ΚεντρικήΟμορφιά

Όταν οι σουφραζέτες «τρομοκρατούσαν» τους άνδρες με τα άλικα χείλη τους!

28/2/2023

Από την Μεσοποταμία και την Κλεοπάτρα… στις επαναστατικές γυναικείες διεκδικήσεις, στις σουφραζέτες που «τρομοκρατούσαν» τους άνδρες με τα προοδευτικά ιδανικά τους και τα έντονα κόκκινα χείλη μέχρι το μίσος του Χίτλερ για αυτό! Το κόκκινο κραγιόν δημιουργεί τη δική του ιστορία, για να κατοχυρώσει μια πολιτική ή κοινωνική μας δήλωση, είτε απλά για να αναδείξει ένα πρωινό σύνολο ή για να ξεχωρίσει στη βραδινή μας έξοδο. Περί τίνος πρόκειται, τελικά; Αλλά και πώς θα το διαλέξουμε και πώς θα το φορέσουμε στην εντέλεια.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Αυτές τις μέρες, το κόκκινο κραγιόν φοριέται όλο και περισσότερο… Το προτιμούν γυναίκες κάθε ηλικίας, οποιουδήποτε κοινωνικού στρώματος και διαφορετικών καταβολών.

Οι λόγοι που το κόκκινο κραγιόν κυριαρχεί μοιάζουν πως είναι αμέτρητοι… Γνωρίζοντας τη δύναμή του, οι διάσημες σταρ το έχουν μετατρέψει σε εμβληματικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Από πού να ξεκινήσουμε;

Συγκεντρώνοντας τις τριάντα πιο εμβληματικές εμφανίσεις με κόκκινο κραγιόν των τελευταίων δεκαετιών θα συναντήσουμε από την Audrey Hepburn και τη Marilyn Monroe έως την Elizabeth Taylor και την Beyonce. Και εάν θυμηθούμε την Taylor Swift, όταν το ομώνυμο άλμπουμ της «Red» σάρωνε τον κόσμο και προχωρήσουμε στην Demi Lovato, την Emma Roberts και την Kat Grahm θα συμφωνήσουμε πως σε κάθε περίπτωση η δύναμη του κόκκινου κραγιόν εξασφαλίζει την πιο κλασική, αλλά συνάμα και λαμπερή εμφάνιση!

Τι ακριβώς είναι λοιπόν, το κόκκινο κραγιόν και πώς κάνει μια τόσο δυνατή και τολμηρή δήλωση; Μήπως έχει σχέση με την εκπληκτική, περίπλοκη και φανταστική του ιστορία στο πέρασμα των χρόνων;

Κόκκινο κραγιόν από τα βάθη των αιώνων!

Εάν νομίζουμε πως το κόκκινο κραγιόν πρωτοφορέθηκε τον 19ο ή τον 20ο αιώνα μάλλον, κάνουμε λάθος. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο καλλυντικό προϊόν έχει αρχαίες ρίζες, που ξεπερνούν τα 5.000 χρόνια!

Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία πάνω από 5 χιλιετίες πριν, όπου συνήθιζαν να συνθλίβουν τους κόκκινους πολύτιμους λίθους σε μια λεπτή σκόνη και να τη φορούν στα χείλη τους, για να αποκτήσουν την αστραφτερή, κόκκινη απόχρωση.

Μετέπειτα ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως διάφοροι πληθυσμοί χρησιμοποίησαν τα πάντα, από τα κόκκινα φύκια μέχρι και τα λέπια των ψαριών, για να χρωματίσουν τα χείλη τους κόκκινα!

Αυτό που ονομάζουμε κραγιόν σήμερα (σε συμπαγή μορφή για να εφαρμοστεί στα χείλη),  επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Abu Al-Qasim Al-Zahrawi κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γνωστής ως Ισλαμική Χρυσή Εποχή, η οποία αναπτύχθηκε γύρω στο 622 μ.Χ.

Μια ακόμα πηγή προέλευσης του κόκκινου κραγιόν στην αρχαιότητα; Η Αίγυπτος! Λέγεται πως η διάσημη Κλεοπάτρα έβαψε τα χείλη της κόκκινα, χρησιμοποιώντας μια πάστα από θρυμματισμένα έντομα!

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι με παρόμοιο τρόπο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, να δημιουργείται κάποια κόκκινη βαφή, που μερικές φορές χρησιμοποιείται και στο χρώμα για τα χείλη, δηλαδή στα κραγιόν! Πώς θα το εντοπίσουμε;

Εάν το κραγιόν μας περιέχει στη σύνθεσή του ένα συστατικό που ονομάζεται “καρμίνη”, το πιθανότερο είναι πως έχει φτιαχτεί από τη σύνθλιψη ενός συγκεκριμένου τύπου σκαθαριού που βρίσκεται στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική!

