ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 1/3

1/3/2023

Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας, με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο σταθμάρχης της Λάρισας, στην πολύωρη κατάθεσή του, ανέφερε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε.

Ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταματης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, βρίσκεται στο σημείο και μόλις συγκεντρωθούν στοιχεία θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις πιθανότητα θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, ενω δεν αποκλείεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που ίσως αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Την προανάκριση ανέλαβε η Τροχαία Λάρισας για να συγκεντρώσει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αυτό που ερευνάται είναι αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα.

Οι καταθέσεις των επιζώντων, ωστόσο, και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Trains και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα, είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

“Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο. Από τις πρώτες ώρες υπάρχουν εκεί στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train”, είπε και πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από τον σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

1.http://«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται» προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

2.http://Η Κομισιόν παρέπεμψε πρόσφατα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

3.http://Κως: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών – 2 νεκροί, 24 διασωθέντες.

4.http://Σύγκρουση τρένων: «Κατάλαβα ότι έκανα λάθος όταν έμαθα για το δυστύχημα», λέει ο σταθμάρχης.

5.http://Πραγματογνώμονας Λιότσιος για πυρκαγιά στο Μάτι: «Καμία απειλή δεν στάθηκε ικανή να επηρεάσει την κρίση μου».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για δημοσιογράφους με θέμα «Αντιπαρακολούθηση και ψηφιακή ασφάλεια»

xristiana

3 ζώδια που θα δουν τα ερωτικά τους να αλλάζουν χάρη στην ανάδρομη Αφροδίτη

xristiana

Nose Contouring: Το beauty tip για λεπτή μύτη

xristiana