ΚεντρικήΥγεία

Eίναι ο πυρετός σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας;

20/2/2023

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα, ποια τα αίτια, ποια τα συμπτώματα και τι να προσέξετε.

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη στο στομάχι και το έντερο που προκαλεί διάρροια και μερικές φορές εμετό. Είναι συχνό σε βρέφη και παιδιά. Προκαλείται από έναν ιό ή βακτήρια στον εντερικό σωλήνα. Βακτήρια ή ιοί εισέρχονται στο έντερο βάζοντας χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα κοντά ή μέσα στο στόμα. . Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ο κύριος κίνδυνος είναι η έλλειψη υγρών στο σώμα (αφυδάτωση). Η κύρια θεραπεία είναι να δώσετε στο παιδί σας πολλά υγρά.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα και τι την προκαλεί;

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του εντέρου. Είναι σύνηθες. Πολλά παιδιά έχουν περισσότερα από ένα επεισόδια σε ένα χρόνο. Η σοβαρότητα μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια διαταραχή της κοιλιάς για μια ή δύο ημέρες με κάποια ήπια διάρροια, έως σοβαρή διάρροια και έμετος για αρκετές ημέρες ή περισσότερο. Πολλοί ιοί, βακτήρια και άλλα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα.

Ένας ιός είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας. Ο ροταϊός είναι ο πιο κοινός ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα στα παιδιά Οι αδενοϊοί είναι μια άλλη κοινή ομάδα ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδα στα παιδιά. Η λοίμωξη από αδενοϊό και ροταϊό είναι πιο συχνή σε βρέφη και μικρότερα παιδιά παρά στους εφήβους.

Οι ιοί μεταδίδονται εύκολα από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο με στενή επαφή. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή ο ιός είναι παρών στα χέρια του μολυσμένου ατόμου αφού έχει πάει στην τουαλέτα. Επιφάνειες ή αντικείμενα που αγγίζει το μολυσμένο άτομο μπορούν επίσης να επιτρέψουν τη μετάδοση του ιού. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί εάν το μολυσμένο άτομο ετοιμάζει φαγητό.

Συχνά μπορεί να εμφανιστούν εστίες ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα – για παράδειγμα, σε σχολεία ή νοσοκομεία.

Η τροφική δηλητηρίαση (από την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με μικρόβια) προκαλεί ορισμένες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι είδη βακτηρίων που ονομάζονται

CampylobacterSalmonella και Escherichia coli (συνήθως συντομεύονται σε E. coli ). Τα δηλητήρια (τοξίνες) που παράγονται από βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Μια άλλη ομάδα μικροβίων που ονομάζονται παράσιτα μπορεί επίσης να είναι αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Τα παράσιτα είναι ζωντανά πράγματα (οργανισμοί) που ζουν μέσα ή πάνω σε έναν άλλο οργανισμό.

Το νερό που έχει μολυνθεί από βακτήρια ή άλλα μικρόβια είναι μια άλλη κοινή αιτία, ιδιαίτερα σε χώρες με κακή υγιεινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια , συχνά με εμετό . Διάρροια σημαίνει χαλαρά ή υδαρή κόπρανα, συνήθως τουλάχιστον τρεις φορές σε 24 ώρες. Αίμα ή βλέννα μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα με ορισμένες λοιμώξεις. Η διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Οι κράμπες στην κοιλιά είναι συχνοί. Οι πόνοι μπορεί να υποχωρήσουν για λίγο κάθε φορά που περνά η διάρροια.

Μερικές φορές εμφανίζεται πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στα άκρα. Στα περισσότερα παιδιά, τα συμπτώματα είναι ήπια και τείνουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες. Εάν εμφανιστεί έμετος, συχνά διαρκεί μόνο μία ημέρα περίπου, αλλά μερικές φορές περισσότερο.

