ΚεντρικήΥγεία

Σχεδόν κάθε ημέρα 1 παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τύποι

15/2/2023

«Οι περισσότερες μάχες κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, πλέον, είναι νικηφόρες».

Μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και βεβαιότητας για το ότι οι περισσότερες μάχες κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, πλέον, είναι νικηφόρες θέλει να στείλει η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου.

«Σήμερα ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Σοφία Πολυχρονοπούλου.

Ο παιδικός καρκίνος προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 14 στα 100.000 παιδιά. Οι πιο συχνοί τύποι παιδικού καρκίνου είναι η οξεία λευχαιμία, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, το λέμφωμα, το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα και τα σαρκώματα.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο 330 παιδιά

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο 330 παιδιά από γεννήσεως μέχρι της ηλικίας των 16 ετών. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, οι νέες διαγνώσεις, ετησίως, ανέρχονται στις 35.000 περιπτώσεις.

Η κ. Πολυχρονοπούλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για τις νεότερες εξελίξεις της ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Αναφέρθηκε σε νέες θεραπευτικές μεθόδους και στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, σημειώνοντας ότι ενώ στα μέσα του 1970 η επιβίωση των παιδιών στα 5 έτη μετά τη διάγνωση με καρκίνο ήταν μόλις 58%, πλέον οι πρόοδοι που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξήσει αυτήν την 5ετή επιβίωση περισσότερο από 85%.

«Η επιστημονική κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες επιστήμονες ειδικότερα έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας, με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μία πρόσφατη επαναστατική μέθοδο που εφαρμόζεται, πλέον, και στην Ελλάδα σε ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και είναι η CAR-T κυτταρική θεραπεία. Πρόκειται για ένα είδος κυτταρικής θεραπείας όπου συλλέγονται ειδικά κύτταρα του ασθενούς, τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο (CAR) έναντι των λευχαιμικών κυττάρων και επανεγχέονται στον ασθενή, λειτουργώντας ως όπλο που αναγνωρίζει και σκοτώνει τα κακοήθη κύτταρα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη, έκανε σύντομη αναφορά στον τρόπο διακυβέρνησης και λειτουργίας του Συλλόγου, εξήγησε το έργο της «Φλόγας» και τον τρόπο με το οποίο στηρίζει τη δημόσια υγεία.

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη στη χώρα μας αντί να πηγαίνουμε εμείς σε αυτήν για καλύτερη φροντίδα. Βασική επιδίωξή μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία των παιδιών μας από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για μια δεύτερη γνώμη», επεσήμανε η κ. Τρυφωνίδη.

Όπως υπογράμμισε, η «Φλόγα» δεν είναι ίδρυμα ούτε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Είναι σύλλογος εθελοντών, με τακτικά μέλη μόνο γονείς που τα παιδιά τους έτυχε να νοσήσουν από καρκίνο, και έχει συνεχή δράση εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα έχει σχεδόν 4.000 οικογένειες-μέλη και 20 επίσημα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

«Το βασικό τρίπτυχο της Φλόγας παραμένει αμετάβλητο από την ίδρυσή μας: Ιατρική-ψυχική-κοινωνική φροντίδα» είπε κλείνοντας η κ. Τρυφωνίδη.

Τέλος, τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος της «Φλόγας», Γεωργία Κόκκινου, η οποία μίλησε για τη δράση του Συλλόγου στην Ευρώπη. Ενημέρωσε σχετικά με τη συνεργασία της «Φλόγας» με άλλους φορείς και συλλόγους, μέσα από την Childhood Cancer International και τόνισε: «Οι εκπρόσωποι των ασθενών δικαιούμαστε και πρέπει να έχουμε ισότιμο ρόλο και συμμετοχή σε οποιανδήποτε σχεδιασμό μάς αφορά».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βρείτε το τζιν που σας κολακεύει ανάλογα με τον σωματότυπό σας

xristiana

Τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης στον Βόλο

xristiana

Σε ένα εστιατόριο κάθεται ένας τύπος απέναντι…

xristiana