ΚεντρικήΥγεία

Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια στην εγκυμοσύνη: Τι υποδεικνύουν;

21/3/2023

Η γιατρός Αγγελική Ρέβελα εξηγεί τι είναι τα λευκά αιμοσφαίρια και τι μπορεί να υποδεικνύουν οι υψηλές τιμές τους στην εγκυμοσύνη.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα λευκά αιμοσφαίρια. Προστατεύουν το σώμα από ξένα σωματίδια και σκοτώνουν κάθε στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα.

Επιστημονικά γνωστά ως λευκοκύτταρα, αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε όλο το σώμα.

Ποιος είναι ο ρόλος των λευκών αιμοσφαιρίων;

Τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών έχουν διάφορες λειτουργίες. Σε γενικές γραμμές, ο κύριος στόχος τους είναι να είναι η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά συγκεκριμένα, διαφορετικά σύνολα λευκών αιμοσφαιρίων έχουν διαφορετικούς ρόλους.

  • Ουδετερόφιλα: Καταπολεμούν λοιμώξεις βακτηριακής ή μυκητιακής φύσης.
  • Μονοκύτταρα: Αυτά τραβούν και απορροφούν τοξικά απόβλητα και βακτήρια, καταστρέφοντάς τα τελικά.
  • Ηωσινόφιλα: Θωρακίζουν τον οργανισμό από τα παράσιτα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Βασόφιλα: Μπορεί να αποτελούν λιγότερο από το 1% των λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά εργάζονται σκληρά για να ρυθμίσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν τα κύτταρα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει δυνατό κατά τη διάρκεια της ασθένειας.
  • Λεμφοκύτταρα: Παράγουν αντισώματα κατά των ξένων σωματιδίων και τα καταστρέφουν.
undefined
Έγκυος κάθεται οκλαδόν στο κρεβάτι και χαμογελά.

Τι σημαίνει ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων κατά την εγκυμοσύνη;

Συνήθως, ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων σημαίνει ότι το σώμα σας υπερασπίζεται τον εαυτό του από μια ασθένεια ή βρίσκεται υπό στρες . Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , είναι φυσιολογικό να έχουμε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Εξάλλου, το σώμα είναι υπό τόση πίεση μόνο και μόνο με το να είστε έγκυος. Ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων από μόνος του δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει συχνά εξετάσεις αίματος.Επειδή είναι μια στρεσογόνα περίοδος για το σώμα, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το αίμα σας.

Σημεία και συμπτώματα

Συνήθως τα συμπτώματα υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων περιλαμβάνουν:

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν.

Αιτίες υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων κατά την εγκυμοσύνη

Κάθε σώμα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει καμία οριστική αιτία για την ύπαρξη υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικές από αυτές τις κοινές αιτίες είναι:

Η ίδια η εγκυμοσύνη

Υπάρχει πολύ άγχος που έρχεται με την εγκυμοσύνη, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα λευκά αιμοσφαίρια. Όταν είστε έγκυος, είναι σημαντικό να χαλαρώνετε και να αφήνετε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να απαλλαγείτε από το στρες, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας.

Λοίμωξη

Επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να σας κάνει να έχετε υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Οτιδήποτε από κρυολόγημα έως μόλυνση των ματιών θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σας.

Αυτοάνοση νόσο ή φλεγμονή

Εάν έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος , αυτό προκαλεί το σώμα σας να παράγει μεγάλους όγκους λευκών αιμοσφαιρίων. Ομοίως, εάν έχετε οποιαδήποτε φλεγμονή ή αλλεργική αντίδραση , ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων σας θα αυξηθεί.

Λευχαιμία

Η λευχαιμία – ή ο καρκίνος του αίματος – ξεκινά με τον μυελό των οστών που παράγει ένα συγκεκριμένο είδος λευκών αιμοσφαιρίων. Επομένως, ένα υψηλότερο ποσοστό αυτών υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε λευχαιμία.

egkymosyni-mwro-mitra.jpg
Έγκυος κάθεται στον καναπέ και κρατά την κοιλιά της.

Πρέπει να ανησυχήσετε;

Ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας , εκτός εάν υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος. Η μονάδα μέτρησης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων είναι ο αριθμός ανά μικρολίτρο (mcL). Το φυσιολογικό εύρος είναι διαφορετικό σε διάφορα εργαστήρια. Ωστόσο, συχνά κυμαίνεται μεταξύ 4.500 και 10.000 ανά μικρολίτρο. Στην περίπτωση μιας εγκύου γυναίκας στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, το WBC μεταξύ 12.000 και 18.000 ανά mcL εξακολουθεί να είναι φυσιολογικό.

Ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων στην εγκυμοσύνη είναι συνηθισμένος καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσαρμόζεται για να υποστηρίζει τη γυναίκα και το αγέννητο μωρό της. Η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς η γυναίκα πλησιάζει την ώρα του τοκετού. Ωστόσο, ορισμένες ειδικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Σε περίπτωση που εμφανίσετε άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο, αιμορραγία, λιποθυμία ή απώλεια βάρους, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό χωρίς καθυστέρηση.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Για να μάθετε εάν έχετε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων ή όχι, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός θα κάνει εξετάσεις στο αίμα σας για να καθορίσει τον αριθμό των αιμοσφαιρίων σας. Εάν είστε έγκυος, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Στα ραντεβού σας, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τον αριθμό των αιμοσφαιρίων σας και θα σας ενημερώσει εάν πιστεύει ότι ο αριθμός των αιμοσφαιρίων σας είναι πολύ υψηλός.

Φυσικά, εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση, λοίμωξη ή αυτοάνοση νόσο, θα ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα αυτών και εάν πρέπει να δείτε έναν γιατρό για αυτά. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση ή εμφανίσετε ακανόνιστη φλεγμονή, θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Δήμος Χαλκηδόνος: Συνεχίζονται από σήμερα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

xristiana

Κ. Μητσοτάκης: Σε καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης 6 παρθένα βουνά

xristiana

Τα μυστικά της σωστής διατροφής στο σχολείο. Ποια τρόφιμα να προτιμούν τα παιδιά

xristiana