10/3/2023
Υλικά:
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
12 γαρίδες νο3 καθαρισμένες χωρίς κέλυφος
300 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες
200 γρ. μύδια σε ½ κέλυφος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml λευκό κρασί
1.400-1.500 ml καυτό νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 3-4 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, αλατοπιπερώνοντάς τες. Τις μεταφέρουμε στο πιάτο με τα καλαμαράκια.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κριθαράκι μέτριο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σταδιακά αρχίζουμε να ρίχνουμε σε 3-4 δόσεις το καυτό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση υγρών πριν ρίξουμε την επόμενη κ.ο.κ.
Μαζί με την τελευταία δόση υγρών προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε απαλά.
Όσο είναι ακόμα αρκετά ζουμερό το κριθαρότο προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.