ΚεντρικήΥγεία

Γιατί να επιλέγετε κόκκινες πιπεριές για τα γεμιστά και τις σαλάτες

30/3/2023

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, δεν περιέχουν ανθυγιεινά λίπη και είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Η διαιτολόγος Lara Whitson, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, εξηγεί γιατί οι κόκκινες πιπεριές αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας.

Είναι υγιεινές οι κόκκινες πιπεριές;

Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, δεν περιέχει ανθυγιεινά λίπη και είναι χαμηλές σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά έχει μόνο 46 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, λαμβάνετε επίσης:

Τα οφέλη υγείας που μας παρέχουν οι κόκκινες πιπεριές

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλες φυτικές ενώσεις στις κόκκινες πιπεριές προσθέτουν μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Πρόληψη του καρκίνου

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια ένωση που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πλούσιες σε βήτα-κρυπτοξανθίνη τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστηςτων πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

“Η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών έχουν συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου”, λέει η Whitson.

Υγεία του εγκεφάλου

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ανθοκυανίνες, φυσικές ενώσεις που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα τους. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, που βρίσκονται σε πολλά σκούρα κόκκινα ή μοβ φρούτα και λαχανικά, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες επιβραδύνουν τα προβλήματα μνήμης και γνωστικής εξασθένησης καθώς γερνάμε.

Αρθρίτιδα

Ο χόνδρος είναι ο ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών και τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους. Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και διάσπασης του χόνδρου.

Πολλοί αναπτύσσουν ΟΑ από φυσιολογική φθορά. Αλλά τα σωστά θρεπτικά συστατικά, όπως μερικά που υπάρχουν στις κόκκινες πιπεριές, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις.

“Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία θεραπεύει και αναζωογονεί τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μειώνει τον πόνο από την αρθρίτιδα του γόνατος. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΟΑ”, εξηγεί η Whitson.

Παχύ έντερο

Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά και πιο εύκολο να διέλθουν από το έντερο.

“Οι κόκκινες πιπεριές έχουν εξαιρετική ποσότητα φυτικών ινών με λίγες θερμίδες, επομένως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σημειώνει η Whitson.

Κάθε χρώματος πιπεριές “για γεμιστά” κάνουν καλό στην υγεία

Αν και οι κόκκινες πιπεριές έχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά ειδικά λόγω του κόκκινου χρώματός τους, όλες οι πιπεριές είναι καλές για εσάς. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ότι χάνετε εάν προτιμάτε κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες πιπεριές.

“Η κατανάλωση διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Αν οι κόκκινες πιπεριές δεν σας αρέσουν, δοκιμάστε κάτι άλλο με κόκκινο χρώμα, όπως πιπεριές τσίλι, κόκκινο λάχανο ή παντζάρια. Στη συνέχεια, προσθέστε άλλα χρώματα, όπως πράσινη σαλάτα ή γλυκοπατάτες. Εάν το πιάτο σας είναι γεμάτο χρώμα, είστε στο σωστό δρόμο, κατέληξε η Whitson.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

OPEN DAY επαγγελματικής-τεχνικής εκπαίδευσης στην Αθήνα

xristiana

Έχετε δυνατά πόδια; Δείτε γιατί «κερδίζει» η καρδιά σας

xristiana

Καιρός: Έως τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana