ΚεντρικήΥγεία

Πόσο επικίνδυνα είναι τα πανάκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα

7/3/2023

Προσοχή στα κολοβακτηρίδια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Tα πανάκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα για την καθαριότητα του χώρου. Ίσως ήρθε όμως η στιγμή να αναθεωρήσουμε το πόσο καθαρά είναι καθώς μελέτη έδειξε ότι συγκεντρώνουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως τροφική δηλητηρίαση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου εξέτασαν 100 πετσέτες κουζίνας πολλαπλών χρήσεων μετά από ένα μήνα χρήσης, χρονικό διάστημα στο οποίο δεν είχαν πλυθεί. Σχεδόν οι μισές βρέθηκαν θετικές για ανάπτυξη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από ανθρώπινα έντερα. Η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει το Healthline, παρουσίασε το καλοκαίρι που μας πέρασε τα ευρήματα στο ASM Microbe, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Από τα 49 δείγματα που βρέθηκαν θετικά, το 36,7% εμφάνισε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο (S. aureus). Τα βακτήρια που βρέθηκαν αποτελούσαν στην ουσία έναν καθρέφτη των ιδιοκτητών τους, ο τύπος δηλαδή και ο αριθμός τους διέφερε ανάλογα με τα μέγεθος της οικογένειας, την παρουσία παιδιών στο σπίτι, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και το είδος της διατροφής που έκαναν.

Κουζίνα

Για παράδειγμα το S. aureus, ένα βακτήριο που συνήθως βρίσκεται στο δέρμα, τη μύτη και το λαιμό, ήταν πιο διαδεδομένο στις πετσέτες που είχαν οικογένειες με πολλά παιδιά που είχαν χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά το E. coli ήταν πιο πιθανό να βρίσκεται σε πετσέτες που χρησιμοποιούσαν κρεατοφάγοι. Σύμφωνα με τη μελέτη το E. coli βρίσκεται συνήθως στα ανθρώπινα κόπρανα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κακή υγιεινή και η μόλυνση από κόπρανα έχουν περάσει στην κουζίνα.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια σε πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για πολλαπλούς σκοπούς, όπως το σκούπισμα σκευών, το στέγνωμα των χεριών και το σκούπισμα επιφανειών. Επιπλέον, υπήρχαν υψηλότερες περιπτώσεις ανάπτυξης βακτηρίων σε ζεστές, υγρές πετσέτες σε αντίθεση με τις στεγνές.

Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Τα περισσότερα από τα βακτήρια που υπάρχουν είναι σχετικά ακίνδυνα για τα υγιή άτομα. Ωστόσο, ορισμένα παθογόνα –όπως το E. coli και ο S. aureus- έχουν συνδεθεί με τροφική δηλητηρίαση, η οποία προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει ότι η κουζίνα είναι πιθανότατα φορτωμένη με βακτήρια. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι οι νεροχύτες και οι αποχετεύσεις της κουζίνας περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες E. coli. Ούτε το σφουγγάρι είναι τόσο άκακο. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές βρήκαν 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων που παραμονεύουν μέσα και γύρω από τα σφουγγάρια της κουζίνας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Κουζίνα

Ξεκινήστε καθαρίζοντας και αλλάζοντας συχνά τις πετσέτες. Η απουσία παθογόνων μικροοργανισμών από πανάκια μιας χρήσης υποδηλώνει ότι οι σωστές πρακτικές υγιεινής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Charles Gerba λέει ότι είναι καλό να χρησιμοποιείται η πετσέτα μία φορά από το κάθε μέλος της οικογένειας και μετά να πλένεται. Ο καθηγητής συνιστά επίσης να απολυμαίνονται οι πάγκοι της κουζίνας, να γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών (αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για να μένουν οι επιφάνειες καθαρές) και να σκουπίζονται τα χερούλια από ντουλάπια και ψυγείο, ιδίως μετά το μαγείρεμα με ωμό κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.
Οι οικογένειες που έχουν παιδιά ή ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ακόμα προσεχτικότερες με την οικιακή υγιεινή, καθώς τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Σέρρες: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Μεγάλη κινητοποίηση

xristiana

Είμαι έγκυος και ξυπνάω κάθε μέρα μέσα στη νύχτα, τι να κάνω;

xristiana

Με τι να συνοδεύετε τις φακές για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου (εικόνες)

xristiana