ΚεντρικήΥγεία

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς με τη μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών και τα αντιπυρετικά

22/2/2023

Πρακτικές συμβουλές συμβουλές για τη μείωση του πυρετού.

Οι ερευνητές λένε ότι 1 στους 3 γονείς μπορεί να χορηγεί στα παιδιάφάρμακα που μειώνουν τον πυρετό όταν δεν είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γονείς μπορούν να απαλύνουν την ταλαιπωρία των παιδιών βάζοντας ένα υγρό πανί στο μέτωπό τους και βάζοντας τα παιδιά να φορούν ελαφριά, φαρδιά ρούχα. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι γονείς που δίνουν στα παιδιά τους φάρμακα για τον πυρετό, όταν δεν είναι πραγματικά απαραίτητο και αυτό είναι κάτι που μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει την ασθένεια., σύμφωνα με το Healthline.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από μία δημοσκόπηση, με βάση 1.376 απαντήσεις που έδωσαν γονείς παιδιών ηλικίας 12 ετών και κάτω, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022. Οι απαντήσεις προέκυψαν από την Εθνική Δημοσκόπηση του Παιδικού Νοσοκομείου C.S. Mott για την υγεία των παιδιών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η πλειοψηφία των γονέων αναγνωρίζει ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά το σώμα του παιδιού να καταπολεμήσει τη μόλυνση.
  • Μερικοί γονείς μπορεί να μην μετρούν σωστά τους πυρετούς (δηλαδή, χρησιμοποιούν την παλάμη ή το χέρι τους για να «νιώσουν» το ζεστό μέτωπο αντί να χρησιμοποιούν θερμόμετρο).
  • Οι μισοί γονείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι διαφορετικοί τρόποι μέτρησης της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα (για βρέφη και μικρά παιδιά, οι θερμοκρασίες του ορθού είναι πιο ακριβείς).
  • Το ένα τρίτο των γονέων δήλωσαν ότι θα έδιναν στα παιδιά τους αντιπυρετικά φάρμακα για αυξημένες θερμοκρασίες κάτω από 38 βαθμούς (το οποίο δεν συνίσταται).
  • Οι μισοί γονείς θα έδιναν αντιπυρετική αγωγή εάν ο πυρετός ήταν μεταξύ 38 και 39 βαθμών.
  • Το ένα τέταρτο των γονέων θα έδινε άλλη μια δόση για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του πυρετού.

«Συχνά οι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους έχει πυρετό και θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τη θερμοκρασία του. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι γενικά ο κύριος λόγος για τη θεραπεία του πυρετού είναι απλώς να κρατούν το παιδί τους άνετα», δήλωσε η Δρ. Σούζαν Γούλφορντ, παιδίατρος και διευθυντήρια του Mott Poll.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που σχολίασαν τα ευρήματα της έρευνας σημείωσαν ότι ενώ είναι σαφές ότι ορισμένοι γονείς μπορεί να δώσουν αμέσως στα παιδιά τους φάρμακα, είναι συχνά καλύτερο να αφήνουν τον πυρετό να ανέβει. «Η πτώση της θερμοκρασίας ενός παιδιού δεν βοηθά συνήθως να θεραπεύσει την ασθένειά του πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, ο πυρετός βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δοθούν πάρα πολλά φάρμακα όταν δεν χρειάζονται, κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες», είπε η Woolford.

