ΚεντρικήΥγεία

Πέντε συνήθειες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά – Πώς θα τις κόψετε

2/2/2023

Από την καταφυγή στο βάζο με τα γλυκά όταν νιώθετε πιεσμένοι μέχρι την νυχτερινή επιδρομή στο ψυγείο, οι επιστήμονες καταγράφουν τις κυριότερες συνήθειες που έχουν ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Θέλετε να φορέστε το αγαπημένο σας παντελόνι μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν κουμπώνει στη μέση. Αυτή η κοιλιά χαλάει όλη σας τη γραμμή. Και όχι μόνο τη σιλουέτα σας θα προσθέσουμε εμείς. Επιβαρύνει και την υγεία σας καθώς η κεντρικού τύπου παχυσαρκία – δηλαδή η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά – θεωρείται πιο επικίνδυνη για την υγεία συγκριτικά με την ομοιόμορφη κατανομή του περιττού βάρους στο σώμα ή με την παχυσαρκία όπου το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συσσωρεύεται στην περιφέρεια των γλουτών.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι επτά συνήθειες της καθημερινής ζωής μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αντιαισθητική κοιλιά. Οι διαιτολόγοι μας τις παρουσιάζουν και μας συμβουλεύουν να πράξουμε το ακριβώς αντίθετο αν θέλουμε να μην αποκτήσουμε κοιλίτσα.

Πίνετε συχνά ανθρακούχα αναψυκτικά

Δεν αντέχετε χωρίς να πιείτε μια μέρα το αγαπημένο σας αναψυκτικό; Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ενός με δύο κουτάκια αναψυκτικού ημερησίως πενταπλασιάζει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η περιμετρος της μέσης συγκριτικά με την ελάχιστη εβδομαδιαία κατανάλωση αναψυκτικών. Εκτιμάται ότι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης στα αναψυκτικά οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και συνακόλουθη αύξηση του βάρους.

Ένοχα είναι και τα αναψυκτικά διαίτης με την κατανάλωσή τους να σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος και σάκχαρο στο αίμα, αμφότερα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε φυσικούς φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αν ο σκοπός σας είναι να ξεδιψάσετε, προτιμήστε το καλύτερο όλων, το νερό.

Τρώτε σε μεγάλο πιάτο 

Το μέγεθος που έχουν τα πιάτα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μεγάλα πιάτα το φαγητό φαίνεται λιγότερο. Έρευνα μάλιστα έδειξε πώς όσοι χρησιμοποιούσαν μεγάλο πιάτο έτρωγαν κατά 77% περισσότερα μακαρόνια από εκείνους που χρησιμοποιούσαν ένα πιάτο μεσαίου μεγέθους.

Στα πλεονεκτήματα της επιλογής μικρότερου σερβίτσιου να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τις έρευνες τρώγοντας από ένα μικρό πιάτο παρατηρείται μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.

Γευματίζετε αργά το βράδυ

Αν και οι έρευνες στον τομέα της χρονοδιατροφής συνεχίζονται και συχνά τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα, εντούτοις φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος στη διαπίστωση ότι η   κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, ιδιαίτερα μετά τις 8 μ.μ., φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά διάφορες μεταβολικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από εργαζόμενους σε βραδινές και νυχτερινές βάρδιες. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνονται το βράδυ είναι συνήθως υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με αυτά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τρώγοντας περισσότερο προς το κλείσιμο της ημέρας και κυρίως τη νύχτα παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προσπαθείστε να αντιστρέψετε την κατανομή της ποσότητας των γευμάτων με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχουν καταναλωθεί πριν τις 7 μ.μ. Επίσης φροντίστε να έχουν περάσει τρεις ώρες απο το τελευταία σας γεύμα πριν την κατάκλιση.

Τρώτε όταν είστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή αναστατωμένοι

Ο θυμός, η ταραχή, η απογοήτευση αλλά και η πλήξη και η στεναχώρια σας ωθούν στο ψυγείο; Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε η πείνα σας είναι «συναισθηματική». Με άλλα λόγια τρώτε ως αντίδραση στη συναισθηματική κατάσταση την οποία βρίσκεστε. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι σε σχετικά ερωτηματολόγια οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους συγκεντρώνουν χαμηλό σκορ όσον αφορά την συναισθηματική πείνα, ενώ οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι συνήθως σκοράρουν υψηλά που σημαίνει ότι καταφεύγουν συχνά στο «παρηγορητικό φαγητό».

Εάν θέλετε να χάσετε την κοιλίτσα και το βάρος σας να ισορροπήσει, είναι καιρός να αναζητήσετε τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο καταφεύγετε στο φαγητό και να αναζητήσετε άλλες διεξόδους για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνετε. Διαβάστε εδώ ένα ωραίο κόλπο για να μην στραφείτε στο βάζο με τα γλυκά όταν είστε στεναχωρημένοι και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να διορθώσετε τη σχέση σας με το φαγητό.

Κοιμάστε λίγο

Μια ώρα λιγότερη ύπνου το βράδυ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη της Κλινικής Mayo.

Πλέον πληθαίνουν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το διαρκές έλλειμμα ύπνου του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι απειλεί το βάρος όχι μόνο όσων δουλεύουν σε βάρδιες, αλλά των περισσότερων από εμάς. Οι λόγοι για αυτό σχετίζονται με την ορμονική απορρύθμιση που προκαλούν τα ξενύχτια στον οργανισμό. Πέρα από την ορμονική απορρύθμιση, τα ξενύχτια επηρεάζουν και την ομαλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Επιπρόσθετα ο ανεπαρκής ύπνος  αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης) γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Εάν ονειρεύεστε μια επίπεδη κοιλιά ο δρόμος για να πετύχετε περνάει από το κρεβάτι σας.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί η προσθήκη ενός essence στο καθημερινό σου skincare μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας σου

xristiana

Ημερίδα «Το σκοτεινό νήμα της βίας» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

xristiana

Πότε μπορεί το μωρό να δει καθαρά;

xristiana