής αυτοψίας για να καταλάβουμε τι είδους άστρο ήταν αυτό και πώς εξερράγη» δηλώνει ο Ντάνι Μιλισάβλιεβιτς του Πανεπιστημίου Περντιού στην Πενσλιβάνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τις παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας το James Webb.
Στην εικόνα που κατέγραψε το τηλεσκόπιο διακρίνεται η εξωτερική άκρη μιας φυσαλίδας υλικού που εκτοξεύτηκε από το σουπερνόβα. Τα πορτοκαλί και κόκκινα «πέπλα» αντιπροσωπεύουν εκπομπές από θερμή σκόνη. Το υλικό που εκτοξεύεται την έκρηξη έφτασε στα αέρια και την σκόνη που υπήρχε γύρω από το άστρο προκάλεσε την θέρμανση τους με αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν να λάμπουν.
Μέσα στη φυσαλίδα υπάρχουν φωτεινά ροζ συσσωματωμένα νήματα που κινούνται προς το κέντρο της τα οποία αντιπροσωπεύουν ύλη από το άστρο που καταστράφηκε. Αυτά τα νήματα παράγουν εκπομπές από βαριά στοιχεία όπως το οξυγόνο, το νέον και το αργό, τα οποία το καταδικασμένο αστέρι δημιούργησε μέσω πυρηνικής σύντηξης πριν από την καταστροφή του. Οι ειδικοί εκτιμούν πώς όπως συμβαίνει συνήθως με την ύλη των σουπερνόβα έτσι και η ύλη του Cas A αποτελεί το δομικό υλικό δημιουργίας νέων άστρων και νέων πλανητών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com