ΚεντρικήΥγεία

Άτμισμα: Η γεύση που το καθιστά πιο τοξικό και επικίνδυνο για τους πνεύμονες

21/4/2023

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η συνήθεια του ατμίσματος κυκλοφόρησαν στην αγορά ως εναλλακτικές λύσεις, με την υπόσχεση ότι αποτελούν λιγότερο βλαβερές μορφές καπνίσματος.

Έκτοτε, όμως, πολλά ερευνητικά στοιχεία ακυρώνουν την «αθωότητά» τους, επισημαίνοντας ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν εγκυμονούν παρόμοιους κινδύνους για την υγεία.

Έναν τέτοιο κίνδυνο αναδεικνύει νέα έρευνα, η οποία συσχετίζει μια συγκεκριμένη, πολύ δημοφιλή γεύση με αυξημένη απειλή για την υγεία των πνευμόνων.

Ειδικότερα, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έστρεψε την προσοχή στην προσθήκη μέντας στο υγρό του ατμίσματος, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί αυξημένη παραγωγή σωματιδίων ατμού και σχετίζεται με κακή λειτουργία των πνευμόνων. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο Respiratory Research.

Οι μελετητές ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία, η μέντα κάνει το υγρό του ατμίσματος πιο τοξικό και καταστροφικό για τους πνεύμονες. «Επειδή κάτι είναι ασφαλές να το φάμε, δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές και για να το εισπνέουμε.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, εσφαλμένα υποθέτουν ότι το άτμισμα είναι ασφαλές, αλλά ακόμη και τα μείγματα ατμίσματος χωρίς νικοτίνη περιέχουν πολλές ενώσεις που μπορούν δυνητικά να βλάψουν τους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kambez H. Benam, D.Phil., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πνευμονικής, Αλλεργικής και Ιατρικής Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Με στόχο να βελτιώσουν τις προκλινικές δοκιμές του τρόπου με τον οποίο η ανάμειξη υγρών ατμίσματος και η προσθήκη αρωμάτων επηρεάζουν τη σύνθεση του ατμού και τις επιπτώσεις στην υγεία, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα «ρομπότ ατμίσματος», ικανό να μιμηθεί με ακρίβεια τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον όγκο και τη διάρκεια της εισπνοής.

Παράλληλα, το καινοτόμο μηχάνημα μπορεί να προσομοιώσει το μοτίβο της υγιούς και νοσηρής αναπνοής και να προβλέψει αξιόπιστα την τοξικότητα των πνευμόνων που οφείλεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το σύστημα μετρά το μέγεθος και τον αριθμό των δημιουργούμενων σωματιδίων αερολύματος και πώς αυτές οι παράμετροι ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση του υγρού. Τα αποτελέσματα ενσωματώθηκαν, στη συνέχεια, σε μηχανικές συσκευές που προσομοιάζουν τους πνεύμονες, αποδίδοντας άμεσα δεδομένα υψηλής ποιότητας που «μαρτυρούν» πιθανή τοξικότητα.

Χρησιμοποιώντας αυτό το ειδικά σχεδιασμένο ρομποτικό σύστημα που μιμείται τη μηχανική της ανθρώπινης αναπνοής και συμπεριφοράς ατμίσματος, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν μενθόλη παράγουν μεγαλύτερο αριθμό τοξικών μικροσωματιδίων.

Μια συνοδευτική ανάλυση σε αρχεία ασθενών που ατμίζουν αποκάλυψε ότι όσοι επέλεγαν υγρά με μενθόλη έπαιρναν πιο σύντομες ανάσες και είχαν φτωχότερη πνευμονική λειτουργία ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής, συνηθειών καπνίσματος (πόσο και από πότε καπνίζουν), χρήσης νικοτίνης ή προϊόντων ατμίσματος με κάνναβη.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο δρ. Benam και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η οξική βιταμίνη Ε, ένα κοινό πρόσθετο στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν κανναβινοειδή, παράγει μικροσωματίδια που είναι πιο τοξικά για την υγεία και μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά μέσα στον πνεύμονα και να σφηνωθούν στους στενούς αεραγωγούς και την επένδυση των τοιχωμάτων του βρόγχου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πρόσθετα μενθόλης θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξίσου επικίνδυνα με την οξική βιταμίνη Ε, η οποία σχετίζεται με σημαντική φθορά των πνευμόνων των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και αμτίσματος.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξακολουθεί να ασκεί πίεση στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων ατμίσματος ώστε να εξαλείψουν τη μενθόλη από τα προϊόντα καπνού, με στόχο να περιοριστούν οι θάνατοι που μπορούν να προληφθούν.

Ωστόσο, η αγορά προϊόντων ατμίσματος παγκοσμίως συνεχίζει να επεκτείνεται και οι γεύσεις μέντας και μενθόλης παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των εκατομμυρίων νέων που ατμίζουν.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι μια καλύτερη, ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για κάποιον που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε πλήρη γνώση των κινδύνων και των οφελών πριν δοκιμάσετε», καταλήγει ο δρ. Benam.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για την Ψωριασική Νόσο

xristiana

ΟΗΕ: «Παγκόσμιο SOS» για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον Ειρηνικό

xristiana

Ενα χρόνο χωρίς καρκίνο: Κορυφαίος Αυστραλός γιατρός ελπίζει ξανά χάρη στη δική του πρωτοποριακή έρευνα

xristiana