ΚεντρικήΥγεία

Ατοπική δερματίτιδα: Για ποιους δερματολογικούς καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

30/3/2023

Όπως ανακοίνωσαν ο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η ατομική δερματίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο ο πάσχων να αναπτύξει μελάνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Όσοι πιο σοβαρή είναι η ατοπική δερματίτιδα, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος καρκίνου.

Η Margaret Y. Huang, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα, αντλώντας στοιχεία από βάση δεδομένων για την περίοδο 2007-2021.

Τα δεδομένα αφορούσαν 60 εκατομμύρια ενήλικες 18 ετών και άνω, με και χωρίς διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας, που στη συνέχεια εμφάνισαν μελάνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους δεν είχαν (σχετικός κίνδυνος 1,23, 1,27 και 1,28, αντίστοιχα) αφού έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντδες κινδύνου.

Ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους είχαν ελαφρά μορφή (σχετικός κίνδυνος, 1,11, 1,25, και 1,17 αντίστοιχα).

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά της, κινδυνεύουν περισσότερο από δερματολογικούς καρκίνους.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνεδρίου στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κατάθλιψη – Εφηβεία: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

xristiana

9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο Για Την Εθελοντική Αιμοδοσία Και Δωρεά Οργάνων

xristiana

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνονται ραγδαία στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

xristiana