Όπλο των γυναικών, στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων

Το 1912, οι Αμερικανίδες άρχισαν να οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις απαιτώντας το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχαν κατοχυρώσει και οι άνδρες.

Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως σουφραζέτες, όταν παρευρίσκονταν σε αυτές τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις συχνά, φορούσαν κόκκινο κραγιόν.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες της εποχής ακολουθούσαν ένα συντηρητικό ντύσιμο, ως απόδειξη σεμνότητας, που θεωρείτο απαραίτητο στοιχείο για να είναι «σεβάσμιες» και αποδεκτές από την κοινωνία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, πως εκείνη την εποχή αυτές οι γυναίκες περιφρονούνταν επειδή απαιτούσαν τα δικαιώματά τους!

Διάφοροι καλοθελητές και ενάντιοι στο κίνημα υποστήριζαν πως «τρομοκρατούσαν» τους άνδρες με τα προοδευτικά ιδανικά τους και τα έντονα κόκκινα χείλη τους.

Παράλληλα, καθώς μιλούσαν δυνατά και ξεκάθαρα εκφράζοντας με καθαρότητα τη σοβαρή αδικία που βίωναν και την ανισότητα που υποχρεώνονταν να υποστούν μέσα στην κοινωνία, χωρίς να έχουν τον έλεγχο της ζωής και της έκφρασης των ιδανικών τους, γίνονταν το λιγότερο αντιπαθητικές!

Άρα, σε γενικές γραμμές δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό το κόκκινο χρώμα στα χείλη. Φορώντας λοιπόν, κόκκινο κραγιόν σε αυτές τις πορείες, οι σουφραζέτες έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: Ότι δεν ήταν οι γυναίκες των προηγούμενων γενεών!

Ήταν σύγχρονοι, ανεξάρτητοι άνθρωποι που απαιτούσαν ίσα δικαιώματα, ώστε να παίρνουν αποφάσεις για τα πεπραγμένα στη χώρα τους, αλλά και για τις ζωές τους!

Ο Αδόλφος Χίτλερ μισούσε το περίφημο κόκκινο κραγιόν, οπότε αυτό δημιούργησε μια ανομολόγητη σύμπραξη των γυναικών των συμμαχικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδέα του κόκκινου κραγιόν, ως πολιτική δήλωση, μετακύλησε στη δεκαετία του 1940 και στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ μισούσε το περίφημο κόκκινο κραγιόν, οπότε αυτό δημιούργησε μια ανομολόγητη σύμπραξη των γυναικών των συμμαχικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς έδρασαν; Ως επίδειξη εξέγερσης, ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του, άρχισαν να φοράνε κόκκινο κραγιόν με απίστευτη υπερηφάνεια, ως δήλωση ότι ήταν μέλη ενός ελεύθερου έθνους που αγωνιζόταν για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία από τον φασισμό.

Το κόκκινο κραγιόν από τους δρόμους των πόλεων στο Κογκρέσο!

Ακόμα και σήμερα, κάποιες από εμάς φορούν κόκκινο κραγιόν για να κάνουν μια ξεκάθαρη πολιτική δήλωση, ως σημείο αναφοράς σε αυτές τις περιόδους της ιστορίας, όταν οι γυναίκες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και αγωνίζονταν για προσωπική δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό, σημερινό παράδειγμα, η Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), η νεότερη εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής, που εκλέγεται στο Κογκρέσο. Είτε εργάζεται στην Ουάσιγκτον, είτε δίνει συνέντευξη, είτε ανεβάζει stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η AOC φοράει κόκκινο κραγιόν!

Το 2020, μιλώντας σε μεγάλο γυναικείο περιοδικό, η η Alexandria Ocasio-Cortez παραδέχθηκε πως είναι επιλογή της να φοράει αυτό το αξιοσημείωτο χρώμα στα χείλη της, τακτικά. Γιατί; Διότι, όπως και πολλές γυναίκες πριν από αυτήν, το κόκκινο την κάνει να αισθάνεται τολμηρή και γεμάτη βεβαιότητα και δυναμισμό. Με χαρακτηριστικό το κόκκινο χρώμα στα χείλη, η AOC γιορτάζει τη διαφορετικότητα στο Κογκρέσο!

Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο κόκκινο για εμάς

Αναζητάμε εδώ και καιρό την τέλεια απόχρωση του κόκκινου ή μόλις τώρα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτό το τολμηρό, ιστορικό χρώμα στα χείλη μας; Πώς θα διαλέξετε το κόκκινο κραγιόν σας;

Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι δοκιμάσετε πάνω στην επιδερμίδα του χεριού σας για να δείτε τι ταιριάζει καλύτερα. Σε γενικές γραμμές προτιμάτε τα κόκκινα με βάση το μπλε ή τα κόκκινα με βάση το πορτοκαλί. Η πιο «ασφαλής» απόχρωση είναι το κόκκινο της Βουργουνδίας.

  • Αν έχετε σταρένια επιδερμίδα, δηλ. επιδερμίδα που κιτρινίζει, διαλέξτε μία απόχρωση του κόκκινου με βάση το πορτοκαλί. Το ίδιο ισχύει και για όσες έχουν πιο μελαχρινή επιδερμίδα.
  • Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, τότε προτιμήστε τα κόκκινα με ροζ βάση που σας κολακεύει.
  • Αν έχετε καστανά ή γενικότερα σκούρα μαλλιά, φορέστε ακόμη και πολύ σκούρες αποχρώσεις του κόκκινου. Οι ξανθιές, καλύτερα να τα αποφύγουν, το αποτέλεσμα είναι γενικά… επικίνδυνο για την κομψότητά σας.
  • Αποφύγετε να φορέσετε έντονο κόκκινο κραγιόν (ή και καθόλου), αν η επιδερμίδα σας δεν είναι καθαρή. Αν έχετε ουλές ή πολλά σπυράκια, απλώς αυτά θα τονιστούν περισσότερο.
  • Γενικά, προτιμήστε τα ματ κόκκινα κραγιόν, είναι πιο σταθερά.

Το ξέρετε ότι υπάρχουν πάνω κάτω 50 διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου κραγιόν; Διαλέξτε τη δική σας με προσοχή ανάλογα με την επιδερμίδα και το χρώμα των μαλλιών σας!

Πώς θα αποκτήσουμε περισσότερη διάρκεια;

Αφού έχουμε επιλέξει την ιδανική απόχρωση του κόκκινου, αυτό που μας ενδιαφέρει στη συνέχεια είναι η σωστή εφαρμογή και η διάρκεια.

  • Αρχικά, θα ξεκινήσουμε καθαρίζοντας την επιφάνεια των χειλιών μας. Μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε ελαφριά απολέπιση, ώστε να γίνουν απαλά, λεία και ενυδατωμένα, πριν ξεκινήσουμε το μακιγιάζ.
  • Στη συνέχεια, θα περάσουμε μια βάση για τα χείλη (primer). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση και το κονσήλερ μας.
  • Το μόνο που μπορεί να χαλάσει τη λαμπερή εικόνα των χειλιών μας είναι το να ξεφύγει το χρώμα από το περίγραμμά τους, οπότε από γοητευτικό το αποτέλεσμα θα γίνει αποκαρδιωτικό! Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό μολύβι χειλιών. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα που ταιριάζει με την απόχρωση του κραγιόν μας ή να χρησιμοποιήσουμε έναν ουδέτερο τόνο που αναδεικνύει το φυσικό χρώμα των χειλιών μας, φροντίζοντας να έχουμε ξύσει τη μύτη του, προηγουμένως!
  • Τώρα, ήρθε η ώρα να περάσουμε το χρώμα στα χείλη μας! Κάποιες ορκίζονται στη λειτουργικότητα του ειδικού πινέλου για τα χείλη, ενώ άλλες χρησιμοποιούν τις άκρες των δακτύλων τους και πολλές ακόμα, απλώνουν το χρώμα απευθείας από το σωληνάριο.

Όποια και εάν είναι η προτίμησή μας, μια καλή ιδέα για να σταθεροποιηθεί το χρώμα είναι να ταμπονάρουμε ελαφρά με ένα χαρτομάντιλο. Κατόπιν, περνάμε ένα πέπλο ημιδιαφανούς πούδρας με ένα φαρδύ πινέλο και περνάμε ξανά το χρώμα. Το υπέροχο, κόκκινο χρώμα που επιλέξαμε, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο!

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Open Lab” (Artech) στο Τελλόγλειο – Ανοιχτά εργαστήρια – Γίνε Μικρός Συντηρητής

xristiana

Ημερίδα για την Ημέρα Φροντιστή Ατόμων με Άνοια στην Αθήνα

xristiana

«Θαλάσσια Λουτρά» Για Τους Οικονομικά Ευάλωτους Πολίτες Του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

xristiana