ΚεντρικήΚοινωνικά

Επίσημη παρουσίαση για το ερευνητικό πρόγραμμα IDAology, το ποιμενικό βίωμα της Ίδας

14/3/2023

Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου “IDAology, Το ποιμενικό βίωμα στις κοινότητες της Ίδας (ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ) ως εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακό αποθετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του βουνού» παρουσιάζονται την Πέμπτη 16 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “ΞΕΝΙΑ” – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Ν. Ψαρού 46 (Προκυμαία) Ρεθύμνου.

Στόχος του έργου είναι να συλλεχθούν, καταγραφούν και να επιστρέψουν στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα ως ψηφιακά δεδομένα τα ειδικά χαρακτηριστικά της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και κουλτούρας των βοσκών, που ζουν στην περιοχή του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη.

Τα δεδομένα προέρχονται από βιβλιογραφική αναζήτηση, καθώς και εθνογραφική έρευνα που περιλαμβάνει οπτική και ηχητική καταγραφή τόσο συνεντεύξεων με άνδρες και γυναίκες, όσο και του ίδιου του τρόπου ζωής των ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. 

Από το έργο ως τελικά παραδοτέα θα προκύψουν: 

1) Ένα αποθετήριο έρευνας ως ψηφιακή βάση δεδομένων σε παραπάνω από μια γλώσσες όπου θα εμπεριέχονται ψηφιοποιημένο βιβλιογραφικό υλικό, καθώς και οπτικές και ηχητικές αφηγήσεις με αντικείμενο όψεις της ζωής και των βιωμάτων του βοσκού και  γενικότερα την κτηνοτροφία (βοσκική) ως παραγωγική δραστηριότητα και την αξία της ως πολιτιστική κληρονομιά. 

2) Μια εφαρμογή λογισμικού εικονικής πραγματικότητας (σε ψηφιακό περιβάλλον 360 μοιρών) οι οποίες θα δίνουν στον καθένα την ευκαιρία να μεταφερθεί στο φυσικό περιβάλλον του Ψηλορείτη βιώνοντας ως ενεργός παρατηρητής τη σύνθετη πραγματικότητα της βοσκικής.

3) Ένα βιβλίο για μαθητές και παιδιά όπου τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν να ζωντανέψουν σκηνές, ήρωες παραδόσεις από ένα βουνό με διαχρονικό πρωταγωνιστή τον βοσκό του. 

Το πρόγραμμα, διάρκειας 30 μηνών, υλοποιείται σε κοινοπραξία του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την ΑΜΚΕ Πολιτιστικής διαχείρισης Androidus Project Tank, το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (Κ.Ε.ΜΕ.-Π.Κ.) με το Εργαστήριο «Οπτική Ανθρωπολογία. Εικόνα, μουσική κείμενο» και το «Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο».

Το έργο «IDAology» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Περισσότερες πληροφορίες www.idaology.gr 

Πηγή: https://www.cretalive.gr

Related posts

Δωροεπιταγές Πάσχα Σε Ευάλωτους Οικονομικά Πολίτες Από Τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

xristiana

Όλες έχουμε εμφανίσει «μακαρόνια» στο δέρμα: 6 τρόποι για να απαλλαγείς

xristiana

Στα 25 GW η διείσδυση της «πράσινης ενέργειας» από 18,9 GW έως το 2030

xristiana