8/2/2023
Η διαλειμματική νηστεία είναι ουσιαστικά μια απόπειρα καθαρισμού του οργανισμού, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι επιδρά σε όλα τα συστήματα ιστών και οργάνων μόλις ξεκινήσει η διαδικασία της αναγέννησης σε κυτταρικό επίπεδο, γνωστή ως αυτοφαγία.
Ομοίως, η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις σε σχεδόν κάθε όργανο και ιστό του σώματος.
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία
Ο όρος αναφέρεται στη στέρηση τροφής και υγρών για συγκεκριμένο αριθμό ωρών ή ημερών. Περιλαμβάνει μια πληθώρα σχημάτων, όπως νηστεία μέρα παρά μέρα, παρατεταμένες νηστείες που διαρκούν πολλές ημέρες ή καθημερινή νηστεία που περιορίζει την κατανάλωση φαγητού σε έναν καθορισμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα.
Η τυπική περίοδος νηστείας διαρκεί 15 έως 18 ώρες, αφήνοντας έξι έως εννέα ώρες για φαγητό. Εάν είστε νηστικοί για δύο ημέρες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάτε όσα τρώτε συνήθως στη διάρκεια του διαλείμματος.
Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν μία φορά το μήνα ή μία φορά κάθε λίγους μήνες, μένοντας χωρίς φαγητό για 24 ώρες και μετά επιστρέφουν στις διατροφικές τους συνήθειες.
Η διαλείπουσα νηστεία σας επιτρέπει να λαμβάνετε όλες τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αντί να περιορίζετε τη θερμιδική πρόσληψη.
Πώς επηρεάζει η διατροφή το μικροβίωμα του εντέρου;
Για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει η νηστεία τη μικροχλωρίδα του εντέρου, πρέπει να καταλάβουμε πώς το μικροβίωμα του εντέρου αναδιαμορφώνεται καθημερινά, ακόμη και σε ωριαία βάση, ως αντίδραση στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Σύμφωνα με μελέτες, μια σοβαρή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη σύνθεση και τις λειτουργίες της μικροχλωρίδας του εντέρου. Έχει ανακαλυφθεί ότι οι βραχυπρόθεσμες, ακραίες διατροφικές αλλαγές, μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση και τον αριθμό των μικροοργανισμών του εντέρου.
Εκτός από το ότι η κατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα ορισμένων τύπων τροφίμων, προκαλεί ουσιαστικές αλλαγές στο μικροβίωμα, τα ευρήματα μας δίνουν λόγους να πιστεύουμε ότι η νηστεία και η μη πρόσληψη τροφής μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας για το μικροβίωμα του εντέρου
Οι επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας στο μικροβίωμα της πεπτικής οδού έχουν μελετηθεί ελάχιστα.
Αν σκεφτείτε πόσο γρήγορα μπορούν να επηρεάσουν οι αλλαγές στη διατροφή το μικροβίωμα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πόσο η νηστεία θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο.
Ξεκινήστε με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, καθώς είναι η πιο οικεία μορφή νηστείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολλά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως ξεκινώντας με πρωινό και τελειώνοντας με βραδινό ή με σνακ αργά το βράδυ.
Στη συνέχεια κοιμούνται για περίπου οκτώ ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν ακουσίως νηστέψει. Σε αυτή την κατάσταση, η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να ανακάμψει από την πέψη των τροφίμων και να δημιουργήσει ζωτικά μόρια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου και ο κιρκάδιος ρυθμός είναι αλληλένδετα. Τα βακτήρια στο σώμα μας επηρεάζουν το πρόγραμμα του ύπνου μας και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, η στέρηση ύπνου έχει επίδραση στους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό.
Ο πληθυσμός και η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου εξαρτώνται από τη σύντομη φάση νηστείας που είναι γνωστή ως ύπνος. Αυτή η γνώση υποδεικνύει ότι η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από την κανονική νηστεία που συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε.
Πώς γίνεται η αναδιαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου κατά τη διαλείπουσα νηστεία
Η διαλείπουσα νηστεία αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Υπάρχουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εντέρου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου σωματικού λίπους και της ευπάθειας σε καρδιομεταβολικές ασθένειες.
Μερικά από τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να αποδοθούν στη χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη, αλλά οι ακριβείς διαδικασίες είναι ακόμα άγνωστες.
Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου αυξάνοντας την ποικιλομορφία και προωθώντας την αναδιαμόρφωση των βακτηρίων.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ακμάζει μια συγκεκριμένη οικογένεια αναερόβιων βακτηρίων που ονομάζονται Lachnospiraceae. Αυτή η ομάδα βακτηρίων, μέρος της τάξης των Clostridiales, είναι υπεύθυνη για μια διαδικασία που ονομάζεται βουτυρογένεση στο έντερο, η οποία έχει ευεργετικά μεταβολικά και αντιγηραντικά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας και του περιορισμού της τροφής μπορεί να σχετίζονται με μεταβολές στο μικροβίωμα.
Η διαλείπουσα νηστεία ωφελεί τα βακτήρια του εντέρου επειδή τους δίνει χρόνο για ξεκούραση και αναγέννηση, παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν τα ακριβή πλεονεκτήματά της.
Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα νηστείας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την αξία της υγιεινής διατροφής, της αποφυγής του στρες, του καλού ύπνου και της άσκησης για το μικροβίωμα του εντέρου.
Πηγή: news-medical.net
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com