ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Στα 166 ευρώ η μεγαβατώρα την Παρασκευή 24/2 με τις ΑΠΕ στην τέταρτη θέση

24/2/2023

Σε ανοδική τάση, με μικρές ημερήσιες αυξήσεις, κινείται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ενδιαφέρουσες ανατροπές στο ενεργειακό μίγμα, με τη συμμετοχή των ΑΠΕ να υποχωρεί στην τέταρτη θέση και με το φυσικό αέριο, τις εισαγωγές και το λιγνίτη να αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Ειδικότερα, για σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 165,67 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 133,48 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 238,94 ευρώ/MWh.

Η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 1,78% σε σχέση με χθες, ενώ είχαν προηγηθεί αυξήσεις κατά 2,75% και κατά 6,65% για την Πέμπτη και την Τετάρτη αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ λίγων ημερών, στις 19 Φεβρουαρίου, η τιμή του ρεύματος βρισκόταν στα 131 ευρώ/MWh. Έτσι έχει αυξηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα κατά 35 ευρώ.

Η αύξηση αυτή εξηγείται εν μέρει από τις ανατροπές στο ενεργειακό μίγμα, όπου τις τελευταίες ημέρες οι ΑΠΕ έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Για σήμερα Παρασκευή, την πρώτη θέση κατέχει το φυσικό αέριο με 29,16%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 28,15%, έπεται ο λιγνίτης με 18,86% και μετά έρχονται οι ΑΠΕ με 18,63% (μόνο συνυπολογιζόμενης και της Κρήτης φτάνουν στο 19,03%, περνώντας οριακά στην τρίτη θέση) και τα υδροηλεκτρικά με 2,35%.

Σε «χαμηλή πτήση» το φυσικό αέριο

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλό επίπεδο, πέριξ των 50 ευρώ, όπως όλο το τελευταίο διάστημα. Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια εκπλήρωσης Μαρτίου έκλεισαν στα 50,65 ευρώ/MWh, καταγράφοντας οριακή αύξηση σε σχέση με την Πέμπτη.

Αντίστοιχα τα συμβόλαια εκπλήρωσης Απριλίου έκλεισαν στα 50,45 ευρώ/MWh και του Μαΐου στα 50,7 ευρώ/MWh.

Εκτιμάται ότι αυτό το επίπεδο τιμών θα συνεχιστεί όσο αφενός οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και αφετέρου δεν σημειώνεται έντονος ανταγωνισμός από την Ασία για τα φορτία LNG που αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τις ρωσικές προμήθειες.

Το ερώτημα βέβαια είναι για πόσο θα ισχύουν οι δυο παραπάνω παράγοντες της «εξίσωσης» που έχουν επαναφέρει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα προ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υστερεκτομή: Μπορεί να γίνει για προληπτικούς λόγους;

xristiana

Πώς θα μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σε δύο εβδομάδες (video)

xristiana

Έχω περάσει τα 35, έχει νόημα να καταψύξω τα ωάριά μου;

xristiana