ΚεντρικήΥγεία

Σημάδια που δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας

4/2/2023

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε. 

Για γυναίκες άνω των 35 ετών, η υπογονιμότητα μπορεί να διαγνωστεί μετά από έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών να μείνουν έγκυες.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την περίοδο» λέει η Laura Erlich ειδική σε θέματα γονιμότητας στο Mother Nurture Wellness στο Λος Άντζελες.

« Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι η κυριολεκτική απόδειξη της μηνιαίας προετοιμασίας του σώματός σας για να στεγάσει δυνητικά ένα μωρό. Οι περίοδοι σχεδιάστηκαν βιολογικά ώστε να είναι κανονικές και προβλέψιμες. Εάν η περίοδός σας είναι προβληματική, είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε», προσθέτει.

Επτά εμμηνορροϊκά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα γονιμότητας:

likos-kai-gonimotita.jpg

Βαριές περίοδοι

Οι πολύ βαριές περίοδοι σε σημείο που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα, όπως είναι η ενδομητρίωση.

Επώδυνες περίοδοι

Ομοίως, περίοδοι που είναι υπερβολικά επώδυνες και εξουθενωτικές σε βαθμό να μη μπορείτε να κάνετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας, υποδηλώνουν μια υποκείμενη διάγνωση που θα επηρεάσει τη γονιμότητα.

Πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές περίοδοι

Ο γενικά αποδεκτός κανόνας είναι η αιμορραγία να διαρκεί μεταξύ 3 και 7 ημερών. Η αιμορραγία διάρκειας 1 ή 2 ημέρες ή άνω των 7 ημερών θα πρέπει να σας προβληματίσει.

periodos-kai-gonimotita.jpg

Σοβαρή ακμή

Η σοβαρή ακμή μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών προβλημάτων και δεδομένου ότι οι ορμόνες οδηγούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, ενδέχεται να υποδηλώνει πρόβλημα με την ικανότητά σας να συλλάβετε.

Τρίχες στο πηγούνι ή το στήθος

Η τριχοφυΐα στο πηγούνι ή το στήθος στη γυναίκα υποδηλώνουν επίσης ένα πιθανό ορμονικό πρόβλημα. Δεν αναφερόμαστε στις σποραδικές τρίχες αλλά στην ξαφνική και έντονη τριχοφυΐα.

Απρόβλεπτες, ακανόνιστες περίοδοι

Μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται κανονική η περίοδός σας αλλά το κλειδί είναι η κανονικότητα. Η περίοδός σας πρέπει να έρχεται σταθερά κάθε τόσες μέρες. Εάν αυτός ο αριθμός ποικίλλει και δεν γνωρίζετε κάθε πότε θα αδιαθετήσετε, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

Απουσία περιόδου

Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς περίοδο είναι κόκκινη σημαία. Για άτομα που είχαν λάβει ορμονική αντισύλληψη και στη συνέχεια τη σταμάτησαν, η απουσία περιόδου για έναν ή δύο μήνες δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Αν ωστόσο συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να το διερευνήσετε.

ipnos-kai-periodos.jpg

Ιατρικές παθήσεις και γονιμότητα

Ενώ τα προβλήματα με την περίοδό σας μπορεί οφείλονται σε άγχος, κακή διατροφή, υπερβολική ή πολύ λίγη άσκηση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την Lauren Bishop, MD , OBGYN και μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Columbia αυτοί είναι:

  • ινομυώματα
  • ενδομητρίωση
  • ορμονικές διαταραχές
  • Φλεγμονώδης νόσο της πυέλου

Με πληροφορίες από το mother.ly

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έξι απλοί τρόποι για δυνατό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα

xristiana

Δεν είμαι καν 60 ετών, αποκλείεται να έχω Αλτσχάιμερ, έτσι δεν είναι;

xristiana

Γιατί οι ιοί από νυχτερίδες συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο

xristiana