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Πρώιμα σημάδια:

  • Καμία παραγωγή ούρων σε 8-12 ώρες (τα μωρά συνήθως έχουν 6-8 βρεγμένες πάνες σε 24 ώρες)
  • Λιγότερο δραστήρια από το κανονικό
  • Τα ούρα είναι σκούρα κίτρινα και μπορεί να μυρίζουν «έντονα»
  • Το σάλιο του στόματος είναι παχύ και κολλώδες παρά λεπτό και υδαρές
  • Κλάμα χωρίς δάκρυα

Αργότερα πιο σοβαρά σημάδια:

  • Όλα τα παραπάνω σημάδια
  • Το μαλακό σημείο του μωρού είναι βυθισμένο
  • Τα μάτια του παιδιού είναι βυθισμένα
  • Το μωρό ή το παιδί δεν έχει ενέργεια και είναι δύσκολο να ξυπνήσει

Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας;

Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά τους λόγω των τυπικών συμπτωμάτων τους. Τα συμπτώματα θα είναι συχνά αρκετά ήπια και συνήθως βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς καμία θεραπεία, εκτός από την κατανάλωση άφθονων υγρών. Συχνά δεν χρειάζεται να πηγαίνετε το παιδί σας σε γιατρό ή να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για το παιδί σας. Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με:

  • Πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό.
  • Εάν το παιδί σας έχει έρθει σε επαφή με κάποιον με παρόμοια συμπτώματα.
  • Εάν έχει πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά.
  • Εάν έχει εισαχθεί πρόσφατα στο νοσοκομείο.

Αυτό γίνεται για να αναζητηθεί μια πιθανή αιτία της γαστρεντερίτιδας τους. Συνήθως θα εξετάσει το παιδί σας για σημάδια έλλειψης υγρών στο σώμα (αφυδάτωση). Μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία και τον καρδιακό τους ρυθμό. Μπορεί επίσης να εξετάσει την κοιλιά του παιδιού σας για να ψάξει για τυχόν ευαισθησία.

Συνήθως δεν χρειάζονται εξετάσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να συλλέξετε ένα δείγμα κοπράνων από το παιδί σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας:

  • Έχει αιματηρά κόπρανα.
  • Εισάγεται στο νοσοκομείο.
  • Έχει υποψία τροφικής δηλητηρίασης.
  • Πρόσφατα ταξίδεψε στο εξωτερικό.
  • Έχει συμπτώματα που δεν βελτιώνονται.

Το δείγμα κοπράνων μπορεί στη συνέχεια να εξεταστεί στο εργαστήριο για να αναζητηθεί η αιτία της μόλυνσης.

Ποια είναι η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας στα παιδιά;

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συχνά υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες περίπου. Τα παιδιά μπορούν συνήθως να αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Περιστασιακά, απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν αναπτυχθούν επιπλοκές.

Συνήθως δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Δεν πρέπει να δίνετε φάρμακα για τη διακοπή της διάρροιας σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, μπορείτε να δώσετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε την υψηλή θερμοκρασία ή τον πονοκέφαλο.

Επίσης, δώστε υγρά σε μικρές ποσότητες και συχνά. Το παιδί σας μπορεί να χειρίζεται καλύτερα το φαγητό σε μικρότερα, συχνότερα ταΐσματα.

Τις περισσότερες φορές, η διάρροια και ο έμετος διαρκούν μόνο λίγο. Η διατροφή του παιδιού μπορεί να μην χρειάζεται να αλλάξει εάν η διάρροια είναι ήπια. Εάν το μωρό σας θηλάζει, συνεχίστε να το ταΐζετε εφόσον το ζητάει.

Εάν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό, συνεχίστε να το ταΐζετε κανονικά με φόρμουλα πλήρους ισχύος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια (όπως ο χυμός μήλου ή αχλαδιού).

Μην περιορίζετε την πρόσληψη του παιδιού σας στη δίαιτα BRAT (μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου, τοστ). Αυτή η δίαιτα δεν παρέχει αρκετή διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της ασθένειας. Αυτή η δίαιτα επίσης δεν κάνει τα συμπτώματα να εξαφανιστούν πιο γρήγορα.

Οι τροφές που είναι καλές για το παιδί σας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, οι πατάτες, τα άπαχα κρέατα, το απλό γιαούρτι, οι μπανάνες, η σάλτσα μήλου και τα λαχανικά.

Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας χυμούς, ανθρακούχα ποτά ή νερό Jell-O. Αυτά έχουν σάκχαρα.

Όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Θεραπεία για το εξάνθημα της πάνας

  • Καθαρίστε απαλά και πλήρως την περιοχή της πάνας με σαπούνι και νερό και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Εφαρμόστε μια αλοιφή με βάση τον ψευδάργυρο.Αυτό κρατά τα κόπρανα διάρροιας μακριά από το δέρμα του παιδιού σας.
  • Πλένετε καλά τα χέρια και τις επιφάνειες της πάνας μετά από κάθε αλλαγή πάνας

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή;

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν γαστρεντερίτιδα έχουν ήπια συμπτώματα που θα βελτιωθούν σε λίγες μέρες. Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνουν άφθονα υγρά Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή στις ακόλουθες περιπτώσεις (ή εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν):

  • Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 6 μηνών
  • Εάν το παιδί σας έχει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση (για παράδειγμα, καρδιακά ή νεφρικά
  • προβλήματα, διαβήτη, ιστορικό πρόωρου τοκετού)
  • Εάν το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία (πυρετό)
  • Εάν υποψιάζεστε ότι αναπτύσσεται έλλειψη υγρών στο σώμα (αφυδάτωση)
  • Εάν το παιδί σας φαίνεται νυσταγμένο ή μπερδεμένο
  • Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο (κάνει εμετό) και δεν μπορεί να κρατήσει τα υγρά κάτω
  • Εάν υπάρχει αίμα στη διάρροια ή εμετό τους
  • Εάν το παιδί σας έχει έντονο κοιλιακό (κοιλιακό) πόνο
  • Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας δεν υποχωρούν (για παράδειγμα, έμετος για περισσότερες από 1-2 ημέρες ή διάρροια που δεν αρχίζει να υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες)
  • Το εσωτερικό του στόματος ή τα χείλη είναι ξηρά
  • Τα μάτια φαίνονται βυθισμένα
  • Το παιδί διψάει πολύ
  • Στον εμετό υπάρχει χολή (πράσινο υγρό)

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να δει το παιδί σας ή να δει το παιδί σας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το παιδί σας θα ελεγχθεί και θα παρακολουθηθεί για σημάδια αφυδάτωσης. Θα μετρηθεί πόσο υγρό εισέρχεται και εξέρχεται από το παιδί σας. Το παιδί σας θα ζυγιστεί.

Εάν η διάρροια και ο έμετος συνεχιστούν και το παιδί σας αρνηθεί τα υγρά από το στόμα, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση. Ένα IV θα αφήσει ειδικά υγρά να εισέλθουν στο παιδί σας μέσω μιας φλέβας.

Υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν από τη γαστρεντερίτιδα;

Οι επιπλοκές από γαστρεντερίτιδα στα παιδιά είναι ασυνήθιστες. Είναι πιο πιθανό σε πολύ μικρά παιδιά. Είναι επίσης πιο πιθανό εάν το παιδί σας έχει μια συνεχιζόμενη (χρόνια) ασθένεια όπως ο διαβήτης ή εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως. Για παράδειγμα, εάν λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή με στεροειδή ή κάνουν χημειοθεραπεία για τον καρκίνο. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Έλλειψη υγρών και αλατιού (ηλεκτρολυτών)στο σώμα. Αυτή είναι η πιο συχνή επιπλοκή.

Εμφανίζεται εάν το νερό και τα άλατα που χάνονται στα κόπρανα του παιδιού σας ή όταν κάνει εμετό δεν αντικατασταθούν από το να πίνει αρκετά υγρά. Εάν το παιδί σας πίνει καλά, τότε είναι απίθανο να συμβεί ή είναι πιθανό να είναι ήπιο και σύντομα θα αναρρώσει καθώς το παιδί σας πίνει.

Αντιδραστικές επιπλοκές . Σπάνια, άλλα μέρη του σώματος μπορούν να αντιδράσουν σε μια μόλυνση που εμφανίζεται στο έντερο . Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα), φλεγμονή του δέρματος και φλεγμονή των ματιών (είτε επιπεφυκίτιδα είτε ραγοειδίτιδα). Οι αντιδραστικές επιπλοκές είναι ασυνήθιστες εάν πρόκειται για ιό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματος του παιδιού σας, όπως τα οστά, τις αρθρώσεις ή τις μήνιγγες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό του. Αυτό είναι σπάνιο. Εάν συμβεί, είναι πιο πιθανό εάν η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από Salmonella spp. μόλυνση .

