ΚεντρικήΥγεία

Κετογονική δίαιτα: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

6/3/2023

Η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί την ακολουθούν φανατικά, ισχυριζόμενοι ότι προκαλεί ταχύτατη απώλεια βάρους.

Ο λόγος είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων και η αύξηση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε κέτωση, μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα χρησιμοποιεί κυρίως το λίπος για παροχή ενέργειας αντί για υδατάνθρακες.

Οι δίαιτες που συνιστούν λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την καρδιά, όταν κάποιος τις ακολουθεί για καιρό, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Στη νέα τους μελέτη διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες αυτές σχετίζονται μακροπρόθεσμα με υψηλότερα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εξέτασαν διαιτολόγια παρόμοια μεταξύ τους αλλά λιγότερο αυστηρά από τη δίαιτα κέτο, τα οποία παρείχαν:

– Το 45% των ημερήσιων θερμίδων από λιπαρά

– Το 25% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες

Οι ειδικοί μελέτησαν 305 εθελοντές που ακολουθούσαν τέτοια διατροφή και 1.220, οι οποίοι έτρωγαν πιο συμβατικά. Το 73% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 54 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με την κετογονική, κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα τροφών ζωικής προέλευσης από όσους έτρωγαν συμβατικά.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες είχαν υψηλότερα επίπεδα:

– Ολικής χοληστερόλης

– LDL χοληστερόλης

– Απολιποπρωτεΐνης Β, μιας ουσίας στο αίμα που αποτελεί ισχυρότερο δείκτη καρδιοπάθειας απ’ ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Μετά από 11,8 χρόνια παρακολούθησης, οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως:

– Στένωση στεφανιαίας αρτηρίας που χρήζει διάνοιξης με στεντ

– Έμφραγμα

– Εγκεφαλικό

– Περιφερική αρτηριακή νόσο

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη μελέτη, επειδή βλέπαμε πολλούς ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία που έκαναν την δίαιτα κέτο. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε εάν η διατροφή τους ήταν η αιτία της υψηλής χοληστερόλης τους. Και αν ναι, αν μπορούσε να τους οδηγήσει στην καρδιοπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Iulia Iatan, από το Νοσοκομείο St. Paul’s και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση πολλών λιπαρών και λίγων υδατανθράκων σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι (από τη δίαιτα κέτο) υπερκαλύπτουν τα δυνητικά οφέλη», σχολίασε ο Δρ. Christopher Gardner, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τον συγκεκριμένο τύπο διατροφής.

Πηγή: American College of Cardiology

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΔΕΗ my EnergySolar Net: Ολοκληρωμένες λύσεις για φωτοβολταϊκά στη στέγη

xristiana

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα

xristiana

Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα Στον Δήμο Βόλβης

xristiana