ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη και γιατί συμβαίνει;

26/2/2023 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χημική εγκυμοσύνη; 

H περίοδος μία μόλις εβδομάδα μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνεται τρομακτικό και ανησυχητικό, είναι όμως αρκετά σύνηθες.

Η χημική εγκυμοσύνη είναι μία πολύ πρόωρη αποβολή η οποία συμβαίνει όταν το ωάριο γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα, αλλά δεν δύναται να μεγαλώσει φυσιολογικά. Αυτό συνήθως συμβαίνει την 4η με 5η εβδομάδα του κύκλου.

Στην εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας περίπου 3 εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Τα κύτταρα το οποία αργότερα δημιουργούν τον πλακούντα ξεκινούν την παραγωγή της ορμόνης γοναδοτροπίνης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης να είναι υψηλά τις πρώτες μέρες της καθυστέρησης.

Στην χημική εγκυμοσύνης, το γονιμοποιημένο ωάριο, η διαδικασία της εμφύτευσης δεν προχωρά με αποτέλεσμα την αιμορραγία λίγες μέρες μετά την κανονική περίοδο.

Οι χημικές εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνές. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο σύνολο των συλλήψεων, το 50% είναι χημικές εγκυμοσύνες.

Τα συμπτώματα

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν την ύπαρξη χημικής εγκυμοσύνης. Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να βιώσατε μία χημική εγκυμοσύνη είναι:

Αιμορραγία εμφύτευσης vs χημική εγκυμοσύνη

Η κολπική αιμορραγία μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει απαραίτητα χημική εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σύμπτωμα της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και αποτελεί φυσιολογικό στάδιο στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη έντονη αιμορραγία και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς που θυμίζει αυτόν την περιόδου μπορεί να σηματοδοτεί μία αποβολή.

Τι προκαλεί την χημική εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χημικές εγκυμοσύνες είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Στην αρχή της εγκυμοσύνης

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο συνδυάζουν 23 χρωμοσώματα για να σχηματίσουν έναν ζυγώτη με 46 χρωμοσώματα. Ο ζυγώτης αρχίζει να αναπτύσσεται μέσω κυτταρικής διαίρεσης, εξελίσσεται σε βλαστοκύστη και εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας.

Σε μια χημική εγκυμοσύνη:

  • Ένα σπέρμα ή ένα ωάριο έχει πάρα πολλά χρωμοσώματα ή όχι αρκετά.
  • Μετά τη σύλληψη, το πρώιμο έμβρυο έχει επίσης μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.
  • Αυτή η χρωμοσωμική ανωμαλία προκαλεί σφάλματα που την κάνουν έτσι ώστε το έμβρυο να μην μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά.
  • Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες συμβαίνουν τυχαία και μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

Οι χημικές εγκυμοσύνες σίγουρα δεν σημαίνουν ότι δεν θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον και η εγκυμοσύνη να προχωρήσει και να εξελιχθεί φυσιολογικά.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες χημικής εγκυμοσύνης;

  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Παθήσεις θυρεοειδούς σε περιπτώσεις που δεν ακολουθείται θεραπεία
  • Άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Πρόγραμμα ELIZΑ Webinar με σκοπό την διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών στη Λάρισα

xristiana

Τι να τρώτε καθημερινά για να μειώσετε τη φλεγμονή και να δυναμώσετε τα οστά σας

xristiana

«3η e-λικία»: Επεκτείνεται σε 3 δήμους η δράση ψηφιακής ενδυνάμωσης για τους άνω των 65

xristiana