Επίμονα διαρροϊκά σύνδρομα μπορεί σπάνια να αναπτυχθούν

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλείται μερικές φορές από μια περίοδο γαστρεντερίτιδας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί για λίγο μετά τη γαστρεντερίτιδα. Είναι γνωστή ως δευτερογενής ή επίκτητη δυσανεξία στη λακτόζη.

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μια σπάνια επιπλοκή. Συνήθως σχετίζεται με γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο μόλυνσης από E. coli – E. coli O157. Είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου υπάρχει αναιμία, χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων στο αίμα και νεφρική ανεπάρκεια. Εάν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί, τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν καλά.

Πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλους

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

  • Εάν το μωρό σας έχει γαστρεντερίτιδα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να πλένετε τα χέρια σας μετά την αλλαγή της πάνας και πριν ετοιμάσετε, σερβίρετε ή φάτε φαγητό. Στην ιδανική περίπτωση, χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι σε ζεστό τρεχούμενο νερό, αλλά οποιοδήποτε σαπούνι είναι καλύτερο από κανένα. Στεγνώστε τα χέρια σας σωστά μετά το πλύσιμο. Για μεγαλύτερα παιδιά, ενώ έχουν γαστρεντερίτιδα, συνιστώνται τα ακόλουθα:
  • Καθαρίζετε τακτικά τις τουαλέτες που χρησιμοποιούνται, με απολυμαντικό. Επίσης, καθαρίστε τη λαβή του ξεπλύματος, το κάθισμα της τουαλέτας, τις βρύσες του νεροχύτη, τις επιφάνειες του μπάνιου και τα χερούλια των θυρών τουλάχιστον καθημερινά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πανιά καθαρισμού μιας χρήσης (ή πανί μόνο για τουαλέτα).
  • Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα γιογιό, φορέστε γάντια όταν το χειρίζεστε, πετάξτε το περιεχόμενο σε μια τουαλέτα, στη συνέχεια πλύνετε το γιογιό με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και αφήστε το να στεγνώσει.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει τα χέρια του αφού πάει στην τουαλέτα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιούν υγρό σαπούνι σε ζεστό τρεχούμενο νερό, αλλά οποιοδήποτε σαπούνι είναι καλύτερο από κανένα. Στεγνώστε σωστά μετά το πλύσιμο.
  • Εάν τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα είναι λερωμένα, αφαιρέστε πρώτα τυχόν κόπρανα στην τουαλέτα. Στη συνέχεια πλύνετε σε ξεχωριστό πλύσιμο σε όσο το δυνατόν υψηλότερη θερμοκρασία.
  • Θα πρέπει να μείνουν εκτός σχολείου, νηπιαγωγείου κ.λπ., μέχρι τουλάχιστον 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο διάρροιας ή εμετού Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με άλλα παιδιά, όπου είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου
  • Εάν είναι γνωστό ότι η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι (ή υπάρχει υποψία ότι είναι) ένα μικρόβιο που ονομάζεται Cryptosporidium spp ., το παιδί σας δεν πρέπει να κολυμπάει σε πισίνες για δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο επεισόδιο διάρροιας.
  • Θα πρέπει επίσης να λάβετε επιπλέον μέτρα όταν βρίσκεστε σε χώρες με κακή υγιεινή. Για παράδειγμα, αποφύγετε το νερό και άλλα ποτά που μπορεί να μην είναι ασφαλή και αποφύγετε τα τρόφιμα που πλένονται σε μη ασφαλές νερό.
  • Ο θηλασμός είναι επίσης προστατευτικός. Τα μωρά που θηλάζουν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν γαστρεντερίτιδα σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό.
  • Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας στα παιδιά.
  • Υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ροταϊού.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Είναι ο Μήτσος με την γκόμενα στο ξενοδοχείο και η γυναικα του στο σπίτι να τον περιμένει….

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

xristiana

Κολπική μαρμαρυγή: Η ποσότητα άσκησης που μειώνει τον κίνδυνο

xristiana