ΚεντρικήΥγεία

«Έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας» εξατομικευμένα εμβόλια για καρκίνο, καρδιοπάθεια

8/4/2023

Η πρόοδος με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό, επιτάχυνε την ιατρική έρευνα για εξελιγμένες θεραπείες, αναφέρουν ειδικοί.

Σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να είναι νέα, θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και τα αυτοάνοσα νοσήματα που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και αναμένεται να είναι έτοιμα έως το 2030, λένε οι ειδικοί.

Οι έως τώρα μελέτες με αυτά τα εμβόλια έχουν «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα. Επιπλέον, χάρη στην επιτυχία των mRNA εμβολίων για την πανδημία, διεξάγονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. «Μέσα σε 12-18 μήνες έχει γίνει πρόοδος 15 ετών», τονίζουν στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών.

Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιούν τα θεραπευτικά εμβόλια που ήδη αναπτύσσονται για πολλές μορφές καρκίνου, δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο Dr. Paul Burton, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna.

Όπως εξήγησε, οι νέες θεραπείες «διδάσκουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες εξαπολύουν ανοσοποιητική αντίδραση εναντίον διαφόρων νοσημάτων.

Τα μόρια των θεραπευτικών εμβολίων mRNA περιέχουν τις πληροφορίες για την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών. Όταν γίνει η έγχυσή τους στον οργανισμό ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί και να καταστρέψει τα παθολογικά κύτταρα. Η θεραπεία αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί λιγότερες παρενέργειες απ’ ό,τι λ.χ. η χημειοθεραπεία.

«Θα έχουμε εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να σώσουν πολλές χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές», είπε ο Dr. Burton. «Νομίζω ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια για πολλές μορφές καρκίνου μέσα στα επόμενα χρόνια».

Και άλλες εταιρείες

Ανάλογες μελέτες διεξάγουν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία BioNTech θα συνεργαστεί με τη βρετανική κυβέρνηση για να αναπτύξει εξατομικευμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες έως το 2030. Η BioNTech παρήγαγε εμβόλιο mRNA για την πανδημία σε συνεργασία με την Pfizer.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, 10.000 ασθενείς με καρκίνο στη Βρετανία θα έχουν πρώιμη πρόσβαση σε μελέτες με εξατομικευμένες mRNA θεραπείες. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και εμβόλια.

Οι πρώτες μελέτες ενδέχεται να αρχίσουν εντός του τρέχοντος έτους. Η πρόσβαση σε αυτές θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που αναπτύσσει το σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS England), αναφέρει ο Independent.

Η πλατφόρμα επιτρέπει την ταχεία αναγνώριση μεγάλου αριθμού ασθενών με καρκίνο που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη σε μία μελέτη. Επιτρέπει επίσης την αξιολόγηση κάθε εμβολίου για πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Η συνεργασία αποσκοπεί να βοηθήσει ασθενείς με αρχικούς και με προχωρημένους όγκους. Αν οι μελέτες πετύχουν, τα εμβόλια μπορεί να αποτελέσουν τμήμα της καθιερωμένης θεραπείας για τον καρκίνο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αυτές είναι οι 11 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

xristiana

Νερό πριν από τον ύπνο: Καλή ή κακή συνήθεια;

xristiana

Όμορφα και νεανικά μάτια: Πώς θα τα αποκτήσετε

xristiana