Τι λένε οι ειδικοί για τα παιδιά και τη φαρμακευτική αγωγή

«Ως παιδίατρος και γονέας, δεν εκπλήσσομαι με τα ευρήματα της μελέτης», δήλωσε η Δρ. Τζίνα Πόσνερ, παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Orange Coast στην Καλιφόρνια. «Υπάρχει μια αυξανόμενη εξάρτηση μεταξύ πολλών γονέων, συχνά από φόβο για την υγεία του παιδιού τους, να δίνουν φάρμακα για οτιδήποτε θεωρούν πυρετό (οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από 37)», είπε στο Healthline. Από την πλευρά του, ο Δρ. Edgar Navarro Garza, παιδίατρος με το Harbour Health, πιστεύει τα ίδια. «Μιλώντας από προσωπική εμπειρία στο ιατρείο μου, συνήθως, οι γονείς ανησυχούν για έναν «χαμηλό πυρετό», αλλά στην πραγματικότητα δεν θεωρείται πραγματικός πυρετός», είπε. Ο Δρ. Daniel Ganjian, FAAP, παιδίατρος στο Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια, είπε στο Healthline ότι αυτά είναι τα ίδια ευρήματα που βλέπει με τους ασθενείς του. Το όφελος αυτής της έρευνας είναι ότι με τη γνώση μπορούν να έρθουν αλλαγές, σημείωσε. «Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να λαμβάνουμε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή στα παιδιά μας, θα μας κάνει να χρησιμοποιούμε λιγότερα φάρμακα», είπε ο Γκαντζιάν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχει έλλειψη παιδικών φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό, πρόσθεσε.

Θερμόμετρο

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη μείωση του πυρετού στα παιδιά

Οι συγγραφείς της μελέτης παρέχουν αρκετές συστάσεις για τη μείωση του πυρετού στα παιδιά. Οι προτάσεις περιελάμβαναν:

  • Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα, προσέξτε να μην κάνετε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό φαρμάκων (ειδικά σε μικρά παιδιά).
  • Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις αντί της ιατρικής για την ανακούφιση από τη δυσφορία ενός παιδιού. Προσέξτε τα σημάδια για να καλέσετε το γιατρό.

Πότε να καλέσετε γιατρό

Εάν είστε γονείς με παιδιά κάτω των 4 μηνών, οποιοδήποτε σημάδι πυρετού είναι αιτία να καλέσετε τον παιδίατρο σας.

Για παιδιά 4 έως 12 μηνών, οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να συμβουλευτούν έναν γιατρό εάν ο πυρετός συνοδεύεται από σημάδια όπως:

Μειωμένη δραστηριότητα, αυξημένη φασαρία, μειωμένη παραγωγή ούρων (ούρηση λιγότερο από το μέσο όρο), σημάδια πόνου, αλλαγές στη συμπεριφορά ακόμη και όταν ο πυρετός τους πέφτει. Για τους πυρετούς που φθάνουν τους 40 βαθμούς ή πυρετοί που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο. Εκτεταμένη περίοδος πυρετού θεωρείται οτιδήποτε διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες για παιδιά κάτω των 2 ετών ή περισσότερες από τρεις ημέρες για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω.

Πρόσθετες συμβουλές για τη μείωση του πυρετού

Ο Ganjian συνιστά να αφήνετε τη θερμότητα του σώματος του παιδιού σας να διαχέεται αφαιρώντας μεγάλο μέρος των ρούχων του παιδιού σας. «Οι γονείς πιστεύουν ότι όταν ένα παιδί έχει πυρετό πρέπει να το ντύσουν χοντρά, αλλά αυτό απλώς περιέχει τη θερμότητα και κάνει τη θερμοκρασία να αυξάνεται», είπε. «Απλώς βάλτε το παιδί σας να φορέσει ένα ελαφρύ μπλουζάκι και μια πάνα ή σορτς που θα βοηθήσουν τον πυρετό να γίνει πιο διαχειρίσιμος ή ακόμα και να εξαφανιστεί εντελώς», πρόσθεσε. Ο Posner συνιστά αυτές τις πρόσθετες συμβουλές ως ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του πυρετού: Κάντε επαναλαμβανόμενες κομπρέσες με δροσερή πετσέτα στο κεφάλι του παιδιού. Αποφύγετε το υπερβολικό ντύσιμο και μην χρησιμοποιείται κουβέρτες. Βάλτε το παιδί να πιπιλίσει από ένα ποτήρι.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Scalp care & scalp detox | Γιατί είναι σημαντικά για την υγεία και λάμψη των μαλλιών σου

xristiana

Πρόσκληση – 1ο Φόρουμ Συλ. Συνδ. Down Ελλάδος

xristiana

Τρίπολη: «Καταπολεμώντας Την Ενεργειακή Φτώχεια: Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR»

xristiana