ΚεντρικήΥγεία

Λόξιγκας: Κι όμως, ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

3/2/2023

Πώς επηρεάζει ο λόξιγκας του μωρού την εγκεφαλική του ανάπτυξη;

Ο λόξιγκας κάποιες φορές είναι αρκετά ενοχλητικός για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα μωρά που δεν ξέρουν τι νιώθουν και γιατί.

Λόξιγκας, αναφέρει το Mayo Clinic, είναι οι ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, των μυών δηλαδή που διαχωρίζουν το στήθος από την κοιλιακή χώρα.

Γιατί έχει λόξιγκα το μωρό;

Οι μυς του διαφράγματος είναι αυτοί που ελέγχουν την αναπνοή και επειδή είναι ακόμα ανώριμοι σε αυτήν την ηλικία, πιέζονται από το γεμάτο στομάχι του μωρού. Ο ερεθισμός αυτός που προκαλείται στο πνευμονογαστρικό νεύρο, ευθύνεται για την ακανόνιστη σύσπαση των μυών αυτών.

Το μωρό μπορείς επίσης να έχει λόξιγκα λόγω υπερκατανάλωσης του γάλακτος, ενώ εάν πίνει γάλα από το μπιμπερό είναι πιο εύκολο να καταπιεί αέρα, κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα. Άλλη αιτία, λιγότερο συνηθισμένη είναι η αλλεργία στο γάλα ή άλλες τροφές, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο.

Η σημασία του λόξιγκα στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Ο λόξιγκας γενικά θεωρείται ένας πολύ χρήσιμος μηχανισμός που προστατεύει από την κατάποση και την επιστροφή του περιεχομένου του στόματος πίσω στο στόμα.

Σημαντικός, όμως, είναι ο μηχανισμός του λόξιγκα και για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού αλλά και στον μηχανισμό της αναπνοής. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, πολύ συχνό και αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό είναι υγιές και αναπτύσσεται καλά.

Κάθε φορά που το μωρό έχει λόξιγκα, πυροδοτείται ένα μεγάλο κύμα εγκεφαλικών σημάτων. Αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα που προκύπτει βοηθάει το μωρό να παρακολουθεί και εν τέλει να ελέγχει το διάφραγμα και την αναπνοή του.

Τι να κάνετε εάν ο λόξιγκας είναι ενοχλητικός και επαναλαμβανόμενος;

Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να αναζητήσετε τα αίτια που τον προκαλούν. Εάν για παράδειγμα του δίνετε γάλα από το μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι εφάπτεται καλά στο στόμα του και ότι δεν καταπίνει μεγάλη ποσότητα αέρα.

Αντίστοιχα, είναι προτιμότερο να ταΐζετε το μικρό μικρές και συχνές ποσότητας και όση ώρα το ταΐζετε ή το θηλάζετε κρατάτε το σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ψαροκεφτέδες με ούζο ή τσίπουρο

xristiana

“Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ“

xristiana

Το κάπνισμα ευνοεί την ανάπτυξη σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης

xristiana