ΚεντρικήΥγεία

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα

7/3/2023

Επιλέξτε τρόφιμα με ω-3 και αντιοξειδωτικά, αποφύγετε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά.

Εάν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, γνωρίζετε πολύ καλά την ενόχληση που μπορεί να προέλθει από τις φλεγμαίνουσες αρθρώσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που η διατροφή παίζει ρόλο στη διαχείριση του πόνου. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ψάρια, με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής. Άλλες επιλογές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.

Η ρευματολόγος δρ. Binita Sapkota της Cleveland Clinic, εξηγεί το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψωριασική αρθρίτιδα.

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα

Πρέπει να εστιάσετε στην κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των εξάρσεων. Και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης σημαντική, καθώς οποιοδήποτε επιπλέον βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις σας.

“Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση ψωριασικής αρθρίτιδας”, λέει η δρ. Sapkota. “Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την βλάβη στις αρθρώσεις και σε περιοχές όπου οι τένοντες εισέρχονται στην άρθρωση. Η διαχείριση του βάρους είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαχείριση της ψωριασικής αρθρίτιδας”.

Τι να τρώτε αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα:

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα, να μειώσουν την ευαισθησία και την ερυθρότητα των αρθρώσεων καθώς και το πόσο συχνά θα χρειάζεστε παυσίπονα.

“Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι καλή και για την υγεία της καρδιάς σας και τη γενική σας υγεία”, λέει η δρ. Sapkota.

Τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Αυξήστε στη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην μείωση του οξειδωτικού στρες που προέρχεται από χρόνια φλεγμονή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά:

Δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Έρευνες δείχνουν ότι για τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα, υπάρχει σχέση μεταξύ βάρους, σακχάρου στο αίμα και χρόνιας φλεγμονής.

Η δρ. Sapkota υποστηρίζει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αφομοιώνονται πιο αργά, γεγονός που βοηθά στην μείωση των μεγάλων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.

Καλές πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως:

“Τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή προάγει την υγιή εντερική χλωρίδα (μικροβίωμα του εντέρου). Επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, κάτι που είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα”.

Ψωριασική αρθρίτιδα: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε τις εξάρσεις

  • Κόκκινο κρέας: Τα κορεσμένα λίπη στο κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Επιλέξτε αντ’ αυτού κοτόπουλο, ψάρια και όσπρια.
  • Ζωικής προέλευσης γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Ανταλλάξτε τα με προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας.
  • Ζάχαρη: Απελευθερώνει μικρές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και προκαλούν φλεγμονή.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Προϊόντα όπως τα δημητριακά πρωινού, το τυρί και τα κατεψυγμένα γεύματα τείνουν να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Δημοφιλείς δίαιτες και πώς επηρεάζουν την ψωριασική αρθρίτιδα

Ορισμένες δίαιτες μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε. Αλλά η δρ. Sapkota λέει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια ενιαία λύση για όλους, όσον αφορά τη διαχείριση της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, οπότε ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να τους βοηθήσει με τα συμπτώματά τους. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν γαλακτοκομικά.

“Είναι μια ατομική προσέγγιση και πρέπει να καταλάβετε ποια σας βοηθάει καλύτερα και να την ακολουθήσετε”, τονίζει η ίδια.

Συνολικά, δεν συνιστά την δίαιτα keto, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Από την άλλη είναι λάτρης της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολλούς ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καύσωνας Κλέων: Τους 44 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία – Νεότερη πρόγνωση της ΕΜΥ

xristiana

Καιρός: Η πορεία της θερμοκρασίας στη χώρα ανά μήνα για το 2022 – Δείτε τον χάρτη

xristiana

Πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο

xristiana