ΚεντρικήΥγεία

Μουσική στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το έμβρυο και τι να προσέξετε

12/2/2023

Ποια τα οφέλη της μουσικής για το έμβρυο.

Η μουσική προσφέρει ηρεμία στα μωρά ακόμα και πριν αυτά γεννηθούν. Βέβαια, εξίσου χαλαρωτική είναι και η φωνή της μέλλουσας μαμάς, για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν στις έγκυες να μιλούν στο μωρό τακτικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Το έμβρυο μπορεί να ακούει ήχους από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ στο τρίτο τρίμηνο ανταποκρίνεται και σε αυτούς.

Τα οφέλη της μουσικής για το έμβρυο

Μελέτη του 2013 έδειξε ότι τα μωρά ξεκινούν να μαθαίνουν ήδη από όταν βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, διευκρινίζουν οι ειδικοί, ότι η μάθηση έχει την έννοια της εξοικείωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μωρά που άκουγαν ένα τραγούδι επανειλημμένα το διάστημα που βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, φαίνονταν να ηρεμούν με το ίδιο τραγούδι όταν το άκουγαν και μετά τη γέννησή τους.

Επιπλέον, οποιαδήποτε δραστηριότητα χαλαρώνει τη μέλλουσα μαμά φαίνεται να έχει θετική επίδραση στο μωρό. Εάν τραγουδάτε, δε, παράλληλα ακούγοντας μουσική το μωρό εξοικειώνεται και με τη δική σας φωνή.

Τι μουσική να επιλέξετε

Υπάρχει καλύτερη μουσική για το έμβρυο; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι απλές μελωδίες είναι οι καλύτερες, μπορείς όμως να βάλετε στο μωρό σας όποια μελωδία απολαμβάνετε και εσείς.

Στο διαδίκτυο, τόσο στο YouTube, όσο και σε άλλες πλατφόρμες μουσική υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες playlist για εγκύους. Στην ουσία βέβαια περιλαμβάνουν τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια από όλα τα είδη μουσικής, βέβαια ιδιαίτερα δημοφιλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η χαλαρωτική και η pop.

Τι να προσέξετε

Μην έχετε την ένταση πολύ υψηλά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το έμβρυο ακούει ήχους έτσι και αλλιώς μέσα στη μήτρα όπως αυτόν της καρδιάς, του στομαχιού που γουργουρίζει, τους πνεύμονες κατά την εισπνοή και την εκπνοή.

Ιδανικά διατηρήστε την ένταση των εξωτερικών ήχων στα 50-60 db, δηλαδή στην ένταση μίας κανονικής συνομιλίας.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ακουστικά στην κοιλιά. Ο ήχος από τα ακουστικά είναι πολύ δυνατός και το μωρό έτσι και αλλιώς ακούει τι γίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από healthline.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ανταρκτική: Παγόβουνο παγιδεύτηκε και περιστρέφεται εδώ και μήνες

xristiana

Icon Energy: «Κούρεμα» στα 78,5 MW από 120 MW για το φωτοβολταϊκό του Νίκα στη Θήβα

xristiana

Τι αλλάζει στη συμπεριφορά των παιδιών που κοιμούνται μια ώρα λιγότερο

xristiana