ΚεντρικήΥγεία

Γονιμότητα: Εντάξτε τους σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή σας

24/3/2023

Γιατί είναι σημαντικό να μη λείπουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τη διατροφή σας αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Για να αυξήσετε τη γονιμότητα, προσπαθήστε να ενσωματώσετε τους σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή σας και να περιορίσετε τους επεξεργασμένους.

Το σώμα σας αφομοιώνει τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες (όπως μπισκότα, κέικ, λευκό ψωμί και λευκό ρύζι) γρήγορα και τους μετατρέπει σε σάκχαρο στο αίμα. Το πάγκρεας για να μειώσει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνει ινσουλίνη και όπως έχουν δείξει μελέτες τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης φαίνεται να αναστέλλουν την ωορρηξία.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (αυτοί που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως) αφομοιώνονται αργά και έχουν μια σταδιακή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη. Οι ελάχιστα επεξεργασμένοι κόκκοι είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτικών ινών, φιλικών προς τη γονιμότητα.

Για μερικές γυναίκες, ιδιαίτερα όσες έχουν ορμονικές διαταραχές όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) , μπορεί επίσης να συνιστάται η μείωση της γλουτένης. «Η γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία αυξάνει τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και στέλνει σήματα ότι δεν είναι η ιδανική στιγμή για σύλληψη. Επίσης, κάνει την εμφύτευση πιο δύσκολη και είναι γνωστό ότι αναστέλλει την ωορρηξία», λέει η Alisa Vitti, διατροφολόγος.

Ωστόσο, πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, αποκλείοντας παράλληλα τη γλουτένη είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

trofima-me-xamili-perieiktotita-se-idatanthrakes.jpg
Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης έχει περίπου 2 γραμμάτια φυτικές ίνες γι’άυτό και θεωρείται μια καλή επιλογή σύνθετων υδατανθράκων.Bigstock

Σωστή διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες

Συνθέστε το ένα τέταρτο του πιάτου με σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κεχρί και την κινόα. Βοηθούν να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι επίσης σημαντικό για τη γονιμότητά σας.

Φυτικές πρωτεΐνες και γονιμότητα

Όταν επιλέγετε τρόφιμα που αυξάνουν τη γονιμότητα, μπορείτε επίσης να επιλέξετε φυτικές πρωτεΐνες ( φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τόφου). Είναι υγιεινές και σχετικά χαμηλές σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για την εγκυμοσύνη, εάν η απώλεια βάρους έχει προταθεί για εσάς ως βήμα πριν τη σύλληψη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος διαταραχών της ωορρηξίας μειώνεται στο μισό όταν το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων προέρχεται από φυτικές πρωτεΐνες. Η μελέτη Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε επίσης ότι η στειρότητα ήταν 39% πιο πιθανή σε άτομα με υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης.

Με πληροφορίες από το parents.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέος προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες

xristiana

6ο Σχολείο Υπέρτασης – Υπέρταση: Θεωρία Και Κλινική Εφαρμογή

xristiana

1ο Φεστιβάλ Γεύσεων Ελληνικής & Κυπριακής Κουζίνας

xristiana