ΚεντρικήΥγεία

Καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος για στρεπτόκοκκο: «Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν»

23/2/2023

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφέρει στο Mothersblog.gr τα δυο συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι μία άγνωστη λοίμωξη, πολλοί, ωστόσο, είναι οι γονείς που ανησυχούν για τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει μετά τον θάνατο του 6,5 κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε μετά τη σχετική ενημέρωση που έκανε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Οι γονείς δεν έχουν λόγο να ανησυχούν» αναφέρει στο Mothersblog.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και παιδίατρος, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Ο στρεπτόκοκκος είναι μία συνηθισμένη ασθένεια. Τρομερά σπάνια κάνει σηψαιμία και αυτό λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.»

Ο ειδικός αναφέρεις επίσης ότι η βακτηριακή λοίμωξη του στρεπτόκοκκου είναι 100% αντιμετωπίσιμη με τη χορήγηση αντιβιοτικών για αυτό και είναι πολύ σημαντική έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι γονείς πρέπει να προσέξουν μεταξύ άλλων δύο συμπτώματα: «Το πρώτο είναι ο πυρετός. Εάν ακόμα και αν μετά τη χορήγηση του αντιπυρετικού, πέσει ο πυρετός αλλά το παιδί είναι υποτονικό και δεν έχει όρεξη, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό. Το δεύτερο είναι το έντονο ρίγος το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου».

Στην Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά στρεπτόκοκκου.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α θεωρείται η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Είναι γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος και ουσιαστικά πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Όλοι μπορεί να κολλήσουν στρεπτόκοκκο αλλά είναι πιο συνηθισμένος σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών και ειδικά στα τέλη του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

Τα κύρια συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι:

  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός
  • Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές
  • Πρησμένοι αδένες του λαιμού

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εντός περίπου ημερών είναι η δυσκολία στην κατάποση, ο πονοκέφαλος, η αδιαθεσία, ο πόνος στο στομάχι, η απώλεια όρεξης, η ναυτία και τα διάφορα εξανθήματα.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, o στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Μέσω της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Μέσω την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του στρεπτόκοκκου;

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει ένα γρήγορο τεστ στρεπτόκοκκου στο ιατρείο, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα για να πάρει δείγμα από τα υγρά στο πίσω μέρος του λαιμού. Η δοκιμή διαρκεί μόνο περίπου 5 λεπτά.

Αντιμετώπιση

Η γενική γιατρός και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Αγγελική Ρέβελα συμβουλεύει«Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν περίπου 10 ημέρες αντιβιοτικού για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου. Μέσα σε περίπου 24 ώρες μετά την έναρξη της λήψης αντιβιοτικών, το παιδί σας πιθανότατα δεν θα έχει πυρετό και δεν θα είναι μεταδοτικό. Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, άλλα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν.

Ακόμη και όταν τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα, θα πρέπει να λαμβάνουν τα αντιβιοτικά όπως τους έχει συνταγογραφηθεί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα επιβλαβή βακτήρια. Διαφορετικά, τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στο λαιμό και τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν. Η συμπλήρωση όλων των αντιβιοτικών αποτρέπει επίσης άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, όπως ρευματικό πυρετό (που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη), οστρακιά , λοιμώξεις του αίματος ή νεφρική νόσο.»

streptokokkos-paidi-2.jpg

Υπάρχει εμβόλιο;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Μέτρα πρόληψης για τον στρεπτόκοκκο Α

Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Φτιάχνουμε ψαροκροκέτες με μπακαλιάρο και καπνιστό σολομό

xristiana

Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Γης στα Χανιά

xristiana